Aktualności:

Pakiet Dieta Antyketogeniczna - zamówienia - korojoo.com

Menu główne

ciekawostki

Zaczęty przez kodar, 2008-01-03, 21:05:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

administ

Jasne, tylko zdolność kredytowa... ;)

Blackend

administ

Gavroche

Niespecjalnie kupuję tę hipotezę o mikrouszkodzeniach miocytu, choć podobno wtedy powstają nowe komórki mięśniowe z komórek satelitarnych, wyposażone w rozmnożone mitochondria.
O wiele bardziej podoba mi się ta o czasowym gromadzeniu metabolitów, czyli głównie wody i podrażnianiu przez zwiększoną objętość zakończeń nerwowych, chyba zresztą tutaj lansował ją Toan.
Prawda jest taka, że na razie nie wiadomo co powoduje obolałość mięśni i czemu to jest zwykle około 20 godzin po wysiłku. :D
Mnie trenowano tak, by za wszelką cenę unikać "zakwasów", opóźniają one gotowość do następnej sesji treningowej i psują technikę. 8)

renia

Ja nie mam problemów z zakwasami... :lol: 8)

Gavroche

Wiem, bo bardzo mądrze trenujesz. ;)

Dasna

renia

Mam swój patent... 8) :wink:

administ

Ewy w Zarysie fizjologii zwierząt wyraźnie pisze, że to naderwanie nerwowej płytki mięśniowej, a boli jak się zaś "kotwiczy" synapsa.  8)

administ

https://www.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/codziennie-łykasz-tabletki-z-witaminą-d-albo-wapń-naukowcy-to-bez-sensu-i-może-zaszkodzić/ar-BBHMlg1?ocid=spartanntp - jak się nie bierze statyn, nie ma obawy, że komu braknie "wit.D", do tego jeszcze całkiem niedawno ta wita była ważna tylko dla organizmów rosnących, jakby co...  8)
Codzienna zaś suplementacja wit.A przy dużym spożyciu warzyw i owoców może prowadzić do marskości wątroby - jako ciekawostkę... ;)
Przypominam, że całkiem niedawno "naukowcom" wyszło, że codzienna suplementacja mikroelementów i witamin jest wyrzucaniem pieniędzy w błoto, ale lepiej w błoto niż na żółtka, bo jaja drogie!  :(  :lol:

renia

To było badanie robione na Chińczykach, a na "biało-czerwonych" to może działać inaczej... :lol: :wink:
Widać, że każdego roku te suplementy inaczej (nie)działają...

administ

Najważniejsze, żeby chemię spożywczą w aptekach nabywali, zamiast w spożywczym suplementów diety... ;)

renia

Ale na takie suplementy ludzi łatwo jest namówić (sama kupowałam 8)), a na zmianę odżywiania to już nie...

administ

A to dzięki Linusowi Paulingowi to witaminowo-suplementacyjne szaleństwo się rozpętało.  8)
Cudowny interes dla farmacji.  :D

Maniek

dla naszych forumowych komuchów ;)

"Do Wizyty Duszpasterskiej należy przygotować

- Stół nakryty białym obrusem.
- Krucyfiks i dwie zapalone świece.
- Wodę święconą i kropidło (w przypadku braku wody święconej należy wlać zwykłą wodę i na początku kolędy poprosić księdza o jej poświęcenie).
- Dzieci i młodzież przygotowują zeszyty od religii (lepiej przyznać się, że takowego się nie posiada niż tłumaczyć, że pożyczyłem koledze do przepisania i mi nie oddał bo i tak żaden ksiądz w to nie uwierzy).
- Na drzwiach domu kredą piszemy K+M+B 2017 (lub 2018 ? w zależności od tego czy wizyta duszpasterska przypada przed lub po 6 stycznia) ? jest to widoczny znak dla księdza, że w tym domu/mieszkaniu mieszkają katolicy i pragną go przyjąć po kolędzie.
- Brak możliwości złożenia ofiary na potrzeby Kościoła nie może być w żadnym wypadku powodem nieprzyjęcia księdza po kolędzie.
- Rodzina, która notorycznie nie przyjmuje po kolędzie może być potraktowana jako niepraktykująca lub nawet niewierząca.

ale jaja  :D

http://archidiecezja.lodz.pl/~pabianice-maks-www/aktualnosci/koleda.html

Jarek

administ

A alkohol jaki naszykować?  :roll:
Nie ma wytycznych?  :shock: ;)

Jarek

:lol:
Właśnie, nie pomyslałem :wink:

administ

Wodę źródlaną, może cud się zdarzy... ;)

Blackend

Może lepiej dobry koniak, bo jeszcze się obrazi?  :lol: