Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

ciekawostki

Zaczęty przez kodar, 2008-01-03, 21:05:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

Radomiak

Taki artykuł do mnie przemawia. Z tymi studiami to miałem chyba rację. 8) :lol:

administ

Cytat: renia w 2018-06-06, 13:09:52
Wiadomo, że wzdęcia są od tłuszczu, wiem to z reklam... 8)

https://www.youtube.com/watch?v=96xcWAkSmwY8)  :lol:


madre

Cytat
...... Wszystkie owoce i warzywa w tym roku mają wcześniejszy okres dojrzewania. Jeszcze wiśnie i śliwki się wnet pokażą i będzie jesień. A gdzie lato ja się pytam?....
Obniża się wartość biologiczna owoców i warzyw. Degenerują się jak ludzie. Pokwitanie też przedwczesne. Stają się coraz większe i słodsze :?
Zielatojasiępytamgdzie? W  warzywniaku "Best seler".
:lol:

Gavroche

Wartość biologiczna owoców i warzyw właśnie rośnie. 8)
Dlatego obniża się wartość ludzi. ;)

Blackend

Jasne, jeżeli da się wykręcić z jednego kłosa pszenicy ileś krotnie więcej niż dawniej, to znaczy że jest lepiej i jest talka możliwość.  8)

administ

To wszystko bez te zbilansowane, wieloskładnikowe nawozy sztuczne, co lepiej pokrywają potrzeby roślin niż gleba potrafi.  8)

Gavroche

Cytat: Blackend w 2018-06-06, 18:30:19
Jasne, jeżeli da się wykręcić z jednego kłosa pszenicy ileś krotnie więcej niż dawniej, to znaczy że jest lepiej i jest talka możliwość.  8)
Trzeba pamiętać, że w przyrodzie panuje głód i bieda i w takich realiach ewoluowaliśmy.

Nasze zmysły rejestrują wszystko, co da się przekształcić w energię.
Dawne rośliny to kwaśne, ubogobiałkowe i bogatowłókniste psiury. ;)
Przez selektywną hodowlę człowiek zwiększał w roślinach zawartość cukru i białka, co oczywiście skwapliwie rejestrowały nasze sensory, bo jedzenie było po prostu smaczniejsze. :D
Do tego doszły modyfikacje technologii produkcji żywności i obecnie ludzie pędzą sami siebie, jak te szklarniowe nowalijki, bo jedzą niezgodnie z potrzebami organizmu, rosnąc wzwyż, lub wszerz ponad miarę.

Gavroche

Cytat: admin w 2018-06-06, 18:38:04
To wszystko bez te zbilansowane, wieloskładnikowe nawozy sztuczne, co lepiej pokrywają potrzeby roślin niż gleba potrafi.  8)
Dokładnie tak, podobnie jak olbrzymie rasy psów, krów czy koni, których hodowla jest możliwa dzięki koncentratom paszowym, lepiej zaspokającym potrzeby akromegalicznych potworków, niż naturalne żarcie. :D

administ

Ale teraz ponoć żywność jest "wyjałowiona", nie to co kiedyś na gnoju tylko... ;)

Gavroche

 :lol:
Jasne, niektóre warzywa mają nawet ujemne witaminy i minerały. ;)

Blackend



administ

https://www.msn.com/pl-pl/zdrowie/odchudzanie/na-czym-polega-dieta-52/ar-AAymTbU?ocid=spartanntp - ciekawa propozycja, ale 6:1 jest sprawdzone od wieków, czego praktykujący wiarni uczciwie są najlepszym dowodem.  8)


renia

Jak takie one dobre to może z nich gotować zupę ogonową... :roll: :wink:


administ

Wiadomo, ogonki to podstawa! ;)

administ

https://www.msn.com/pl-pl/kuchnia/wiadomosci-o-zywieniu/kfc-będzie-testować-wegetariańskie-wersje-swoich-dań/ar-AAypuFb?ocid=spartanntp - co za fantastyczny pomysł, mniej tłuszczu i mięsa, a zaraz się zdrowie społeczne będzie poprawiać!  :D
Ale najbardziej cierpieli z pięćdziesiąt lat temu, jak im "naukowcy" zakazali jajców na bekonie jeść, z powodu choregosterolu!  :lol:

renia

Nie jest tak źle, bo są chipsy o smaku bekonu...  :wink: