Aktualności:

6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.

Menu główne

ciekawostki

Zaczęty przez kodar, 2008-01-03, 21:05:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

Blackend

Łatwo poszło, ale jak rozmawiam z naszą rodziną i ze znajomymi, to dopiero teraz do mnie dotarło jak strasznie (to nieprzypadkowe określenie) ludzie się boją.  :shock: 8)
Widziałem ten strach w szpitalu, no ale tłumaczyłem sobie to tym, że tam są już ludzie zdiagnozowani.
Ale żeby przed przeziębieniem tak się bać?  :roll:

Jarek

Na oktober festach nie cykaja sie nic a nic

renia

Cytat: Blackend w 2022-11-22, 23:21:15
Łatwo poszło, ale jak rozmawiam z naszą rodziną i ze znajomymi, to dopiero teraz do mnie dotarło jak strasznie (to nieprzypadkowe określenie) ludzie się boją.  :shock: 8)
Widziałem ten strach w szpitalu, no ale tłumaczyłem sobie to tym, że tam są już ludzie zdiagnozowani.

W mediach to wyglądało na gorszą chorobę, niż nowotwór złośliwy z przerzutami... :?
Covid-19  brzmiał jak wyrok śmierci... Ten strach, izolacja i respiratory więcej ludzi chyba zabiły, niż sama choroba...
Częściej przyczyną śmierci były te "choroby współistniejące"...

Jarek

Cytat: Blackend w 2022-11-22, 23:21:15
Patoli co się w kneblu realizują też nie brakuje

Blackend

Każdy z nas żyje w pewnej bańce i ma swoje wyobrażenie o życiu dlatego dla mnie to było duże zaskoczenie jak przerazili się moi bliscy.  8)
Ale to co napisałeś wyżej o tym oktoberfeście, to było bardzo trafne spostrzeżenie - chlać to się nie boją.  :lol:

Blackend

Cytat: renia w 2022-11-23, 06:37:58
W mediach to wyglądało na gorszą chorobę, niż nowotwór złośliwy z przerzutami... :?
Covid-19  brzmiał jak wyrok śmierci... Ten strach, izolacja i respiratory więcej ludzi chyba zabiły, niż sama choroba...
Częściej przyczyną śmierci były te "choroby współistniejące"...

Było sporo przypadków śmiertelnych na "własne" życzenie. Ludzie byli tak przerażeni, że bali się iść do szpitala.
U nas pierwszą instytucją która się zamknęła, to była poradnia.
Niewiarygodne, że ludzie od leczenia pierwsi uciekli.

renia

Właśnie. Nie wiadomo czy to jest śmieszne czy tragiczne... :? :lol: Osoby z zawałem, czy wylewem na testy najpierw brali, a potem czekanie i jak dodatni, to wożony do specjalnego szpitala (nawet 50 km i więcej). Tak było z moją ciocią... :(

Jarek

Cytat: Blackend w 2022-11-23, 10:29:31
Każdy z nas żyje w pewnej bańce i ma swoje wyobrażenie o życiu dlatego dla mnie to było duże zaskoczenie jak przerazili się moi bliscy.  8)
Ale to co napisałeś wyżej o tym oktoberfeście, to było bardzo trafne spostrzeżenie - chlać to się nie boją.  :lol:
No bo po  imprezie w s- banie z kieszonki knebelek i porządny świadomy obywatel
Widziałem jak gościu nawalony ledwo stał a koledzy go okneblowywali w ramach  wspólnego chlania ... Nazywam to patola bo brak mi określenia na ten nielogiczny stan rzeczy , no i sam się denerwuje w takich momentach

admin

Bardzo nieodpowiedzialne, bo jakby koleś chciał zwrócić zagrychę, to mógłby się przez knebel łatwiej zachłysnąć!  :shock: :?
A to prosta droga do zachłystowego zapalenia płuc na przykład.

Jarek

Ordnung muss sein... :lol:

admin

Dasna

https://culture.pl/pl/artykul/rejwach-cymes-mecyje-no-i-git-czyli-jidyszyzmy-w-polszczyznie

Nawet nie mamy świadomości ile słów z jidysh uzywamy na co dzień.
A tak na marginesie to ostatnio z Londynu leciało z samolocie ok. 10 ortodoksyjnych Żydów. Te ich pejsy sa niesamowite.  :roll:

Jarek

W okneblowaniu lecieli?

RafałS

Ortodoksy - biedy pół. Bieda pełna - poliniarze. Poliniarz zakamuflowany trudniejszy do rozpoznania. 8)

Jarek

Nawrócił się... :lol:

admin

To dlaczego mu przechrzty wypominają, że "germanista"? ;)

Jarek

Cytat: admin w 2022-11-27, 17:59:31
To dlaczego mu przechrzty wypominają, że "germanista"? ;)
Kto tam ich wie  :lol: