Aktualności:

3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.

Menu główne

ciekawostki

Zaczęty przez kodar, 2008-01-03, 21:05:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Gdyż na pigułkach można nieźle zarobić...a smak podejrzewam, że będą miały coli albo pomarańczy... :? Nie mogą w smaku tego "okropnego" żółtka przypominać...

Gavroche

Cytat: renia w 2013-04-17, 09:48:40
Cytat: RG w 2013-04-17, 09:04:25
Nie ma nic gorszego jak stwierdzenie "białko jaj"... znowu wprowadza się ludzi w błąd, czy to ja jestem w błędzie???

Białko jaj może być dwojako rozumiane (i pewnie o to chodzi), jako to najlepsze białko z żółtka, albo jako samo białko jaja bez żółtka...
Dla mnie białko jaja to białko z pełnego jajka, białka i żółtka razem.

renia

Tak w sumie jest...

administ

Cytat: RG w 2013-04-17, 15:59:18
Ciekawe o jakim smaku będą te pigułki :D

Kogiel mogiel byłby niezły.  :D

Radzio

Przepiórka wyszła zapotrzebowaniu na przeciw, robi żółtko w formie pigułki. :D

administ

Zawsze twierdzili, że przepiórcze są zdrowe i można jeść!  :wink:  :lol:

Gavroche

Cytat: admin w 2013-04-18, 07:36:52
Cena Czyni Cuda.

administ

Kobe beef też jest nawet antymiażdżycowe i antyrakowe, co udowodniono w badaniach naukowych...  :lol:
I wołowina GMO, w przeciwieństwie do zwykłego czerwonego mięsa byczego.  8)

Gavroche

Cytat: admin w 2013-04-18, 08:15:53
Kobe beef też jest nawet antymiażdżycowe i antyrakowe, co udowodniono w badaniach naukowych...  :lol:
I wołowina GMO, w przeciwieństwie do zwykłego czerwonego mięsa byczego.  8)
Smutne jest to, że dla większości to nie żart...

Radzio

Cytat: admin w 2013-04-18, 07:36:52

Fakt. Jeść to jedno, a najeść to... łatwo policzyć. ;) Jednak miłośnicy pigułek już mają jakąś alternatywę. Nie wiem czy cenową, ale o zdrowie zdaje się wszystkim chodzi. :D

renia

No, w końcu wiem, które chleby są zdrowe... 8) :wink:

Po tych paniach od razu widać, że znają się na dietetyce.  :D

P.S. Podoba mi się ten kolczyk w kształcie rogalika... :lol:

http://lifestyle.wp.tv/i,Dlaczego-chleb-zytni-jest-lepszy-od-pszennego,mid,1216198,index.html#m1216198

renia

Jeśli jesteśmy zdrowi, to czasami możemy zjeść plasterek boczku - może być w czekoladzie... :D

http://kuchnia.wp.pl/zyj-zdrowo/health/1604/1/1/boczek-piesci-podniebienia.html

Zyon

Ostatnie zdania to  juz znowu wroga propaganda hehe

CytatWartość odżywcza sprawia, że powinien być spożywany sporadycznie, raczej okazjonalnie – tłumaczy Sandra Nowacka-Jaskólska, dietetyk z Kliniki Invicta w Warszawie.
Work Buy Consume Die

renia

Ale nie napisali jak to działa... :? i jaka wartość odżywcza... :roll: korzystna czy niekorzystna...

renia

Tak sobie sprawdziłam obecną zawartość BTW w boczku. Znacznie różni się od tej, którą mamy podane w tabelach Doktora.

http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Boczek-W%C4%99dzony-Morliny.html

...teraz to takie proporcje są w boczku, jak dawniej w szynce były. Ale jak wyprodukują wieprzaki, ktore nic tłuszczu nie będą miały, wtedy to wszyscy będą zdrowi i szczupli... :D

renia

Ale ogólne tabele kalorii podają jeszcze raz taką dużą zawartość tłuszczu w boczku...pewnie pamiętają jeszcze czasy komuny... :roll:

http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Boczek-w%C4%99dzony.html

renia

O składzie boczku napisali tak...

CytatProdukt ten jest przede wszystkim źródłem kalorii, tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, cholesterolu, sodu, fosforu. Zawiera również niewielkie ilości witamin z grupy B oraz cynku.

...a jest tak...

http://mamzdrowie.pl/kalorie/boczek-wieprzowy-smazony-lub-pieczony

Zyon

Nieraz jak wpadam do mojego sklepu po boczek, bo maja taki swojski, od okolicznego masarza i jest juz po poludniu to pani mowi, ze takiego "ladnego" juz nie ma prawie ale jeszcze 2 polcie znajdzie. I mi pokazuje jakie sa a ja mowie, "o same sliczne zostaly" i wybieram takie tluste, a ci co stoja za mna modla sie w myslach, zebym te "lande" czyli takie najchudsze zostawil. Ludzie dzisiaj maja w glowach poprzestawiane od tej nachalnej propagandy, mi sie zawsze wydawalo, ze istota boczku jest jego tlustoc, bo jak chce chudo to biore szynke albo poledwice.
Work Buy Consume Die

renia

Jakbym chciała kupić chudy boczek to kupiłabym szynkę i już. Tłusty jest dużo lepszy, bo nie trzeba przy smażeniu smalcu na patelnię wrzucać. Jajecznica na samym boczku - bez smalcu - jest dużo smaczniejsza. Ale panie przy sprzedaży się starają... :lol: chociaż mnie już niektóre znają... 8) :lol:

Gavroche

Cytat: Zyon w 2013-04-19, 10:42:50
Nieraz jak wpadam do mojego sklepu po boczek, bo maja taki swojski, od okolicznego masarza i jest juz po poludniu to pani mowi, ze takiego "ladnego" juz nie ma prawie ale jeszcze 2 polcie znajdzie. I mi pokazuje jakie sa a ja mowie, "o same sliczne zostaly" i wybieram takie tluste, a ci co stoja za mna modla sie w myslach, zebym te "lande" czyli takie najchudsze zostawil. Ludzie dzisiaj maja w glowach poprzestawiane od tej nachalnej propagandy, mi sie zawsze wydawalo, ze istota boczku jest jego tlustoc, bo jak chce chudo to biore szynke albo poledwice.
Amen :lol: