Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

ciekawostki

Zaczęty przez kodar, 2008-01-03, 21:05:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

administ

Cytat: renia w 2017-10-22, 11:57:17
Niestety tak jest...  :roll: I jeszcze z tej "otyłej ofiary" robią winnego. Po co tyle je :shock:  8)

Ale "formuła 30g" nie jest na szczęście dla każdego! ;)
Choć mogłaby być.  :(

vvv

Jaki fajny setback.

CytatIzomery trans w żywności mogą pochodzić z dwóch źródeł - z tłuszczu zwierząt przeżuwających,
np. krów, owiec i kóz (np. produkty mleczne i mięsne) oraz z częściowo uwodornionych olejów roślinnych. Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) - nie ma wystarczających danych, aby potwierdzić różnice pomiędzy wpływem na ludzkie zdrowie TFA pochodzenia zwierzęcego i przemysłowego, dlatego w badaniu przeanalizowane zostały oba źródła izomerów  trans.

w masłach - od ok. 2% do 3%
w miksach tłuszczowych - od ok. 0,2% do 5%
W margarynach - kostkach do pieczenia -  od 0,1% do 22%
w miękkich margarynach kubkowych - od ok. 0,1% do 1,1% - praktycznie nieobecne

Najfajniejsze jest to,
jak ktoś głupio czyta - tak jak ja,
że naturalne 2% to zgroza, a przemysłowe 1,1% to praktycznie nieobecne.

całość:
https://poznajsienatluszczach.pl/2017/07/18/uwazaj-tluszcze-trans-wyniki-najnowszych-badan/

8)

administ

Cytat: vvv w 2017-10-22, 11:58:11
Jaki fajny setback.

CytatIzomery trans w żywności mogą pochodzić z dwóch źródeł - z tłuszczu zwierząt przeżuwających,
np. krów, owiec i kóz (np. produkty mleczne i mięsne) oraz z częściowo uwodornionych olejów roślinnych. Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) - nie ma wystarczających danych, aby potwierdzić różnice pomiędzy wpływem na ludzkie zdrowie TFA pochodzenia zwierzęcego i przemysłowego, dlatego w badaniu przeanalizowane zostały oba źródła izomerów  trans.

w masłach ? od ok. 2% do 3%
w miksach tłuszczowych ? od ok. 0,2% do 5%
W margarynach ? kostkach do pieczenia ?  od 0,1% do 22%
w miękkich margarynach kubkowych ? od ok. 0,1% do 1,1% ? praktycznie nieobecne

Najfajniejsze jest to,
jak ktoś głupio czyta - tak jak ja,
że naturalne 2% to zgroza, a przemysłowe 1,1% to praktycznie nieobecne.

całość:
https://poznajsienatluszczach.pl/2017/07/18/uwazaj-tluszcze-trans-wyniki-najnowszych-badan/

8)


A to napiszę jasno: Młody Kwaśniewski twierdzi, że tłuszcze trans są niezbędne do życia, o czym "naukowcy" jeszcze nie wiedzą.
A Młody wie co mówi i trudno podważyć jego twierdzenia, bo zawsze w zanadrzu coś ma.  8)  :lol:

Blackend

Cytat: renia w 2017-10-22, 11:57:17
Niestety tak jest...  :roll: I jeszcze z tej "otyłej ofiary" robią winnego. Po co tyle je :shock:  8)

No właśnie po co tyle je?  8)
No chyba, że od powietrza tyje, a to wtedy nie ma rady, nawet Doktor nie pomoże.  8)

renia

Ale jak po warzywach i owocach jest stale głodna... :? 8)

Blackend

Po 5xWIO to akurat są wszyscy szczupli.  8)

renia

Jeśli wartościowe białko do tego jedzą. Jeśli nie to źle... :?

vvv

Cytat: admin w 2017-10-22, 12:02:05
tłuszcze trans są niezbędne do życia
Przemysł jest niezbędny do życia, bo wiadomo PKB, expansion economique i takie tam.

https://www.youtube.com/watch?v=WanUsa3v6SY

:mrgreen: :wink:

vvv

Cytat: vvv w 2017-10-22, 11:59:33
2% to zgroza, a przemysłowe 1,1% to praktycznie nieobecne.

Po namyśle nad różnicą pomiędzy 2 a 1,1

stwierdzam jednak, że to przepaść,
jak pomiędzy

200 funtów - kawał chłopa
110 funtów - praktycznie nie ma chłopa

:lol:

madre

Cytat: admin w 2017-10-22, 12:02:05
... tłuszcze trans są niezbędne do życia...
A Młody.... zawsze w zanadrzu coś ma.  8)  :lol:
Może to:
".....Poprawiają wykorzystanie paszy, redukują zawartość tłuszczu w masie ciała i - jak wynika z badań na zwierzętach - przeciwdziałają rozwojowi chemicznie indukowanego nowotworu oraz miażdżycy indukowanej drogą pokarmową....."

Ale dla mnie to tajemnica niewiedzy. :shock:

Gavroche

Tomasz wie co mówi, sprawdzałem go nie raz, tak że teraz ufam w ciemno. 8)

Blackend

Mam tak samo, no ale skoro niedaleko spada jabłko od jabłoni, to jak mogłoby być inaczej? ;)

Gavroche

Mógł się też trafić jakiś robaczywy parch. ;)

administ

 :lol:
Wiadomo...  :? ;)

Blackend


renia

Znalazłam zasadę odżywiania, która pokonuje nawet "słynną" formułkę "4s". 8) Jest to zasada Bergera 6 + 1 "U" w żywieniu. :lol:

Urozmaicenie - w każdym posiłku, w miarę możliwości, każda grupa pro­duktów
Umiarkowanie - jedzenie wg potrzeb i utrzymywanie optymalnej masy ciała
Uregulowanie - stała częstotliwość, wielkość i jakość posiłków
Umiejętność przyrządzania posiłków
Unikanie - nadmiaru tłuszczów, cukru, soli, alkoholu
Uprawianie aktywności fizycznej - sport, ćwiczenia lub spacer, zwłaszcza dla osób o siedzącym trybie życia
+ Uśmiech - z uśmiechem łatwiej żyć, bądź optymistą

(B. Woynarowska, "Edukacja zdrowotna". Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2007, s. 301).

Jeszcze mogli dodać:
Unikanie lekarzy
Unikanie zaleceń IŻiŻ... 8) :lol:

vvv

Cytat: renia w 2017-10-23, 22:10:22
Uregulowanie - stała częstotliwość, wielkość i jakość posiłków
Dobrze, że się nie znam bo bym mógł napisać, że to najlepszy sposób by się zamulić.
:wink:

renia

Albo Umiejętność sporządzania posiłków... :roll: Może być "wprawa i koryto" Gesslerowej... 8) :lol:

Albo "kunszt artystyczny" weganizmu... :roll: :wink:
(https://images82.fotosik.pl/871/7a287e05c8127919.jpg)

http://weganski.szczecin.pl/category/restauracje/


vvv

Cytat: renia w 2017-10-23, 23:12:29
"kunszt artystyczny" weganizmu... :roll: :wink:
Ale dajmy na to takie smoothie z warzywa z tłuszczem podpadają
pod prostotę
i białko już było
lub białko potem.

8)

administ

Najważniejsze, że kolorowo... ;)