Aktualności:

3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.

Menu główne

Witamina C- skąd "czerpać"

Zaczęty przez ernastallegro, 2017-02-21, 22:04:44

Poprzedni wątek - Następny wątek

administ

 :?
Cóż począć, czas biegnie nieubłaganie...  8)


administ

... której się nie zawróci. ;)

renia


administ

Jasne, stachanowcy nie takie cuda robili dla idola kartofla... ;)

Blackend

 :lol:
Dlatego tak do Włodzimierza lgną, a ten nic empatii nie czuje.  :? ;)

SKANER

Ja uważam, że spośród produktów przez nas spożywanych należy kisić co się tylko da, bo wtedy wytworzy się wit. C, a przy okazji pozbędziemy się tych wszędobylskich, niechcianych węglowodanów.
Dwie pieczenie na jednym ogniu  8)

administ

A z jakich kawałków i te dwie pieczenie? :roll:

Gavroche

Cytat: SKANER w 2017-03-03, 20:43:03
bo wtedy wytworzy się wit. C,
Znaczy, że bakterie wytwarzają dodatkowy kwas askorbinowy? ;)
Dziwne, bo tabelki podają w kapuście świeżej 30-40mg/100g, a w kiszonej 20-30. :D


administ

A bo do soku kapuścianego sporo przechodzi wszystkich witamin rozpuszczalnych w wodzie, a wytworzonych przez bakterie. Faktycznie to w kiszonej z sokiem jest dużo więcej szczególnie b complex i K2, dlatego soku z kiszonej kapusty dobrze sobie czasem pociągnąć, szczególnie na diecie wegeteriańskiej.  8)

Gavroche

Słuszna uwaga, B i K ok, ale C też wytwarzają?
Gdyby tak było, to zaszczepić sobie jelito takim gatunkiem i producenci supli nas nienawidzą. ;)

administ

Nie wiem, bo mnie to tak strasznie nie interesuje, ale skoro C przechodzi do soku, a zakładając, że nie jest pewnie produkowana przez bakterie (ponoć askorbinian jest bakteriostatyczny, a w większym stężeniu bakteriobójczy), to dlatego w surowej jest jej więcej niż w kiszonej, szczególnie odciśniętej.  8)
Soku z kapusty dobrze sobie łyknąć na wiosnę i na kaca, jak kto miewa... ;)

Jarek


Teresz

Ja jem codziennie 40g czarnej porzeczki i 30g zielonej pietruszki .W tamtym roku miałam 5 razy chore gardło. W tym roku tylko 1 raz w styczniu.
Nam też zrobiony naturalny antybiotyk

administ

A ja sobie piję tabletkę płaszzzz minerały, bo po co się męczyć że zbędny błonnikiem jak można łatwo i przyjemnie.  :D

vvv

Ale to trzeba wierzyć, że aspartam szkodzi dopiero w gramach,
i/lub poganiać etanolem powstały endogenny metanol.
:wink:

administ


Teresz

Ale przecież na optymalnej nie trzeba się suplementowac?

administ

Ale przecież na optymalnej trzeba myśleć, ale nie bez przerwy tylko o żarciu i o chorobach.  :shock:  ;)  :lol: