Aktualności:

7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.

Menu główne

Obiad

Zaczęty przez renia, 2017-04-01, 13:40:01

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Czy gotujecie golonkę przed pieczeniem? :roll:

Anulka177


renia

Dzięki. A peklowałaś ją też?
Dzisiaj natarłam golonkę (spora, przerąbana na dwie części) przyprawami i wstawiłam do lodówki. Zrobię ją w brytfannie w poniedziałek na obiad.
Ale też tak myślałam, żeby najpierw ją ugotować (nie za długo, żeby się nie rozpadała) a potem wstawić do piekarnika.
Tak będzie "bezpieczniej", że będzie dopieczona przy kości...I jeszcze wywar się wykorzysta... :D

Blackend

Nie pieczemy golonki, bo nie jadamy. Tam nie ma co jeść.  8)
Raz na ruski rok, gdzieś w knajpie jak jestem, to sobie kupię, ale pod warunkiem, że jest mała, a nie sama góra mięsa. ;)  8)

administ

Bo dobra golonka to niedogolona skóra i kości... ;)

renia

To jest oczywiste... 8)

renia

Cytat: Blackend w 2018-02-24, 13:54:54
Nie pieczemy golonki, bo nie jadamy. Tam nie ma co jeść.  8)
Raz na ruski rok, gdzieś w knajpie jak jestem, to sobie kupię, ale pod warunkiem, że jest mała, a nie sama góra mięsa. ;)  8)

My bardzo rzadko, dlatego się dopytuję... :roll: Mąż kupił, bo mu w oko wpadła... :lol: i co zrobić... :roll:
Ale dobra golonka nie jest zła... :D

administ

Cytat: renia w 2018-02-24, 14:26:38
To jest oczywiste... 8)

W prasie kobiecej pisali, że Kwaśniewski zaleca zupkę kapuścianą, a następnym razem, że golonka z piwem, to podstawa diety Kwaśniewskiego... ;)

renia

Ano w internecie też takie "mądrości" są... :roll:
No i chleb ze smalcem do tego. 8)

administ

A w męskiej prasie? :roll: ;)

renia

 :lol: Sprawdź co tam piszą... 8)

administ


Gavroche

Trzy słuszne plastry pieczonego boczku plus cała skóra spod niego, dwa duże ziemniaczki i niewielka furka zasmażanej marchewki.
Pycha! :P
Jeszcze przed snem coś fajnego wrzucę, bo jest pyszny sernik, ale i jaja w majonezie z jakimiś roślinkami.
Lubię jeść przed snem, zgodnie ze staropolską tradycją:
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Podkurek

renia

Też mieliśmy marchewkę na przystawkę do obiadu. Duszoną z masłem.

administ

Z masłem?  :shock:
Gdzieś czytałem wynurzenia dietetyczne prof. kardiologii, że marchewka jest bardzo zdrowa, bo ma dużo pro-vitA, co chroni przed rakiem, a masło jest bardzo szkodliwe, bo ma dużo tłuszczu nasyconego i tyle wit.A, że nie dość, że nie chroni przed rakiem to można sobie na wątrobę zaszkodzić!  :? ;)

renia

Zawiłe to jest... :? :lol:

administ

I o to chodzi, bo prof. dr med. nie może mówić zrozumiale, bo byłby niewiarygodny! ;)
A nawet nieprzekonujący do 5*wio!  :(

renia

Dlatego ta cała biochemia ma takie zawiłe nazwy, żeby nikt nic nie wiedział (oprócz nielicznych 8))
Np. taki kwas dezoksyrybonukleinowy czy inne acetylocośtam... :lol:

Anulka177

Cytat: renia w 2018-02-24, 13:22:13
Dzięki. A peklowałaś ją też?
Dzisiaj natarłam golonkę (spora, przerąbana na dwie części) przyprawami i wstawiłam do lodówki. Zrobię ją w brytfannie w poniedziałek na obiad.
Ale też tak myślałam, żeby najpierw ją ugotować (nie za długo, żeby się nie rozpadała) a potem wstawić do piekarnika.
Tak będzie "bezpieczniej", że będzie dopieczona przy kości...I jeszcze wywar się wykorzysta... :D
Peklowałam  :D Podgotowałam z przyprawami. Przypiekłam do spieczonej skórki. Pyszna była i dwa dni miałam obiady z głowy. Ale to jakiś miesiąc temu było...

Dziś był rosół na kościach szpikowych z żółtkami, bo mi mąż zaczął coś podejrzanie smarkać. Muszę pilnować, żeby mi jakiejś wieprzowej grypy nie przytaskał w obejście  8)
Na spotkanie optymalnych upiekłam opty muffinki z porzeczkami, poszły jak woda....

administ

Cytat: renia w 2018-02-24, 21:03:19
Dlatego ta cała biochemia ma takie zawiłe nazwy, żeby nikt nic nie wiedział (oprócz nielicznych 8))
Np. taki kwas dezoksyrybonukleinowy czy inne acetylocośtam... :lol:

Oczywiście, szczególnie prof. dr med., a nawet profesjonalni biochemicy, co radzą co jeść, a nie odróżniają tlenu z oksydacji od tego wydychanego z CO2  :lol:
Ale mnie to rybunia...  :D