Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

Kolacja

Zaczęty przez Ukko, 2017-10-29, 12:16:50

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gavroche

Że taki smakosz jesteś? ;)
A policzone wszystko?

Ukko

Ano, wszystko zważone co do grama i zapisana na kamiennych tablicach :D
A jeżeli chodzi o sery to jestem dopiero skromnym adeptem, mimo, że ser od jakiegoś czasu jem regularnie. :)

vvv

Cytat: Ukko w 2018-07-10, 19:39:54
ser od jakiegoś czasu jem regularnie. :)
Przy serze to od regularnego jedzenia ważniejsze jest regularne wypróżnianie.
:shock: :wink:

vvv

(pęcherzyka żółciowego z wapnia stąd ratunek w pół na pół z masłem i ogórkach konserwowych (ocet)
:wink:

administ

Fizjologiczna bariera jelitowa - mówi to komu co? ;)  :lol:
Przy niedoborze wapnia w organizmie występuje transport aktywny, natomiast przy wysokim stężeniu jonów wapnia we krwi, wapń się przestaje wchłaniać ponieważ występuje bariera potencjału elektrochemicznego - napięcie wzrasta z około 5mV do około 8mV i wapń przestaje się wchłaniać, bo proces "zamiera' powyżej 6-ciu mV.

vvv

Jasne wapń w kościach się bierze z nuklearnego przekształcania we włosach azotu z powietrza w wapń, a regulacja w jelitach jest zawsze doskonała, dlatego na świecie nie ma żadnych syndromów metabolicznych.

Bariera to była jak było jedzenie, przy chem-jedzeniu jest większe lub mniejsze sitko.

A podobno mleko ma tyle wapnia bo ciele szybko rośnie, a człowiek nie powinien, a już dorosły to tym bardziej, a jeszcze chlorku-wapnia (E509) do serów dodają.

"szklanka mleka w dwóch plasterkach"
(daje do myślenia?)

Tak gdzieś czytałem, ale to pewnie głupoty są i jakaś vege-narracja.
:wink:

administ

Szkoda czasu na moje niezrozumiałe dywagacje...   8) :lol:

vvv

/wiki/Hiperkalcemia
przyczyny
...
...
...
"zatrucie glinem"
...
...
...

No właśnie bioelektochemicznie fluor czy glin doskonale te 6mV rozwalają, a sezon na kremy do opalania w pełni i jeszcze D3 ze słońca - masakra.
<<żart>>
:mrgreen: :wink:

administ

A co mnie tam patologia obchodzi!  :shock:
I to w dodatku cudza!  :lol:

vvv

Patologie się robią coraz bardziej cwane, pół łapki nowe jakich świat nie widział.
Ostatnio widziałem pięknie sfotografowany mikro-plastik w oceanach, jak się kumuluje od planktonu do delfina.

Aż trudno sobie wyobrazić, że istnieją kraje, które tak sobie na żywca wywalają wszystkie śmieci do oceanów.
:?

RafałS

Cheddar - mniam mniam...                                           Gruyere - niam niam...                                       Comte - amć amć...  8)

Gavroche

Cytat: admin w 2018-07-10, 21:08:40
A skąd!
Zwyczajnie niektórzy mają głupie organizmy, albo im się tak wydaje. ;)

administ

:lol:
Wiem, wiem, do tego zamiast "bariera jelitowa" trza pisać "szczelność jelit" to bardziej kumate jest, no ale przepraszam - to są podstawy fizjologii...
Dlatego nie piszę, aby uświadamiać nieuświadomionych, a tylko po to, aby podawać mierzalne fakty w tym przypadku wyrażone w mV ;)
Bo niektórym takie informacje mogą się przydać, choć na co dzień jest to nieprzydatne.  :D
Mógłbym też wyjaśnić problem na poziomie pierwszosortowym mniej więcej tak: "jak się suka nażre kości, to sra na biało nadmiarem zeżartego wapnia, bo tak jest."
No ale przepraszam, raczej pierwszosortowi nie czytają tego Forum w celach edukacyjnych.  :lol:

Gavroche

Przy czym gotowane kości dają więcej białego niż surowe. :)

Zyon

Cytat: admin w 2018-07-10, 21:08:40
:lol: :lol: :lol:
Z Adasiem i jego wikipedia nie ma dyskusji :D
Glupiego wpuscic do pieczarkarni to zadnego grzyba nie znajdzie.  :lol:
Work Buy Consume Die

Anulka177

U osoby, która nie je nabiału mogą wystąpić braki wapnia?  :roll:

administ

Przy braku wapnia, to się ściany liże, ale takich dziwaków nie widać raczej? :roll: ;)
Wystarczy rzodkiewki, szczypiorku i naci poćpać zgodnie z zaleceniami IŻiŻ i nie ma obaw, że niedobór wapnia komu może grozić.
Z innych pasz - lucerna, komosa, pokrzywa maja porównywalnie lub więcej wapnia niż nabiał. I ziarna - oczywiście, również te w chlebie. 8)
Ale jak kto ma tak powalone geny, że mu gluten szkodzi, to nic tylko jak najszybciej na łono Abrahama, bo po co tak cierpieć za życia? :roll:

Zyon

Work Buy Consume Die

Anulka177

Cytat: admin w 2018-07-12, 15:57:28
Przy braku wapnia, to się ściany liże, ale takich dziwaków nie widać raczej? :roll: ;)
Wystarczy rzodkiewki, szczypiorku i naci poćpać zgodnie z zaleceniami IŻiŻ i nie ma obaw, że niedobór wapnia komu może grozić.
Z innych pasz - lucerna, komosa, pokrzywa maja porównywalnie lub więcej wapnia niż nabiał. I ziarna - oczywiście, również te w chlebie. 8)
Ale jak kto ma tak powalone geny, że mu gluten szkodzi, to nic tylko jak najszybciej na łono Abrahama, bo po co tak cierpieć za życia? :roll:
Dzięki, ćpię natkę pietruszki i szczypior, czasem też szprotkę z kręgosłupem przegryzę to na żadne łono się nie zamierzam wybierać  8)