Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

Probiotyki

Zaczęty przez Ukko, 2017-11-12, 15:08:47

Poprzedni wątek - Następny wątek

Ukko

 Czytam, szukam i próbuje wybrać jakiś dobry probiotyk, jak na razie wpadły mi w oko dwa, Swanson Epic Pro 25 :
http://sklepswanson.pl/epic-pro-25-probiotyk-25-szczepow-bakterii-30mld/ i
PURITAN'S PRIDE PROBIOTIC-10 PROBIOTYKI 120kaps : http://allegro.pl/puritan-s-pride-probiotic-10-pre-probiotyki-120kap-i6959419358.html
Skłaniam się ku temu drugiemu,więcej tabletek i taniej :) Przez jakiś czas planuję rotować ( musiałem użyć tego słowa) :D, tablety, ser i kapustę 8)

Gavroche

Jedna i druga firma kupuje w Chinach.
Niby nic złego, ale cholera wie ile te proszki stoją potem w kontenerach i w jakich warunkach. 8)

Jeśli szukasz dobrych, kupuj w aptece.
Ja osobiście lubię szczep L. rhamnosus, czyli starodawny Lakcid lub nowszy Dicoflor.
A na bóle brzucha, przelewanki i wyjazdy do tropików są takie białe misie, śmietankowe i truskawkowe, zapomniałem nazwy.

Ukko

Chciałem zadziałać z jakimś szerszym spektrum, o ile to ma sens :) L. rhamnosusa chyba mam w serze Ementaler.

Ukko

Ehh, tu gość mówi, że kapusta się do probiotyków nie do końca zalicza..https://www.youtube.com/watch?v=AsIghjfVmM0&t=393s

Gavroche

Zaciekawiło mnie, że nawet termizowane bakterie probiotyczne działają prozdrowotnie, przynajmniej u myszy:
http://kopalniawiedzy.pl/wirus-grypy-typu-A-bakterie-kwasu-mlekowego-Lactobacillus-casei-DK128-probiotyk-ochrona-Sang-Moo-Kang,27464

administ

Mleczne to najlepsze bakterie dla człowieka. Wyprodukują wszystkie witaminy rozpuszczalne w wodzie z wyjątkiem B12 (choś nie ma do końca pewności) i C.  :D
Na szczęście w mlecznych jest więcej tłuszczu trans niż w lekkich margarynach, dlatego trzeba z całą mocą uświadamiać, że margaryny są zdrowsze, bo mają mniej "złego" tłuszczu.  8)
:lol: :lol: :lol:

Gavroche

Kwas askorbinowy wyprodukują? :shock:

administ

Nie, tego nie potrafią.  :?
A szkoda.  8)

Gavroche

Aaaa, nie zrozumiałem, przeziębienie mnie otumaniło jakoś. :D

Ukko

Cukier, to jakieś duże zło dla flory bakteryjnej, bo ostatnio czytam i często się z tym stwierdzeniem spotykam?

Radomiak

Cytat: Ukko w 2017-12-16, 17:53:10
Cukier, to jakieś duże zło dla flory bakteryjnej, bo ostatnio czytam i często się z tym stwierdzeniem spotykam?
:lol: A jaki termin przydatności do spożycia ma cukier? ( i bez konserwantów   :roll:) :lol:
Ale drożdże go lubią. :wink:

administ

Cytat: Ukko w 2017-12-16, 17:53:10
Cukier, to jakieś duże zło dla flory bakteryjnej, bo ostatnio czytam i często się z tym stwierdzeniem spotykam?

Głupoty wypisują, bo to teraz jest moda na "zły cukier", a przecież "cukier krzepi".  :D
I nic się nie zmieniło od tamtej pory.  8)

Anulka177

Krzepi to on przede wszystkim lekarzy i producentów cukru  :wink:

administ

Kogel-mogel bez cukru?  :shock:
Fuj!  :?
Aż takim fanatykiem "formula4es" to ja nie jestem, żeby sobie smakowo nie dogadzać...  8) ;)

vvv

Śmierć ze starości czy z dogadzania,
oto jest pytanie.
:wink:

administ


Anulka177


Ukko

Ten przeczyszczający środek, którego to trzeba wypić "trochę" przed diagnostyką endoskopową (gastroskopia i kolonoskopia ), to robi jakieś spustoszenie z florą bakteryjną podobnie do antybiotyków?

Gavroche

Każda sraczka robi.
Jak masz wyrostek robaczkowy, to niczym się nie martw, jak nie, to probiotyk 2 razy dziennie przez 3 dni i gitara. ;)

Ukko

Jeszcze nie wiem, czy się zdecyduję na takie doświadczenie :?