Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

Zakwas z buraków

Zaczęty przez Ukko, 2017-12-20, 17:41:32

Poprzedni wątek - Następny wątek

Ukko

Pierwszy raz przeprowadzam manewry z burakami, na poligonie akcja przebiegła szybko i bez większych problemów, dobrze, że to mało wymagający przepis... Będzie prawdziwy barszcz czerwony na zakwasie  :) Możliwe, że sok z kiszonych buraków będzie częściej pity.  8)
Poza kiszonymi burakami, pokroiłem Renete na ocet jabłkowy - podobno dobry specyfik, którego nigdy nie próbowałem.

Anulka177

Na zakwas uważaj, lubi spleśnieć, jak się niefachowo zabrać za produkcję  :wink:
Przeczytałam "Renatę"  8)

Ukko

Wyparzyłem słoik dwa razy, sól i czosnek też są - jestem dobrej myśli :) Dzisiaj zadziałam z drugim słoikiem, tym razem dodam trochę soku z kapusty kiszonej. 8)

Zofia

Cytat: Ukko w 2017-12-21, 07:54:29
Wyparzyłem słoik dwa razy, sól i czosnek też są - jestem dobrej myśli :) Dzisiaj zadziałam z drugim słoikiem, tym razem dodam trochę soku z kapusty kiszonej. 8)
Będziesz leczył kaca?

administ

Oj tam zaraz... ;)
Ale przy okazji można sobie zrobić "test buraczany", aby wyszło, że ma się nieszczelne jelita... ;)  :lol:

Zofia

Cytat: admin w 2017-12-21, 12:18:19
Oj tam zaraz... ;)
Ale przy okazji można sobie zrobić "test buraczany", aby wyszło, że ma się nieszczelne jelita... ;)  :lol:

Oj tam zaraz, szukanie dziury w całym...

administ

Ale to bardzo ważne badanie, bo zaraz wychodzi, że na szczęście nieszczelne... ;)

renia

Najgorsze ponoć są bezczelne jelita... :lol:

Zofia

Cytat: renia w 2017-12-21, 13:02:12
Najgorsze ponoć są bezczelne jelita... :lol:
To nas uznają za bezczelne, za to, że sobie z buraczków jaja robimy.

renia

Ale barszcz u nas zawsze na Wigilię jest...

Zofia

Cytat: renia w 2017-12-21, 13:38:28
Ale barszcz u nas zawsze na Wigilię jest...
No bo Ucho Prezesa nie ujdzie na sucho.

renia

:lol: Będą pierogi... 8)

Ukko

Cytat: Zofia w 2017-12-21, 11:39:49
Będziesz leczył kaca?
Raczej nie :) Jakoś mi z alkoholem nie po drodze od kilku lat, nie to, żebym miał kiedykolwiek jakieś "problemy" :) Czasami kieliszek bimbru wejdzie, czy jakiejś wódki z ziemniaka, ale to sporadycznie, a ciśnienia na jakieś większe picie nie mam 8)

Zofia

Cytat: Ukko w 2017-12-21, 17:41:19
Cytat: Zofia w 2017-12-21, 11:39:49
Będziesz leczył kaca?
Raczej nie :) Jakoś mi z alkoholem nie po drodze od kilku lat, nie to, żebym miał kiedykolwiek jakieś "problemy" :) Czasami kieliszek bimbru wejdzie, czy jakiejś wódki z ziemniaka, ale to sporadycznie, a ciśnienia na jakieś większe picie nie mam 8)
Kaca nie, to co?

Anulka177

Cytat: admin w 2017-12-21, 12:50:20
Ale to bardzo ważne badanie, bo zaraz wychodzi, że na szczęście nieszczelne... ;)
:lol:

Ukko

Cytat: Zofia w 2017-12-21, 18:16:22
Kaca nie, to co?
Barszcz 8) jakieś właściwości tam pewnie jeszcze mają, do tego pewnie korzystnie wpływają na florę bakteryjną.

Gavroche

Jak wszystko co jemy. ;)

Zofia

Cytat: Ukko w 2017-12-21, 22:47:32
Cytat: Zofia w 2017-12-21, 18:16:22
Kaca nie, to co?
Barszcz 8) jakieś właściwości tam pewnie jeszcze mają, do tego pewnie korzystnie wpływają na florę bakteryjną.
A i ten kolor, podobno ma jakieś działanie. Nie wiem na co.

administ

Na krew przecież!  8) ;)
Wino czerwone ponoć też!  :lol:

Blackend

Ale głownie to na mocz. ;)