Aktualności:

2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.

Menu główne

Suplementacja D3+K2/Witamina C

Zaczęty przez Octaver, 2018-12-12, 12:23:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

Octaver

Czy Optymalni powinni stosować D3+K2? Lekarz Optymalny zalecił mi suplementację i zastanawiam się, czy słusznie. Wiem, że Doktor polecał jedynie w okresie wczesnej wiosny stosowanie witaminy C, a jakiekolwiek inne stanowczo odradzał. Czy coś w tej kwestii się zmieniło? W jakich miesiącach przyjmować witaminę C i w jakiej dawce/formie?

Gavroche

A jakie masz objawy niedoborów w/w witamin?

Octaver

O swoich problemach zdrowotnych już pisałem, ale tworząc ten temat nie chciałem ich poruszać, a dowiedzieć się, co sądzą o suplementacji użytkownicy forum.

Gavroche

Suplementacja, jak sama nazwa wskazuje, służy doraźnemu uzupełnianiu braków w diecie.
ŻO/DO z zasady niedoborowe nie są.
Suplementacja dla samej suplementacji to głupota, nie uważasz? :lol:
Stąd pytanie o niedobory.

Ale, jak mniemam, lubisz sobie coś łykać, to łykaj, nabijesz kabzę producentom supli, a swoje zdrowie, i tak kulawe, jeszcze pogorszysz, najprawdopodobniej. 8)
Tutaj kiedyś Admin tak ładnie napisał, że gdybyśmy z natury potrzebowali suplementów, rodzilibyśmy się z woreczkiem kapsułek. ;)
Zdrowia życzę.

Octaver

Nie zamierzam, bo sam jestem temu przeciwny. Żywność powinna zawierać wszystkie potrzebne składnika do utrzymania zdrowia. Natomiast, co w sytuacji, gdy ta żywność nie zawiera np. zgodnie ze słowami Doktora, wystarczającej ilości witaminy C?

Gavroche

Dlaczego nie zawiera?
Znajdź taką, która zawiera.
100g papryki czerwonej to 150mg witaminy C.
Potrzebujesz więcej?

Octaver

Dlatego, że niewłaściwie uprawiamy nasze ziemie, tak samo jak i zwierzęta, co było podkreślane przez Doktora. Wartość, którą podałeś może mieć się nijak do rzeczywistości.

Gavroche

Polecam zbierać samodzielnie informacje, a nie powtarzać dyrdymały. :D
Badania komercyjnej papryki sprzed kilku lat:
http://ptf.content-manager.pl/pub/File/bromatologia_2011/1/br%201_2011%20s.%20017-024.pdf
Ciężko się z Tobą rozmawia, poczytaj, poczytaj, poczytaj i wróć za jakiś czas, bo na razie to same brednie, legendy i klechdy masz w głowie.
Trudno nie chorować jak nie zna się podstaw. 8)
Kop na tym Forum, masz prawie wszystkie odpowiedzi, tylko poszukać trzeba.

vvv

Cytat: Octaver w 2018-12-12, 18:47:20
co sądzą o suplementacji użytkownicy forum.

Do wyboru do koloru ...
http://tomaszdangel.pl/wp-content/uploads/2017/05/Suplementacja-w-ciazy-T-Dangel-03-06-2017.pdf

kontekst ...
CytatDzisiaj, po kolejnych 7 latach, mogę powiedzieć, że żywienie niskowęglowodanowe z całą pewnością pomaga zachować zdrowie, a umiarkowana ketoza nie jest szkodliwa.
http://tomaszdangel.pl/autor-o-sobie/

8)

Gavroche

Tomasz Dangel jest na tym Forum? :shock:

administ

Cytat: Octaver w 2018-12-12, 20:23:24
Dlatego, że niewłaściwie uprawiamy nasze ziemie, tak samo jak i zwierzęta,

Niewłaściwie, to jest teraz 5t pszenicy z hektara i 4tys. litrów mleka od krowy - i jedno i drugie nieosiągalne powszechnie trzydzieści lat temu, bo "niewłaściwie uprawiano wasze ziemie jak i zwierzęta"...
Dzięki agrotechnice i zootechnice, czyli kompleksowym zaspokajaniu potrzeb roślin i zwierząt dziś 10t/ha pszenicy i 10tys. l mleka to nic nadzwyczajnego.
Jeśli zaś chodzi o dietetykę tuczników, to jest na tak wysokim poziomie, że ponoć pół kilo dziennego przyrostu z dwóch kg pełnoporcjowej paszy - to jeszcze 10 lat temu było marzenie, a 30 lat temu nieosiągalny kosmos.
A dziś dzięki naukowcom - żadnych niedoborów, optymalne warunki wzrostu i rozwoju - no nic tylko się cieszyć, że szynka pełna witamin i minerałów jest po 10zł/kg, a chleb pszenny równie pełen suplementów - tani jak nigdy!  8)
Ale oczywiście można twierdzić, że jest to niewłaściwe, "bo dawniej to było nie tak jak teraz".

Gavroche

Nikt Ci w to nie uwierzy. ;)
Ale to dobrze. 8)

administ

Ale mnie to obojętne, czy kto wierzy, czy nie, byle zbytnio swojej wiary nie manifestował, a pod żadnym pozorem narzucał siłą... ;)

kelin211

administ

I powtórzę, choć nie lubię powtarzać: prawidłowo stosowane zalecenia Doktora w pełni pokrywają zapotrzebowanie organizmu, ale jeśli kto uważa, że podstawą Diety Optymalnej są: "formuła30g", "maszyny jądrowe na pustyni", "zaszyfrowane listy od Clinton", "peruka", "wiara w życie wieczne" i "kosmisie" - to może się to zakończyć poważnymi powikłaniami.  8)
Jeśli są jakieś niepokojące objawy świadczące o braku homeostazy typowe dla niedoborów któregoś ze składników odżywczych, czy witamin i minerałów można samodzielnie przeanalizować dietę i wprowadzić korekty lub zrobić sobie biochemię krwi w kierunku zaobserwowanych objawów, co wykaże ewentualne niedociągnięcia dietetyczne.
W przypadku stwierdzenia ewidentnych niedoborów witaminowo-mineralnych co jest praktycznie niemożliwe przy spożyciu 3-5 żółtek dziennie, 2-3 plastrów sera żółtego i stosownej ilości mięsa i masła, można zsuplementować sztucznie dany składnik, aby szybko wyeliminować objawy i skorygować dietę tak, aby zabezpieczyć się w przyszłości przed ewentualnymi skutkami własnych błędów żywieniowych.
Jak dostarczyć w sposób naturalny niezbędną ilość vit.C Doktor podał dokładnie, ale gdyby komu dziąsła krwawiły przy szczotkowaniu zębów, to nie czekać, aż wypadną, tylko łyknąć stosowną ilość "tabletek".

Gavroche

Blackend

Normy to podstawa, a później na ich podstawie stosowna diagnoza. ;)

administ

http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=5387.msg493217#msg493217 - jasne - normatywność to podstawa.  8)
Tylko jak się poprawnie zbilansować? :roll: ;)  :lol:
Jakby co, to leptyna pobudza układ sympatyczny, ale dlaczego to napisałem tu i teraz, to przyznam, że nie wiem!  :shock:

vvv

Cytat: admin w 2018-12-13, 12:44:34
(...)
W przypadku stwierdzenia ewidentnych niedoborów witaminowo-mineralnych co jest praktycznie niemożliwe przy spożyciu 3-5 żółtek dziennie, 2-3 plastrów sera żółtego i stosownej ilości mięsa i masła, można zsuplementować sztucznie dany składnik, aby szybko wyeliminować objawy i skorygować dietę tak, aby zabezpieczyć się w przyszłości przed ewentualnymi skutkami własnych błędów żywieniowych.
(...)

C to swoją drogą, ale Jod jest najbardziej odjazdowym przykładem w pdfiu powyżej.
8)

administ

Ale jakby co, to nie mam 100% pewności, że mam 99,99% racji! ;)
Bo zawsze jest promil wymagający szczególnej troski...  8)   :?