Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

Czy 4 jajka wystarczą ? :-)

Zaczęty przez waran3, 2019-07-21, 15:06:54

Poprzedni wątek - Następny wątek

waran3

Cześć, :-)
mam takie małe pytanko...
Po podliczeniu gramów i proporcji :-) wyszło mi, że jak zjem na śniadanie
4 jaka + masło(100g) + kromka chleba to właściwie wszystko czego mi potrzeba przez cały dzień. :-)
Czegoś nie rozumiem czy raczej to jest ok ? :-)

waran3

Chyba się nieda edytować swoich postów więc piszę drugi bo chciałem jeszcze dopytać...
Czy ważniejsze są proporcje czy ilość składników ( B, T, W) ?
Czy jak zjem za dużo białka to mogę skompensować to większą ilością tłuszczu ? :-)

admin

Jak mogę radzić, to weź się za lekturę tekstów Doktora, póki Ci jeszcze "nie zaszkodziło"!  :lol:

admin

Może tak: z 4 jajców masz 300kcal z masła 700kcal, a zapotrzebowanie PPM wynosi około 10kcal na cm wzrostu.
Jak masz metr wzrostu i ze 20kg wagi, to styknie na leżenie.  8)
Liczone w pamięci dlatego zaokrąglone do metra. ;)

waran3

No właśnie sporo posłuchałem i przeczytałem...( dwie książki) :-)
Przy moim wzroście ( 180cm) zgodnie z  tym co podaje literatura :-)
moje zapotrzebowanie to:
64g węglowodanów,
30-50g białka
75-175g tłuszczu

Tyle z grubsza zawiera posiłek przeze mnie podany na początku tego wątku. :-)
Też wydaje mi się, że to nieco za mało ;-) dlatego chciałem dopytać.

admin

Nie znam się na tym.  8)
No, ale jak kto tu pisze, że sobie krzywdę robi, to tak ze starych przyzwyczajeń mi się nie wytrzymało.  :?
Sorki.  :D
To zaś co podałeś to na starszą babinę z półtora metra będzie ok.  8)
Nie rozumiem i nawet nie staram się zrozumieć skąd takie głodowe zapotrzebowanie u faceta o takich parametrach.  :?

waran3

Hmm...
Na stronie :
http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=80
Stoi napisane jak byk : " Zatem spożycie białka powinno być możliwie małe: dla zdrowego człowieka na diecie optymalnej wystarcza 30-50 gramów na dobę".
I dalej: " Jako ogólną zasadę można przyjąć: 1 : 2,5-3,5 : 0,5. Oznacza to, że na 1 gram spożytego białka powinno przypadać w diecie 2,5 do 3,5 grama tłuszczu i 0,5 grama węglowodanów. "

Z tego wynika, że skoro białka ma być 50g to tłuszczu 175g,a węglowodanów 25g.
No i jest to moje śniadanko :-)

admin

Ale to tak rozumują "dobrodietowi" od Jarmołowicza.  :lol:
Jak byk nie zrozumiałeś, ale to Twój problem.  8)
Takie rozumowanie musi zaszkodzić.  :?
Ale jakby co, to naprawdę nie będzie "wina Doktora", tylko Tuska! ;)

waran3

Kurde...:-) trochę mnie przerażasz. :-)

Zofia

Skąd wytrzasnąłeś 25 gram W? O.5 mnżone przez wagę należną, daje inny  wynik. :(

Gavroche

Jprdl!
Dwudziesty pierwszy wiek, a ludziska nie wiedzą jak jeść... :lol:
Waran, Ty se daj spokój z ŻO, bo sobie kuku zrobisz.

Jak masz jakąś wagę do tego metraosiemdziesięciu, to daj białka 0,8 grama na kilo, a tłuszczu do tego proporcjonalnie 1,5 na odchudzanie, 2,5 na podtrzymanie, 3,5 na masowanie i tyle.
Węgla daj 50-60 gramów na początek, a potem zobaczysz, bo 150 też da radę jeść i nawet chudnąć szybko.

I lepiej się nie przyznawaj, że cokolwiek czytałeś, bo poziom zrozumienia masz jak komar w dyskotece.  :P

admin

Ale co to za życie z cyfrowym jedzeniem!  :shock: ;)
Bardzo do tego zaintrygowało mnie skąd człowiek wie, że: "skoro białka ma być 50g..."
Skąd ta cyfra dla mnie kompletnie z księżyca, bo jakby nie liczyć, to norma białkowa dla gościa 1,8m z tego co Doktor pisze, wynosi na białku zwierzęcym około 65g, ale przecież ponoć i "starcza 30g" - jak kto tak zrozumie.  8)

admin

To może tak dla przypomnienia: człowiek wydala około 2-3g azotu na dobę, co należy przemnożyć przez 6,25 - wychodzi dobowe minimum białkowe - niecałe 20g. Ale przy PPM, pełnym pokryciu zapotrzebowania na aminokwasy egzogenne i przy pełnym pokryciu zapotrzebowania na energię, sole mineralne, witaminy i u osoby dojrzałej - nie można tego zastosować dla zwykłej aktywności życiowej lecz wybitnej niechęci ruchowej, ograniczonej do minimum. W przypadku braku któregokolwiek niezbędnego do życia składnika działa prawo minimum, a zapotrzebowanie na białko gwałtownie rośnie.
W przeciętnych warunkach dobowe zapotrzebowanie na białko wynosi 0,6-1g/kg mn i uzależnione jest od składu aminokwasowego spożytego białka. Im wyższa wartość biologiczna białka, tym więcej w diecie musi być węglowodanów, aby nie doprowadzić również do ketozy i tyle...  8) Ale, że Doktor to napisał, a tego to już się przeważnie nie wie, bo nie wpada w oko, jak to "30g", albo nawet "300g".  8)
A najgorsze dla mnie jest to, że muszę kolejny raz wyjaśnianiem takich podstaw się zajmować!

admin

I jeszcze jedno: im bardziej się komu wydaje, że Doktor Kwaśniewski nie ma racji, bądź się myli, tym większą wykazuje się ignorancją w dziedzinie dietetyki i leczenia chorób.
A Dieta Optymalna to tylko ułamek tego, co ten wybitny Umysł ogarnął i przekazał, ale rozumiem, "maszyny jądrowe" i "30g" dla "niektórych" to podstawa egzystencji, a teraz "naukowcy" na nowo będą odkrywać odkryte, bo nawet jak przeczytali oryginał, czy na translatorze, to nie zrozumieli. 
Budowanie zaś całej teorii na dwóch, trzech zdaniach Doktora jest błędem i upośledzeniem toku rozumowania z rozumienia tekstu czytanego.
I to byłoby na tyle, choć powinienem jeszcze napisać dobitnie i opublikować w poczytnych mediach, czego tak naprawdę dokonał Doktor Kwaśniewski, ale mam na to dużo czasu i spieszyć się nie muszę.

Octaver

Fakt nierozumienia tekstów Doktora i szkodzenie sobie z tego powodu może smucić. Aczkolwiek cieszy mnie, że jest to Forum i można znaleźć tu pomoc. Dziękuję za to Forum i dziękuję Wam, użytkownikom :D
A Waranowi życzę powodzenia na nowej drodze. ŻO wymaga trochę poświęcenia, ale warto  8)

admin

:lol:
Ale Forum jest do dupy, bo ma robaczki i wygląda jak za prl, a przecież wiadomo, że to podstawa każdego "dobrego" forum, tak jak "formuła30g" i dobry kalkulator jest podstawą diety.  :shock:  :lol: :lol: :lol:
Nie piszę tego złośliwie, ale tak to jest, jak się nie potrafi dotrzeć do meritum, a rozprasza uwagę na nieistotnych sprawach. Trudno, musi "zaszkodzić" ;)

kelin211

Moze jeszcze dobra zmiana na niego nie zadzialala  :lol:. I tak jak Octaver tez dziekuje za to forum 8) :lol:

Jarek

Cytat: admin w 2019-07-22, 08:23:17
I jeszcze jedno: im bardziej się komu wydaje, że Doktor Kwaśniewski nie ma racji, bądź się myli, tym większą wykazuje się ignorancją w dziedzinie dietetyki i leczenia chorób.
A Dieta Optymalna to tylko ułamek tego, co ten wybitny Umysł ogarnął i przekazał, ale rozumiem, "maszyny jądrowe" i "30g" dla "niektórych" to podstawa egzystencji, a teraz "naukowcy" na nowo będą odkrywać odkryte, bo nawet jak przeczytali oryginał, czy na translatorze, to nie zrozumieli. 
Budowanie zaś całej teorii na dwóch, trzech zdaniach Doktora jest błędem i upośledzeniem toku rozumowania z rozumienia tekstu czytanego.
I to byłoby na tyle, choć powinienem jeszcze napisać dobitnie i opublikować w poczytnych mediach, czego tak naprawdę dokonał Doktor Kwaśniewski, ale mam na to dużo czasu i spieszyć się nie muszę.

A bo wszystko miało sie samo zrobić. :lol:

admin

Jasne, kopa jaj i wiadro smalcu oraz "to z czym w końcu jeść ten chleb?" ;)

Jarek

Zajechać drugiego swoimi problemami, i obwinić że tamci.
Lepiej szerokim łukiem omijać sprawiedliwych, i tych co im się należy 8)