Aktualności:

6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.

Menu główne

nisko z węglami

Zaczęty przez mateo, 2019-09-03, 21:32:34

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gavroche

Wszystko już tu było wałkowane. 8)
Zamiast gdybać i czytać mądrości z "Pani domu" pokopcie tutaj, na Forum.
Homogenizacja zwiększa strawność, produkt jest po prostu przeciskany przez wąskie szczeliny pod zwiększonym ciśnieniem, a karagen to cukier z wodorostu i tyle, nie ma tu drugiego dna. :D

admin

Cytat: Octaver w 2019-09-08, 14:13:56
Z tego, co zaobserwowałem, to większość śmietan pasteryzowanych dostępnych na rynku zawiera karagenu, który jest uważany za bardzo szkodliwy dla organizmów ludzkich. Wnioskuję, że lepiej takich śmietan unikać :?

Najlepiej napisać, że amerykańscy naukowcy wykazali i będzie wiarygodniej...  :D
Bardzo dobrze, że straszą tym karagenem, wykorzystując jak zwykle niewiedzę i wiarę.
To "zabójcze" E 407 występuje w zalecanym "błonniku pokarmowym" i w takim przypadku jest "zdrowy".  8)
Jakby co, to karagen się u monogastrycznych nie trawi i co najwyżej przy przedawkowaniu może wywołać biegunkę.
Natomiast zdecydowanie lepiej niż krochmal z kisielu łagodzi dolegliwości ze strony wrzodów żołądka, więc tylko w tabletkach jest zalecany i wtedy nie szkodzi, a nawet pomaga, tylko się strasznie za niego przepłaca. ;)

admin

Ups! Przepraszam - zapomniałem, że nie znam się już na tym!  :?
Ale poleciało, to niech zostanie.  :(

Octaver

Dzięki za odpowiedź i przepraszam za niewiedzę    :(

admin

Nie ma za co przepraszać, bo w niektórych dziedzinach wiedza tak idzie do przodu, że po miesiącu wypada się z obiegu... ;)
Do tego trudno wymagać, aby każdy znał się na wszystkim przy takim natłoku fake newsów netowych.  :?
W dietetyce zaś już odkryte i opisane więc jest stabilne i niezmienne, dlatego zrobiło się nudne.  :?
Najważniejsze są jednak chęci do poszerzania własnych umiejętności.  :D

Gavroche

Najgorsze jest to, że ludziska się pogubiły (z rozmaitych powodów) i łatwo im wmówić nonsensy typu cukier stołowy to trucizna, ale miodek i owocki samo dobro... :?

Blackend

Jak podatków nie płacą, to co będą sobie odmawiać. ;)

admin

Ale cukier, to jak spirit - "puste kalorie", a owoce przynajmniej są pełne metali ciężkich i herbicydów... ;)

Blackend

Octaver

Cytat: admin w 2019-09-05, 14:41:34
Cytat: Gavroche w 2019-09-05, 12:13:41
Jak Cię interesują takie sportowo-tłuszczowe tematy, to tutaj czytaj byłego użytkownika Mariusza.
Obecnie możesz go znaleźć na Smalcowni i Wykopie na #dodzo. ;-)

Świetna rada! Popieram.
Ostatnio bardzo ładnie nagrał o tarczycy - i wyszło słusznie zresztą, że węglowodany to głownie budulec i reduktor. 

Mogę prosić o link do nagrania?  :)

Zyon

Cytat: admin w 2019-09-09, 18:50:22
Ale cukier, to jak spirit - "puste kalorie", a owoce przynajmniej są pełne metali ciężkich i herbicydów... ;)
Moja ciocia na cukrzycy odstawila cukier. W ramach diety zajada sie bananami i winogronem ...sam nie wiem ktora emotke wstawic te  :? czy te  :lol:
Work Buy Consume Die

admin

Ale to dobrze, tylko żeby jeszcze odstawiła mięsko i  tuscyk, głównie zwierzęcy - tak do 30g - nie więcej - zgodnie z "formułą 30g" i może cudownie ozdrowieje na diecie wegetariańskiej z tego syndromu metabolicznego! ;)

Zyon

A oczywiscie, ze odstawila :D Wziela kiedys ode mnie ksiazke "Dieta Optymalna" przeczytala i powiedziala : jakie to proste. A potem sie okazalo, ze ma "alergie" na jajka i na tluszcz :D
No coz, nic na sile.
Work Buy Consume Die

admin

No to jest dla niej jakaś nadzieja!  8)
Jakby co, to może zastosować zbilansowaną dietę katolicką - post, ryba, chleb, wino - doskonała dieta na wyleczenie cukrzycy typ II i nie tylko.   :D

mateo

Co lepiej kupować- niepasteryzowaną śmietanę 30 vol za 9 zł 500 mml czy 400 mml za 5,5 36 vol pasteryzowana, homogenizowana? Pytanie wbrew pozorom na poważnie.  :D

kelin211

Smietana bardzo szkodliwa nie polecam

madre

Niepoważnie to wychodzi 100 g. T. za 6 zł. w niepasteryzowanej i 100 g. T. za 3,80 zł w pasteryzowanej.

Gavroche

Octaver

Cytat: mateo w 2019-09-15, 19:51:06
Co lepiej kupować- niepasteryzowaną śmietanę 30 vol za 9 zł 500 mml czy 400 mml za 5,5 36 vol pasteryzowana, homogenizowana? Pytanie wbrew pozorom na poważnie.  :D
A która smaczniejsza?   :D

madre

Ta po którą chętniej sięgasz.  :lol: