Aktualności:

1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.

Menu główne

Hipoglikemia

Zaczęty przez ola, 2006-09-22, 12:41:31

Poprzedni wątek - Następny wątek

ola

Witam!
Mam hipoglikemię-nagłe spadki cukru. Jak mam sobie z tym radzić na diecie optymalnej?Boję się że ograniczając węglowodany będę słabła.

elmo

hmmm,sama jestem ciekawa co ci odpiszą "optymalni",bo dotychczas pewnie lekarze zalecali ci np.glukoze???czy cos w tym rodzaju???tak?Pozdrawiam

ola

Dokładnie, głównie glukoza i wszystkie "nieoptymalne" produkty jak makarony,ryż,pieczywo...

elmo

To czekam razem z toba na odpowiedzi ,bo naprawde jestem ciekawa  :shock: .Tyle moge napisac, sama nie uzywam cukrow prostych,ty pewnie na dzien dzisiejszy musisz ,zeby w miare szybko uzupelnic niedobor glukozy w organizmie   :? .Mam nadzieje ,ze "optymalni" cos poradza  :) .

slawek

Strasznie mało danych ;( zadałaś lakoniczne pytanie a oczekujesz odpowiedzi mającej być może wpływ na twoje życie  :shock: czy oczekujesz niechlujnej odpowiedzi ??? dlaczego ktoś miałby się starać rzetelnie ci odpowiedzieć skoro ty sama traktujesz to po łebkach ??

elmo

Ola pewnie wychodzi z założenia,ze kazdy wie co to jest hipoglikemia,ale wiecej szczegolow na pewno by sie przydalo.

Hana

HIPOGLIKEMIA--to obnizenie poziomu cukruwe krwi pod wplywem nadmiernej ilosci insuliny w organizmie; niedocukrzenie krwi--to ogolnie , a wiecej szczegolow na pewno byloby pomocne !

ola

Nie wydaje mi się że jest to pytanie lakoniczne,ale proszę oto więcej informacji: spada mi poziom cukru tak bardzo,że robi mi sie słabo,mam zawroty i bóle głowy. Pomaga tylko natychmiastowe podanie glukozy lub czegokolwiek co zawiera cukier,no i pilnowanie żeby do takich spadków nie dopuszczać,bo to może doprowadzić nawet do utraty przytomności. Poniewaz w takim wypadku muszę "bazować" na węglowodanach stąd moje pytanie,jak radzić sobie z tym problemem na DO,która wiem,że jest skuteczna w wielu innych chorobach.

elmo

Hano tyle o hipoglikemii to chyba wie kazdy  :D. Wiem takze ze wlasnie potrzebne jest natychmiastowe podanie glukozy."Optymalni"!!! do dziela!!! dziewczyna potrzebuje pomocy.Ale Olu chcyba musisz poczekac na lekarke,ona cos na pewno ci doradzi  :).W sumie  trudna sprawa...hmmmmmmm jak dla mnie.

ola

Domyślam że się że tyle każdy wie.Ale tak to po prostu wygląda  Chodzi mi właśnie o pomoc specjalisty.

elmo

No to czekaj Olu na lekarke ,ona cos poradzi.

Hana

Jest jeszcze jedno wyjscie :TELEFON DO JASTRZEBIEJ GORY
         (058)6748048  lub  (058)6748047

FACHOWE PORADY W KAZDA NIEDZIELE od 13°°--14³°

slawek

Cytat: ola w 2006-09-22, 15:13:03
Nie wydaje mi się że jest to pytanie lakoniczne,ale proszę oto więcej informacji: spada mi poziom cukru tak bardzo,że robi mi sie słabo,mam zawroty i bóle głowy. Pomaga tylko natychmiastowe podanie glukozy lub czegokolwiek co zawiera cukier,no i pilnowanie żeby do takich spadków nie dopuszczać,bo to może doprowadzić nawet do utraty przytomności. Poniewaz w takim wypadku muszę "bazować" na węglowodanach stąd moje pytanie,jak radzić sobie z tym problemem na DO,która wiem,że jest skuteczna w wielu innych chorobach.
Cały czas mało szczegółów ;( można się tylko domyślać że nie jesteś na DO ?? ;) na Diecie Optymalnej jest niemożliwe doprowadzenie swojego organizmu do hipoglikemii.

P.S.
szczegóły to :
wiek, wzrost, waga, choroby na które cierpisz, co zjadasz na codzień.

Ewa

Sławek? To ty? Miło mi cię powitać :)

slawek

Ewa

O! To ty :). Poznaję cię po tym uśmiechu :D
Fajnie że sie odzywasz

lekarka

Rzeczywiście wartałoby odpowiedzieć na pytania Sławka.
Do tej pory spotkałam dwie takie choroby.
Należy wykluczyć inne (organiczne) przyczyny. Ale Cię zdiagnozowano.
Jedna z tych osób z hipoglikemią była "napakowana węglowodanami".Miewała spadki do 35mg%.Druga umknęła mi z pola widzenia.
Zrezygnuj ze zbóż (produktów żytnich, pszennych, ryżowych, kukurydzianych, jęczmiennych, owsianych) i ogranicz jak tylko możliwe cukry proste=owoce.
Jadaj śmietanę, sery, ziemniaki, czekoladę - długotrwale uwalniają cukier.
I jaja,wieprzowinę, wołowinę,kury,ryby, orzechy, slonecznik, migdały.
I tłuszcze - masło, śmietana, smalec, majonez, oleje roślinne ( nie za bardzo zgodne z dietą dra Kwaśniewskiego), kokos,siemię lniane.
I warzywa, grzyby.
Dobieraj produkty, które Ci smakują. Rób możliwe kombinacje (placki ziemniaczane, bigosy, lecza, zupy, marchewkę z tłuszczem). Nie dodawaj mąki w pierwszym miesiącu diety.
Jak często zdarzały Ci się napady hipoglikemii?

ola

Mam 164 cm wzrostu,ważę 60 kg. Co jem? Wszystko jest podporządkowane cukrom i temu żeby poziom był odpowiedni,ale przyznam szczerze że i tak bardzo często i bardzo szybko robi mi się słabo. Chyba ja też jestem "nafaszerowana węglowodanami".Mam takie okresy że jest ok,ale jeśli już zdarzają się "napady" to rano-najczęściej.Na nic nie choruję,cukier na czczo w normie(co prawda dolna granica-nie mam wyniku przy sobie,nie mogę więc podać dokładnej wartości),krzywa cukrowa prawidłowa. Ile węglowodanów mogę zjeść na DO,żeby nie mieć "napadów'?

lekarka

Może uda Ci się utrzymać 60gW/dobę?
Na DO Poziom cukru utrzymuje też... tłuszcz jedzony we większych ilościach.
Wypij na wieczór śmietanę - rano nie powinno być spadków. Choć wolałabym zaczynać dzień od śmietany.
Spróbuj jak lepiej.
Zastosuj ile możesz z mojego poprzedniego postu i napisz.  Efekty powinny być już po 3-5 dniach!
Pisz na kartce co jadasz, by się podzielić informacją.Czekamy.

ola

Dziękuję. Będę próbować. Dam znać!