Aktualności:

2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.

Menu główne

Chleb lniany

Zaczęty przez lekarka, 2006-10-21, 11:26:36

Poprzedni wątek - Następny wątek

lekarka

W ogóle optymalni gorzej tolerują nasiona roślin oleistych i nasiona roślin strączkowych.
Stosowanie w DO pełnowartościowego białka codziennie nie pozwala organizmowi na korzystanie ze "śmieci".
Intryguje mnie jednak kwestia weganizmu (w Ksiedze Rodzaju i potem powtórzona w Dziejach Apostolskich) jako dobra.
Sama jak zjem za dużo (o 1 gram!) białka mam ochotę na więcej węglowodanów.
Dlatego wznaczanie 0,8g/kg/dobę powinno byc kwestię orientacyjną. Jeden ma ochotę na gram (!) wiecej inny na gram mniej/swoją wagę ciała/dobę.
Przy czym zdaję sobie sprawę, jako lekarz, że trzeba co się da policzyć, pomierzyć.

fewa

Zastanawiałam się czy ktoś próbował upiec tradycyjny biszkopt oczywiście z małą ilością cukru,zamiast mąki - zmielone siemię lniane,i to była by podstawa do tortu,albo jakieś inne nasiona albo orzech,tylko orzech mogą być za ciężkie.Jak ktoś prubował to niech da znać. :P :P

fewa

fewa

Ale zrobiłam byka  :( :(szkoda,że nie da się tego poprawić :( :(

elmo

Cytat: fewa w 2006-12-16, 18:22:44
Ale zrobiłam byka  :( :(szkoda,że nie da się tego poprawić :( :(
to nie jest powod do smutnej miny  :)

kodar

Fewo,ja wtedy jeszcze,gdy uzywalam maki w przepisach z Ksiazki Kucharskiej J.K.to polowe zalecanej , zastepowalam maczka ze zmielonych migdalow.W ten sposob robilam tez wafle,dziecionm b.smakowaly.Jezeli uzywalam tylko tej migdalowej ,ciasto bylo malo wyrosniete.Teraz juz od 4-rech mscy nie jadam zboz a powiem szczerze,ze nawet nie mam ochoty na ciasto.Czesciej pieke jakies ciastka/magnezowe,piaskowe z m.ziemniaczana,migdalowe  lub kokosowe na kurzym bialku/.Ciastka piaskowe pieklam ,dodajac smalcu zamiast oliwy/dziwny smak jak na ciastka/.

Ewa

Hana, mozna zastąpić, ale nie trzeba. A może nie nalezy?

Ewa

Przejęzyczyłam się :) sorry

Hana

Czy olej palmowy =olej kokosowy?

Hana

DLA   LENIWYCH

Chleb /lniany, slonecznikowy, dyniowy/mozna piec bez ubijania piany--przewidziana porcje jajek dzielimy na polowe :
                                                            -pierwsza polowa jajka cale
                                                            -druga polowa same zoltka.
Polecam, smakuje z wszystkimi rodzajami smalcu /sniadanie --kromka chleba ze smalcem--trzyma do 8-10 godzin/.

Krystyna

Chlebek z nasion bez mąki .

400g białko
  70g orzechy włoskie
  70g mączka ziemniaczana
  35g słonecznik
  35g siemie lniane
  35g pestki dyni
  35g mak
  1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli
Orzechy i nasiona zmielić w młynku na mąkę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Do ubitych białek dodać wymieszane z mączką i proszkiem nasiona, wymieszać delikatnie trzepaczką.
wlać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksówki.Piec 50 - 55 minut w temperaturze  180 o.

kodar

Hana, ja osobiscie spotkalam w sprzedazy olej palmowy i smalec kokosowy,pakowany w kostki(wyglada jak wieprzowy).

Hana

Kodar widzialam olej orzechowy, sezamowy, kokosowy chyba tez ale smalec kokosowy ?--ciekawe?, chociaz wszystko mozliwe!

kodar

Sprawdzilam co pisze na opakowaniu:KOKOSFETT  i dalej REINES KOKOSFETT-Fett-tluszcz, piszac smalec mialam na mysli konsystecje,kolor i wyglad.Kostka takiego tluszczu przypomina kostke smalcu :D

Hana

Czy pochnie i smakuje na kokos? i co mozna z tym "Fettem" robic mam na mysli do czego uzywac?

kodar

Dosc,fajnie smakuja na nim placki serowe,lub kokosowe,mozna dodac tez do wypieku ciastek,bo smalec w takim zestawie po prostu nie smakuje.Ale czy ten tluszcz ma te same wartosci co smalec  :?:Kupilam dla urozmaicenia smaku.

Rudka

Kodar ja czytałam ,że olej kokosowy jest najlepszy -bo dłuuuuugo świezy a po nim palmowy
  Sama brata namawiałam ,zeby mi z Kanady przywiózł -ale powiedział ,ze u nich tylko palmowy.

Hana

Cytat: Rudka w 2007-02-10, 00:49:21
Kodar ja czytałam ,że olej kokosowy jest najlepszy -bo dłuuuuugo świezy a po nim palmowy
  Sama brata namawiałam ,zeby mi z Kanady przywiózł -ale powiedział ,ze u nich tylko palmowy.
[/b]
..uwazam, ze najlepszy jest slonecznikowy (oczywiscie olej) bo rodzimy --zaraz po smalcu ktory jest najlepszy z najlepszych tluszczy .

kodar

Hana i jeszcze loj wolowy,juz wspominalam,ze lezy piec lat w lodowce i nadaje sie  nadaje sie do spozycia.

Hana

.. nie,nie Kodar-tluszcz jelczeje (po pieciu latach w lodowce..bala bym sie go jesc)--to nie cukier ktory jest ciagle swiezutki .

Rudka

Hana -ten normalny w plastykach słonecznikowy?
     to po co ja sie mecze oliwą -niecierpie jej zapachu a zwłaszcza w surówkach.