Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

Chleb lniany

Zaczęty przez lekarka, 2006-10-21, 11:26:36

Poprzedni wątek - Następny wątek

Hana

Cytat: Rudka w 2007-02-11, 02:21:28
Hana -ten normalny w plastykach słonecznikowy?
     to po co ja sie mecze oliwą -niecierpie jej zapachu a zwłaszcza w surówkach.
[/b]
..no, nie wiem po co?--jak ten najzwyklejszy jest najlepszy.(slonecznikowy).

kodar

Hana,nailepszy to jest ekologiczny,ma zupelnie inny kolor i inny zapach niz ten "najlepszy slonecznikowy".Osobiscie tego ekologicznego nie znosze/alergia na cala grupe????/

Hana

Ekologiczny jest najlepszy pod wzgledem ceny, jak wszystkie produkty ekologiczne--nie dajmy sie oglupiac!

Rudka

wiem ,ze tłoczone na zimno ,-lniane i oliwkowe -- najlepsze ale mnie ten smak zapach :(
    uzywam  słonecznego albo kujawskiego . W zasadzie to małe ilości -uzywam
bo najczęściej do śledzi [lubie mieć taki zapasik w domu zalany olejem]
Praktycznie nic na oleju nie smaże .

Hana

PASZTET Z JAJEK 
500 g jajek
50 g bułki tartej
150 g świeżych grzybów (pieczarek)
100 g cebuli
100 g masła
sól, pieprz
posiekana natka pietruszki

400 g jajek ugotować na twardo. Oczyścić grzyby, drobno pokroić i podsmażyć na 2/3 masła. Wszystko razem zmielić, a następnie wymieszać z pozostałymi surowymi jajkami, natką pietruszki, bułką tartą i doprawić do smaku. Włożyć do wysmarowanej masłem formy. Piec około 20 minut w nagrzanym piekarniku.

Skład w 100 g potrawy 
Białko  6,6
Tłuszcz 15,2
Węglowodany 4,9

Stosunek  B  :  T  :   W    1  :  2,3  :  0,7
..polecam-moze zastapuc "chleb"(bulke tarta zmniejszylam do 20g),dodalam papryki (owoc), cieszy sie podniebienie, oczy i ..brzuszek (zoladek).

sylwiazłodzi

Ostatnio czytałam starsze wątki i coś dołożę do tego chleba przez Was wymyślonego aby nie było trzeba go piec z jajek i ze skwarków jak napisała pani Ewa -lekarka w innym wątku.  :D :lol:
Na forum o autyżmie mówią jeszcze o amarantusie i chleb świętojański(to w ksiązce lekarki też).Próbowaliście z tymi mąkami upiec chleb? Czy wiecie jakie te mąki są w smaku po upieczeniu.Siemię już wiem jak smakuje a być może jak nie na siemię Bartek by się skusił czasami może na chleb świętojański czy amarantus. Mogłam kupić chleby ale tylko z dodatkiem amarantusa a z samego amarantusa chyba nie robią. 

Hana

Czy masz na mysli AMARANT=SZARLAT rosline ozdobna?

sylwiazłodzi

Nie wiem,wiem,że jest chleb z dodatkiem amarantusa(amarantus mozna kupić np w sklepach internetowych jak wpisze się w wyszukiwarkę google).Nie wiem czy jednak amarant i amarantus to to samo a przede wszystkim jaki to ma smak.

Hana

Tak, jak myslalam- jest to ozdobna roslina ogrodowa, o oryginalnych purpurowych kwiatach.
Moze znane sa wartosci B.T.W. tej uroczej roslinki?

kodar

Amarantus, czyli szarłat należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Jego niezwykłe walory odżywcze doceniali już Inkowie i Majowie. Dzisiaj, uprawiany już nie tylko w krajach Ameryki Południowej, wzbudził zainteresowanie europejskich specjalistów od żywienia, nazywających amarantus zbożem XXI wieku.

maka jest koloru szarego,  o smaku orzechowym,nadaje sie do wypieku chleba ,ciastek,niestety  BTW nie znam.

sylwiazłodzi

Kodar dzięki, spróbuję.W końcu Bartek od września idzie do przedszkola na cały dzień. Będę musiała dawać mu więcej jedzenia i jakiś obiad na ciepło więc muszę powoli wymyślać różne potrawy które będzie mógł jeść.

sylwiazłodzi

Kupiłam dziś mąkę z amarantusa i upiekłam ..chleb.Zamiast lnu dałam amarantus.

Podaję dla zaintersowanych BTW z opakowania:

w 100 gramach:
B-17,00g
T-8,00g
W-67,5g
wit.B-21,816mg

Opis z opakowania jest dość długi: ciekawsze fragmenty:
przed 3000 lat do czasów kolumbijskich był podstawowa roslina zbozowa uprawiana przez Indian zam. srodkowa i południowa Amreryke
Maka charakt.sie wysoka zawartoscia odzywcza i dietytczna. ok.17%białka o wyjatkowej jak na białko roslinne wart.bilogicznej.bogate w lizyne,metionine,tryptofan,tłuszcz bogaty niezbedne kwasy tłuszczowe i tokotrienole-poch.wit.E.maka-bogata w zelazo,wapn,i magnez.
zawart.zelaza 5 krotnie wyzsza niz w pszenicy.
sposob stosowania:
dodatek do szeregu wyrobów spozywczych.ze wzgledu na zawartosc skrobi wyroby z nia powinny byc poddane obrobce termicznej:gotow,pieczeniu,duszeniu,smazeniu.ilosc maki która mozna dodac moze wynosic od 5-10 a nawet 15% jako skladnik polepszajacy wł.fiz. i odzywcze.

Są jeszcze 4 ciekawe przepisy ,spiszę je innego dnia.
Co jest prawdą a co nie w tym tekscie bo ja się nie znam. Mąka z nasion amarantusa taka jest jej nazwa na opakowaniu.500 gram kosztowało 5,90 zł. Chleb wyszedł jasny i grubo posmarowany kawalek florą Bartek zjadł mimo,że go nie dosoliłam. Jutro ja mam zły dzień to go spróbuję. Nie obliczyłam jednak BTW dla amarantusa.Czy wychodzi korzystniej w tym przepisie na chleb od siemienia. Przepis ten który podała Hana:białka,żółtka, oliwa siemię, proszek do pieczenia i sól do smaku w przypadku tej mąki.

Co wy na to?

Hana

Orzechy wloskie  W--18,0.
Sezam nasiona  W--21.4.
Siemie lniana  W--44,6.
Slonecznik nasiona  W--18,6.

Masz duzy wybor, a Ty szukasz  "maki z amarantusa", gdzie  W--67,5  chyba brak logiki!

sylwiazłodzi

Hana no faktycznie.
Ale siemię lniane jest ciemne i mój syn nie chciał go nawet sprobować dlatego bo ogląda to co je.  :D.A ja nie dam mu przecież całego chleba na jeden dzień. Orzechy włoskie no to jeszcze trochę bo jest uczulony i jeszcze trochę te orzechy działają żle jak zje za mało tłuszczu ,lub za dużo B,W. Sezam sprobuję ale też jest dla organzimu nie za dobry chyba jak wszystkie rzeczy z których chce się upieć chleb. :(Słonecznik nie mam jak ich zmielić probowałam w młynku do kawy ale mi się zapycha a mąki ze słonecznika nie sprzedają. Zastanawiam się może czy może mozna uzyć mąki ziemniaczanej,jak by to smaokwało w chlebie. Widzisz ja nie chcę dawać Bartkowi na siłe dawać chleba ale od wrzesnia pójdzie do przedszkola na cały dzień.Będę mu musiała dawać do jedzenia coś na śniadanie, obiad i podwieczorek aby nauczycielki mogły mu to tylko podać do jedzenia bo kuchnia mu tego nie usmaży na smalcu itp.

Hana

Szklanka sezamu, tyle samo slonecznika /ziarna slonecznika musisz uprazyc na patelni i zmielic w mlynku do kawy - nie na maka -na srut-grubiej niz maka, + 1/2 szklanki s. lniane+3 jajka cale+ 6-8 zoltek + 50-70g oliwy z oliwek , zmiksowac -upiec w tem. 200-210°C  45-50 min.-gotowe .
Proporcje sa ok.1 : 2,8 : 0,6 .Chlebek nie jest ciemny--smakuje z maslem, serem, wedlina.

barja

Hana, podziwiam Twoje zacięcie kulinarne. Chyba spróbuję tego chleba. Do tej pory piekłam tylko chleb orzechowy, ale mi się znudził i wróciłam do zwykłego, kupowanego w sklepie. Kiedyś bardzo lubiłam piec ciasta, ale z wiadomych względów robię to  2 lub 3 razy w roku.

Hana

Cytat: barja w 2007-05-20, 16:47:32
Hana, podziwiam Twoje zacięcie kulinarne. Chyba spróbuję tego chleba. Do tej pory piekłam tylko chleb orzechowy, ale mi się znudził i wróciłam do zwykłego, kupowanego w sklepie. Kiedyś bardzo lubiłam piec ciasta, ale z wiadomych względów robię to  2 lub 3 razy w roku.

Barja--dziekuje, to praktyka uczynila mnie "prawie" mistrzem!

Tomkiewicz

I pasja pewnie też, bo widać, że gotowanie sprawia Ci przyjemność/radość, a to coś więcej niż tylko "praktyka" :)

M

fewa

Cytat: Hana w 2007-05-20, 15:46:12
Szklanka sezamu, tyle samo slonecznika /ziarna slonecznika musisz uprazyc na patelni i zmielic w mlynku do kawy - nie na maka -na srut-grubiej niz maka, + 1/2 szklanki s. lniane+3 jajka cale+ 6-8 zoltek + 50-70g oliwy z oliwek , zmiksowac -upiec w tem. 200-210°C 45-50 min.-gotowe .
Proporcje sa ok.1 : 2,8 : 0,6 .Chlebek nie jest ciemny--smakuje z maslem, serem, wedlina.
Hana, a proszek do pieczenia dajesz? I czy wszystko razem miksujesz, czy najpierw jajka. Pytam bo z ciastami/chlebkami / to mi nie zawsze wychodzi.

Hana

Masz racje Fewa, 10g proszku do pieczenia,sucha czesc z proszkiem wymieszac dodac oliwe ,jajka+ zoltka i miksowac 5-10 minut, do formy (posmarowanej oliwa) i do pieca.