Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.

Zaczęty przez lekarka, 2006-12-17, 18:24:24

Poprzedni wątek - Następny wątek

lekarka

Bez mąk glutenowych (żyto, pszenica, orkisz, owies, jęczmień) i bez mąk bezglutenowych (ryż, kukurydza, proso) i bez mleka, masła, śmietany, sera.
Tłuste (smalec, oliwa z oliwek).
Szczególnie dla dzieci, by nie "serwować" im codziennie czekolady i by nie sięgały po czipsy ziemniaczane!

malgo35

Och,  a ja myślałam, że znajdę tu gotowca :)
Pewnie przy pomocy twarogu, żelatyny, owoców i bitej własnoręcznie śmietany można jakiś deser skręcić ale ciastek bez mąki sobie jeszcze nie wyobrażam. Poczekam więc na pomysły, może MORGANO coś podpowie.

MORGANO

Przykro mi nie pomogę. Bo osobiście  nie wypiekam  żadnych ciast, tortów oprócz  optymalnego chleba ostatnio czasami.

malgo35

Mam kokosanki bez mąki ale trzeba coś z cukrem zrobić.

Składniki:

4 białka
1 szklanka cukru (?)
30 dag kokosu
skórka z cytryny

Sposób wykonania:

Białka ubić następnie dodać cukier, pod koniec ubijania dodać kokos i skórkę z cytryny. Wszystko wymieszać.

Na natłuszczoną blachę nakładać łyżeczką i formować stożki. Piec około 25 minut w temperaturze 160 - 170 °C.

Ściągnęłam z internetu, może zrobić je po prostu bez cukru, wiórki kokosowe wydają mi się słodkie.
Lekarko, co Ty na to?

kodar

Ciastka piaskowe:300g oliwy,4 zoltka,1 cale jajko,100g maki ziemniaczanej,1 plaska lyzeczka pr.do pieczenia,50g cukru pudru.Wszystkie skladniki zmiksowac.Piec ok.15-stu min.w tem.180°C.Niestety nie znam proporcji i nie pamietam linku do tego przepisu.Osobiscie pieklam i zawsze sie udaja.

kristan

kodar

Kristian, ile czasu bedzia w przebudowie????

kodar

Strona sie otworzyla,ale tam nie ma przepisow/bez zboza,smietany,masla,itd.itp.

MORGANO

Kodar.
Składniki jakie podałeś powyżej do ciasteczek wyliczenia są następujące.
Ogółem 580 g  B-T-W 28,7 - 331,3 -125,1 / 3590 kalorii/
100 g B-T-W 4,9 57,1 - 21,6  / 620 kalorii /
Stosunek  1 : 11,5 : 4,4
Osobiście ograniczam spożywanie białek do niezbędnego minimum.
Jeżeli tylko mogę to wylewam białka lub wydaję biednym.
Białko z jajek gotownym również obieram i oddaję. Jest tyle innych wspaniałych potraw
i nie mam zamiaru przbiałkowywać sobie organizmu.
Białko w jajku jest otoczką żółtka /  embrionu życia / czyli inaczej nazywam je
wodami  podłodowymi jak u kobiet. Wody odchodzą a życie zostaje.
Jest to może trochę brutalne, ale prawdziwe i sugestywne by jak najbardziej zniechęcić
do spożywania bezwartościowego białka. / Jeszcze nikt nie zagospodarował wody porodowe i nie wykorzystał do jakiś celów/.
Przy okazji nadmieniam , że w 100 gramach białka jest tylko 10,8g białka tłuszczu 0,0g  weglowodanw 0,8g
Natomiast w żółtkach jaj w 100 gramach białka jest 16,3g tłuszczu 31,9 węglowodanów 0,7 oprócz tgo wszystkie mikro i makroelementy jakire potrzebuje organizm. Oprócz witaminy C. Dlatego nie ma lepszego pokarmu od żółtek.

kodar

Morgano,ty zapomniales,ze opty.maja dzieci.To dla nich te urozmaicenia na zachete.J.K.uwaza jednak bialka kurze dla dzieci za najlepsze.Jezeli dorosly opty.zje cos z bialkiem kurzym to zadna tragedia,trzeba tylko liczyc,liczyc.Pozdrawiam A.

kristan

Kodar-nie rozumie co w przebudowie - ja tylko podałem link do moich ciasteczek  - ponawiam więc - może tak: http://www.imperiumslonca.pl/kulinaria.php?id=11
Ponadto białka w tym przypadku spełniają role "kleju" jak mury za czasow Kazika Wielkiego.
Zreszta, mam podobne  zdanie na ich temat jak Morgano.

Ewa

Kodar, JK nie pisał, że białka kurze są najzdrowsze, tylko zawsze mówi, że to są żółtka :D
A jeśli zagospodarowujsz białka, to zapychasz nimi  miejsce na najlepsze białko, którego i tak je sie mało. Jesli jesz białka, to po co je rozdzielasz od jajka. Jedz juz całość :).
Jesli po prosytu lubisz ciasteczka na białkach, to mam pytanie: Co robisz z żóltkami? :D

lekarka

Kodar, strona się otworzyła. Są tam ciasteczka magnezowe.
Wszystko po to by urozmaicić życie nam i naszym dzieciom  :D.
Cukier zawsze można zmniejszyć, albo zamienić na suszone, tarte owoce.

fewa

Coś dla naszych pociech:

''Murzynek''

Składniki:
- 4 jaja
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
-  kostka masła
- 10g cukru pudru

Masło ucieramy z żółtkami ,dodając cukier i roztopioną gorzką czekoladę. Następnie całość łączymy z pianą z białek. Foremkę z ciastem wstawiamy do drugiej, większej foremki wypełnionej wodą - w takiej ;;łazni wodnej'' pieczemy ciasto około 40 min w temp. 180 st.C. Po upieczeniu można polać polewą czekoladową , albo podawać z bitą śmietaną. :P :P

kodar

Ewo,co jest super???Mialo byc bez codziennego masla,czekolady a tu wszystko co alergenne, az oczy bola.

Halina Ch.

TORT MAKOWO-KOKOSOWY                1) Przygotowanie ciasta - 7 białek
                                                                   ubić na sztywno z 50g cukru,
                                                                    dodać ubite żółtka w ilości 11 
Składniki:                                                        sztuk,1,5 szklanki suchego maku
- 20g mąki zimniaczaniej(2 łyżki)                          oraz odważone wiórki kokosowe.   
- 250g białek(7 szt.)                                          Wymieszać,wlać do dużej tortownicy. 
- 300g żółtek(17szt.)                                        Piec w temp.180C około 30 min(wkładać 
   11+6 na krem                                                do narzanego piekarnika)
- 100g cukru pudru
- 150g wiórków kokosowych                          2) Przygotowanie budyniu - 6 żółtek
- 235g maku                                                    zamieszać w 0,5 szklanki kremówki
- 370g śmietany kremówki30%                           z 2 płaskimi łyżeczkami mąki
                                                                     ziemniacznanej,wlać do gotujecej 
- 100g gorzkej czekolady                                    śmietany(1szklanki) z 50g cukru
                                                                     i z cukrem waniljowym,mieszać.

3)Utrzeć 250g masła i dodać ostydzony,zmksowany budyń.

4)Ostudzone ciasto przełożyć masą(2 razy przekroić) i na wierzch - na kremie
                                                                    ułożyć biszkopty zamoczone w alkoholu,następnie polać je roztopioną \                                                                  czekoladą.   

Skład w 100 g potrawy:
B - 8,8 g   T - 34,5 g    W - 17,6 g 

lekarka

Kodar, masło można zamienić na oliwę z oliwek, olej palmowy.

kodar

Ewo,ja tak  juz dawno robie,a czym smietane.??Jezeli piszesz o nietolerancji pr.mlecznych i o ich rotacji to co,bo ida Swieta to juz nie trzeba??????  :P :P

Hana

Na chlodne zimowe wieczory ...do kawy, ....do herbaty.

orzechy laskowe--100g.  morele suszone--15g.  rodzynki--15g.  figi--15g.  maslo--25g.  jaja cale--120g./2szt.  zoltka--120g./7szt.  proszek do pieczenia--7-10g.

morele, rodzynki, figi  namoczyc w spirytusie na 2-3 godz. /owoce maja byc pokrojone i "przykryte"alkoholem.
orzechy laskowe, maslo, jajka, zoltka miksujemy, na koniec "wlewamy" alkohol z owocami jeszcze pare minut miksujemy , do formy, do pieca ..180°C. 30-40min.

W 100g. B/T/W   11,6/31,5/11,8    1,0/2,7/1,0    ---smacznego--