Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

WITAMINA D.

Zaczęty przez MORGANO, 2006-12-27, 00:24:52

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gavroche

Cytat: Radzio w 2014-12-07, 14:40:38
:lol:
Znaczy, to trofeum jest takie. :D
Kiedyś to były wykładzinki! 8)

adampio

Jak juz o tym mowa to mam pytanie.
Jezeli 5 zoltek teoretycznie zaspokaja potrzeby dzienne przecietnego czlowiek w witamine D, dlaczego mialem ekstremalny jej brak?
Czy dlatego, ze jestem nieprzecietny?
Czy potrzeba jest, jak ktos inny wiliczyl, okolo 20 zoltek dziennie by zaspokoic potrzeby , mowie caly czas o witaminie D
Czy tez jest jeszcze trzecia mozliwosc?

Bo jezeli teoretycznie potrzeba jest 10-15 microgram D witaminy dziennie a ponoc jedno zoltka zawiera jej 3 microgramy !!! Chyba, ze nasza wiedza na ten temat jest bardzo nikla i moze dzisiejsze kury niosa jajka bezwitaminowe albo jest jej tak malo, ze trzeba jesc sztuczna wit d!?

administ

Jeżeli prawie wszyscy mają BEZOBJAWOWĄ, zaniżoną ilość wit.D według "naukowej" "NORMY", to znaczy, że norma jest specjalnie zawyżona, aby prawie wszyscy musieli łykać suplement. Im więcej takich naiwniaków złapią, tym więcej kaski trzepią cwaniaczki.
Czy to jest jasne?  :roll: :wink:

Zyon

Work Buy Consume Die

administ

Jak kości się nie łamią i frędzelek staje na zawołanie po pięćdziesiątce, to wszystko jest OK z pochodnymi cholesterolu.  :wink: :mrgreen:

Gavroche

Cytat: adampio w 2014-12-09, 15:44:32
Jak juz o tym mowa to mam pytanie.
Jezeli 5 zoltek teoretycznie zaspokaja potrzeby dzienne przecietnego czlowiek w witamine D, dlaczego mialem ekstremalny jej brak?
Czy dlatego, ze jestem nieprzecietny?
Czy potrzeba jest, jak ktos inny wiliczyl, okolo 20 zoltek dziennie by zaspokoic potrzeby , mowie caly czas o witaminie D
Czy tez jest jeszcze trzecia mozliwosc?

Bo jezeli teoretycznie potrzeba jest 10-15 microgram D witaminy dziennie a ponoc jedno zoltka zawiera jej 3 microgramy !!! Chyba, ze nasza wiedza na ten temat jest bardzo nikla i moze dzisiejsze kury niosa jajka bezwitaminowe albo jest jej tak malo, ze trzeba jesc sztuczna wit d!?
Ekstremalny brak w porównaniu z kim? :shock:

administ

Nieważne, najważniejsze, jak samopoczucie dobre, to trzymać się kitelowców jak najdalej, bo zaraz jaką "chorobę" wynajdą!  8)

Gavroche

Cytat: admin w 2014-12-09, 15:59:32
Jak kości się nie łamią i frędzelek staje na zawołanie po pięćdziesiątce, to wszystko jest OK z pochodnymi cholesterolu.  :wink: :mrgreen:
Kurczę, tyle muszę czekać, żeby stwierdzić niedobora? :lol:

adampio

Fredzelek? Jezuuuu z tym to nie ma w ogole problemu :lol:
Czyli mam witamine D w normie!!

adampio

Jeszcze nigdy nic nie zlamalem. No chuba, ze czyjesz serce :lol:

Gavroche

Też nie miałem nic złamanego, choć okazje się zdarzały.
Starszy Kwaśniewski pisał, że gdyby ludzie się dobrze odżywiali, nigdy nie odkryliby witamin ;)

Radzio

Cytat: adampio w 2014-12-09, 16:29:22

Fredzelek? Jezuuuu z tym to nie ma w ogole problemu :lol:
Czyli mam witamine D w normie!!

Frędzelek, frędzelek. ... Czy to jest takie coś w głębi jamy ustnej, co sygnalizuje- po dotknięciu paluchem- przepełnienie wywołując efekt powracającej fali?

Cytat: Gavroche w 2014-12-09, 16:47:50
Starszy Kwaśniewski pisał, że gdyby ludzie się dobrze odżywiali, nigdy nie odkryliby witamin ;)

To i nauki pewnie też, ... o nich. ;)

Radzio

Cytat: Gavroche w 2014-12-09, 16:13:56
Kurczę, tyle muszę czekać, żeby stwierdzić niedobora? :lol:

A tam. Do de z takim niedoborem. :shock:

Gavroche

Radzio

W zacnym Centrum wypada przekazywać rzetelne informacje, bez zbytniego przyglądania się podglądom. O! :lol:*

adampio

Cytat: Gavroche w 2014-12-09, 16:47:50

Pewnie dlatego, ze nie byloby takiej potrzeby. Problem jednak polega na tym, ze nikt, tak na prawde nie wie, jak powinnismy sie odzywiac by to odzywianie bylo optymalne. Zasada jest prosta: kazdy jest inny. Wiemy, a przynajmniej ja wiem, ze nie wszyscy moga byc na ZO i sam ten fakt obala teorie, ze jest to optymalna forma jedzenia. Jest moze najlepsza ze wszystkoch innych i moze optymalna dla Ciebie, dla mnie ale nie dla X-skiego, albo innego zabojada czy niemieckiego kartofla.  :lol:
Dlatego wszystko powinno sie brac z "gramem soli" - mysle, ze tak to sie nazywa po polsku. Dla mnie ZO jest podstawa dobrego sie odzywiania i tu nie ma o czym mowic. Sa kwestie, ktore sa dyskusyjne ale przecie nikt mnie nie pytal dlaczego jestem katolikiem, prawda? Dlatego nie zawsze mozna znalesc odpowiedz na jakies tam pytanie, przy zalozeniu, ze nie ma glupich pytan a sa tylko glupie odpowiedzi, choc tu zalezy, kto je daje. itd , itp :lol: :lol: :lol: :lol:
Milego wieczoru  :lol:

Radzio

Twój "X-cośtam" jest wobec tego  u s p r a w i e d l i w i o n y.  :D
I pozostanie inny :?, ... póki co. :D Ważne jednak jest, aby- będąc na tym etapie- nie szkodził. To wszystko, co powinien zrobić i ... nic więcej :lol:*

Gavroche

Jasne, zawsze część populacji jest inna, dlatego mówią, że "Kwaśniewskiego" toleruje tylko 99% ludzi :lol:
Poza tym, co to jest ŻO?
200g białka + 50g węglowodanów czy formuła "200" lub "30" na chlebie ze smalcem czy Wasa z serkiem śmietankowym?
Czy może 1:1-7:0,3-1,5?
Czy bez mlecznych to też ŻO?
A bez żółtek?
Skąd wynikają trudności w byciu na ŻO, z presji otocznia, chorej wątroby, "od dziecka nie lubię tłuszczu", kocham chlebek czy coś innego?
Rolnikami, sadownikami, uprawiaczami ogódków warzywnych jesteśmy od mniej niż 10 000 lat, bardzo mało prawdopodobne, by komuś trafił się pechowy zestaw genów, uniemożliwiający przetrwanie w paleo. 8)

Radzio

Zgoda. :lol:*

Nie wiem jak to by ująć krócej, ... może Angol wie. ;) :lol: :lol: :lol:*

Gavroche

Zaś się czepiasz Anakina?! :shock: