Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

Jezus w Chinach

Zaczęty przez Jona, 2006-12-27, 17:21:57

Poprzedni wątek - Następny wątek

elmo

Rudka, pojechałaś po bandzie i to ostro  :D   :lol:

Tomkiewicz

Cytat: Rudka w 2006-12-28, 22:02:19
    --religia to obraza ludzkiej godności-

To Steven Weinberg (i nie tylko on mówił o tej "obrazie"). Dalsza część tego cytatu jest jeszcze lepsza: "Z religią lub bez niej mielibyśmy dobrych ludzi czyniących dobro i złych ludzi czyniących zło. Ale żeby dobrzy ludzi mogli czynić zło potrzebna jest religia".

Marishka

elmo

Cytat: Tomkiewicz w 2006-12-28, 22:50:07
Cytat: Rudka w 2006-12-28, 22:02:19
    --religia to obraza ludzkiej godności-

To Steven Weinberg (i nie tylko on mówił o tej "obrazie"). Dalsza część tego cytatu jest jeszcze lepsza: "Z religią lub bez niej mielibyśmy dobrych ludzi czyniących dobro i złych ludzi czyniących zło. Ale żeby dobrzy ludzi mogli czynić zło potrzebna jest religia".

Marishka

Dobrze ,ze taki Steven sie urodzil  :D  ,bo byś w życiu sama na to nie wpadła    :?

nik

CytatDobrze ,ze taki Steven sie urodzil    ,bo byś w życiu sama na to nie wpadła     
Jaki masz sliczny awaterek, elmo, az sie cieplo na sercu robi.
ps. przepraszam za literowki.

Tomkiewicz

Cytat: elmo w 2006-12-28, 22:54:16
Dobrze ,ze taki Steven sie urodzil  :D  ,bo byś w życiu sama na to nie wpadła    :?

Elmo, wiesz, że to nie była replika - prawda ?
    O ile zadasz sobie trud przeczytania tych dwóch wersów, to chyba nie zdziwi Cię, że z Twej strony była to tylko i wyłącznie złośliwość.

Tomek

Rudka

Marischa -prawdziwe -ale jakie smutne :( jednak jesteśmy tylko częścią przyrody
        a szczęśliwy ten co silny  , cwany -albo robi  olewke.

Ewa

Bez komentarza, Marishka.

Mnozy nam się uzytkowników na uzytek M i T :D. Nie wierzę, żeby tak nagle przybyło kibiców chamstwa.

toan

Cytat: Tomkiewicz w 2006-12-28, 22:50:07
żeby dobrzy ludzi mogli czynić zło potrzebna jest religia".

Zamęt w głowie ma ta osoba (S.W.) i zamęt "rozsiewa". Człowiek dobry czyniąc zło - przestaje być człowiekiem dobrym. Staje się złym.
DOBRZY występują w każdym środowisku (i w biedzie, i bogactwie, wśród ateistów i wierzących w dowolny dziwoląg - choć tych ostatnich raczej nazwałbym pokornymi i w każdej rasie i w każdym gatunku ... i.t.d.).
DOBRY często wydaje się złemu - gorszym od samego złego, czyniąc, że "największą radością dla złego - to znaleść gorszego w złości od siebie"... złemu czesto się zdaje, że przechytrzył DOBREGO, lecz złość go zaślepia i nie zauważa, że jest niegodnym nawet litości parszywcem, od którego się wszyscy odwrócą - to tylko kwestia czasu.
DOBRY zawsze się uchowa i zawsze go inny dobry rozpozna jak drzewo na pustyni (choć będzie dla innych jak drzewo wśród lasu) tylko w jego cieniu znajdzie się ukojenie...
DOBRY = mądry,
ZŁY = głupiec

Bruford

Cytat: Ewa w 2006-12-28, 20:20:29
Bruford, stwórz własny wątek, a twoje emocjonalne problemy może miną?

Czy pacjentów, których uważasz (ty uważasz - zaznaczam) za głupszych od siebie, trujesz swoim jadem? Czy sortujesz ich na tych, co mozna ich leczyć i tych, co nie zasługują na pomoc?

Czy Ty chcesz na siłę rozśmieszać swoimi postami? :D Czy lubisz wypisywać co ślina.. na temat rzeczy o których nie wiesz nic? :D.
Skąd wzięłaś logikę która pozwoliła prostą cudzą niechęć do śmiecenia na forum i trollingu wytłumaczyć "problemami emocjonalnymi" oraz "truciem jadem"? :D.
Umiesz odróżnić forum od gabinetu lekarskiego? :D
A teraz weż posty np Elmo , policz ile razy konkretne osoby zostały tam nazwane "złymi" i "pełnymi nienawiści" , bez jakiegokolwiek logicznego powodu :D.I pomyśl zanim następne posty podyktuje Ci solidarność jajników. :D

toan

"Tylko mądry jest dobry, tylko głupiec jest zły"
Głupcy lgną do siebie, bo ich głupota się wzmaga wzajemnie. Zawsze jest to krótkotrwałe przymierze - rozpadnie się przy pierwszej różnicy interesów.
Mądrość jest wszędzie lecz nieliczni ją "posiądą" (posiadają), gdyż jest jak Wybranka - wybiera tego, który jej szuka i na nią zasłuży. Mądry nie strzeże swej mądrości, bo raz skosztowana jest wierna, choć z innymi  przebywać też może!, sowicie każdego wynagrodzi.
Mądy cierpi przekazując swą mądrość głupcom, a w swej dobroci czynić to musi, lecz nie ma większej radości dla mądrego, gdy spotka mądrzejszego od siebie, bo tylko od niego może nabyć więcej mądrości.
Jak posiąść Mądrość, która z pozoru sama wybiera z kim chce przebywać?

lutonn

Nieszczescia jakie spotkaly ludzi takie jak inkwizycja  holokaust i inne pogromy , byly dzielem ludzi ktorzy mieli Boga za nic a tym samym niewierzyli w niego . Bo Bog to madrosc , a madrosc nigdy nie popelni bezecenstw, mowa tu oczywiscie o madrosci ktora pochodzi od boga  , bo sa rowniez madrosci ktore maja rozne pochodzenie i tak naprawde sa g... wart :shock: :lol: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

toan

Każde stworzenie jest mądre, choć nie każde jest Człowiekiem.
Każde stworzenie i każdy Człowiek posiada mądrość instynktu... nazwijmy to " instynkt przetrwania". Człowiek kierujący się wyłącznie instynktem przetrwania - niczym nie różni się od bydlęcia - jako ono nic więcej prócz "duszy" nie posiada, jako ono "z prochu powstał i w proch się obróci"... Onego Mądrość nigdy nie wybierze.:wink: c.d.n.

elmo

Te ostatnie posty zmuszaja czlowieka do refleksji.
Do zastanowienia sie nad sobą i własnym postępowaniem.
Do wyciągniecia wnioskow i zaprzestania czynic tego co jest zle ,na rzecz szukania mądrosci i spokoju.
Dzieki  :)

elmo

U nas za oknem zrobiło się biało  :D ,dzieci będą miały radoche  :D  ,bo juz sie martwily ,ze sniegu nie będzie  :?

Ewa

Toan, zechciałbyś mi powiedzieć, gdzie mogę znaleźć te cytaty? Bardzo mi sie podobają.

Ewa

Cytat:    [size=17pt][font=isabelle]Bruford[/font][/size]A teraz weż posty np Elmo , policz ile razy konkretne osoby zostały tam nazwane "złymi" i "pełnymi nienawiści" , bez jakiegokolwiek logicznego powodu .I pomyśl zanim następne posty podyktuje Ci solidarność jajników.
Ja wiem, że Elmo pracuje nad sobą. Dlatego, mimo błędów jakie popełniła, jest mi bliższa.

toan

Cytat: Ewa w 2006-12-29, 11:48:57
Toan, zechciałbyś mi powiedzieć, gdzie mogę znaleźć te cytaty? .

"...największą radością dla głupca..." , "...tylko mądry jest dobry..." , "z prochu powstałeś..." - to Bilblia, - cytuję z głowy bez żadnego przygotowania, więc mogą odbiegać trochę od oryginału,

"...dobrzy ludzie mogli czynić zło potrzebna jest religia..." - to Steven Weinberg podany przez Tomkiewiczów. Wstyd mi strasznie, bo nie czytając nic tego Pana - na podstawie jednego zdania pochopnie osądziłem, że "zamęt ma w głowie" - mądry Człowiek tak nie postępuje, poprawię się.

Resztę "jam Ci popełnił" :lol: i myślę, że napisałem już zbyt dużo, ale jak się powiedziało "a", to na "b" trudno skończyć. Postanowiłem napisać do OPTYMALNYCH artykuł na ten temat, wykorzystując fragmenty tu "popełnione" :wink: ale nie wiem, czy Prezes Jany zechce go opublikować. Tam będzie jeszcze tylko troszeczkę, bo najtrudniejsze jest w zdobywaniu Mądrości - samodzielne myślenie. U niektórych, nieposiadających tej cechy, zdobywanie Mądrości się kończy na tym. Oni muszą kierować się instynktem. Obecnie modny wśród niektórych tzw "wyścig szczurów" - kompletnie zamyka drogę do Mądrości. To przykre, jak wielu będąc "przez rozum ciętymi", nigdy się tego nie dowiedzą :shock: :lol: :lol: :lol: Kto więc pozostaje? - to już w artykule...

"jam Ci..." i "przez roum cięty" - to z "Potopu" HS, ale też "z głowy", więc może w oryginale być inaczej 8)

Ewa

Cytatnie ma większej radości dla mądrego, gdy spotka mądrzejszego od siebie, bo tylko od niego może nabyć więcej mądrości.

Bruford

Cytat: Ewa w 2006-12-29, 12:06:52
Ja wiem, że Elmo pracuje nad sobą

Przy czym , biorąc pod uwagę , że są tu ludzie dorośli , intensywność i powody owej pracy nad sobę nie muszą wszystkich interesować. :D.A rzecz dotyczy sprawy banalnej tj netykiety i psychologizowanie nie tutaj zastosowania. :D

Bruford

Cytat: Bruford w 2006-12-29, 12:33:40
nie tutaj zastosowania. :D

nie ma tutaj zastosowania :D