Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

PRASÓWKA

Zaczęty przez toan, 2007-01-11, 06:48:07

Poprzedni wątek - Następny wątek

admin

Teresa Stachurska

Teresa Stachurska

"Tygodnik Powszechny" o grypie - http://wiadomosci.onet.pl/1587731,2677,1,kioskart.html .
Ciekawe na ile przyjmowane przez chorych leki mają wpływ na przebieg choroby?, czyli na ile osłabiają układ immunologiczny?

Teresa Stachurska

Przeczytałam artykuł - http://www.stopcodex.pl/2009/12/orwell-by-tego-nie-wymyslilkoniec-naturalnych-suplementow/#more-272 . Amatorzy uzależnienia ludzi od suplementów nie są lepsi od tych którzy uzależniają od leków, zwykła wojna gangów. A jeszcze i soja... :( 

renia

Straszne - wydaje się prawie niemożliwe, ale ja już we wszystko jestem w stanie uwierzyć - we wszystko co przynosi zysk..

admin

http://kobieta.wp.pl/kat,26377,title,Ktore-diety-szkodza-naszemu-sercu,wid,11771975,wiadomosc.html - nawet nie wiedzą co badają. Dieta BTW 20:60:20 wyrażona w %energii, to w gamach około: 1:1,2:1 - czyli w zasadzie półkorytko. Taka dieta "optymalna" może być niebezpieczna dla zdrowia!  :?

PS
lepiej by im wyszła szkodliwość "tłustej" diety przy klasycznym korytku o proporcjach w %energii: BTW 20:40:40.  :D
I jeszcze, aby tłuszcze były koniecznie nasycone i trans - czyli margaryna - "naukowo" zawna - "nasyconym tłuszczem zwierzęcym"!

renia

Zbadali 24 osoby, które nie stosowały diety opartej na zasadach podanych przez dr. Kwaśniewskiego, a wypowiadają się na jej temat, że może zaszkodzić... :?

renia

..a jak wyglądają ludzie na diecie opartej na węglowodanach... :?

renia

Cytat: renia w 2009-12-13, 15:47:51
..a jak wyglądają ludzie na diecie opartej na węglowodanach... :?

...z wyjątkiem diety japońskiej..

adampio

CytatPo diecie bogatej w tłuszcz odnotowano jednak wzrost sztywności tętnic, co jest znanym czynnikiem ryzyka nadciśnienia i chorób układu krążenia.

Ta toerie, czy tez wyniki badan, "przewali" kazdy technik, nie mowiac o inzynierach, nawet Ci, ktorzy nie znaja sie na dietetyce. Wszak wiadomo, ze tluszcze zmiekczaja wszystko a nie utwardniaja.
Ale takich badan bylo juz hohohohoho, ze tak powiem jak Swiaty Mikolaj.
Publikowanie tego typu badan ( 24 osoby) swiadczy tylko o wiedzy belfaskiego instytutu. hahahaha  Zal tylko tych pieniedzy, ktore poszly na te badania. Powinni zajacsie innym tematem, typu lagodzeniem sytuacji miedzy katolikami i protestantami...ale jak pokazuje historia, to tez im nie wychodzi.

renia

Jeżeli na równi traktują dietę Atkinsa i dr Kwaśniewskiego - to świadczy o tym, że nawet dobrze ich nie znają, albo nie chcą znać.. :?

Teresa Stachurska

Ja policzyłam BTW 50 : 150 : 50 i otrzymałam, że w 250 g ogółem B stanowi 20 %, T - 60 %, W - 20 %. Inna rzecz, że jak założyli że ma wyjść stawrdnienie czegokolwiek to wyjść musiało :)

renia

:roll: Najpierw jest wynik badania, a potem badanie.. :wink:

admin

Cytat: Teresa Stachurska w 2009-12-13, 17:13:37
Ja policzyłam BTW 50 : 150 : 50 i otrzymałam, że w 250 g ogółem B stanowi 20 %, T - 60 %, W - 20 %. Inna rzecz, że jak założyli że ma wyjść stawrdnienie czegokolwiek to wyjść musiało :)

W gramach i owszem, ale w % energii to będzie: B+W 100g*3,7kcal = 370kcal, T 150g*9kcal = 1350 kcal
I dalej 370+ 1350 = 1720kcal, i dalej 1720kcal = 100%, a 1350 kcal = x, i dalej x = 78,5%, i dalej w zaokrągleniu 80% energii z tłuszczu i dalej 100%-80% = 20%, a więc w podanych 250g - proporcja w %energii wynosi: BTW 10:80:10 i jest to zupełnie coś innego i fizjologicznie, i biochemicznie niż "badane BTW - 20:60:20".

PS
pisałem na ten temat więcej, jak znajdę - podam link.

admin

Wklejam tekst surowy (wyjściówka do artykułu), który napisałem z dziesięc lat lemu, ale nie publikowałem w "mediach".

CZY ŻYWIENIE OPTYMALNE JEST DIETĄ NISKOWĘGLOWODANOWĄ?
Pozornie odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta - na pierwszy rzut oka nie różni się niczym od zaleceń dra Atkinsa i innych autorów diet niskowęglowodanowych.
Więc po co to piszę? - bo jak zwykle "diabeł" tkwi w szczegółach.
Przy porównaniu w\w diet przypomina mi się doskonała książka szpiegowska poczytnego autora w której opisał on w jaki sposób wywiad brytyjski ( a w zasadzie jeden człowiek ) wykrył szpiega niemieckiego? Analizując raport Niemca, Anglik zwrócił uwagę, że przy podaniu temperatury w raporcie po cyfrach występuje ° C , a czy Anglik nie powinien podać ° F ?!!!.
No dobrze, ale co to ma do rzeczy przy rozpatrywaniu tytułowego pytania? A no ma , bo czym różni się proporcja diet niskowęglowodanowych B:T:W 1:3:05 kcal (kilocalorie), od DIETY OPTYMALNEJ DRA JANA KWAŚNIEWSKIEGO B:T:W 1:3,5:05 g (gramy)?!!!.
Czy muszę pisać dalej? - tak bo w dalszym ciągu nie jestem pewien, czy dla wszystkich czytelników tego tekstu, ta ZASADNICZA różnica jest zrozumiała? Wyrażając proporcję diet niskowęglowodanowych, na proporcję Diety Optymalnej uzyskujemy następujący wynik: stosunek B:T:W 1:1.5:0.5 GRAMA !!! -diety te przestrzegają podstawową zasadę, którą podał dr JAN KWAŚNIEWSKI - NIE MIESZAĆ PALIW!!! - jest to zasada ,która pozwala na poprawę zdrowia w większości chorób cywilizacyjnych, mimo znacznego przebiałczenia organizmu, ale nie wszystkich - zainteresowanych odsyłam do kolejnego nr-u OPTYMALNYCH - i odwrotnie przeliczając Dietę Optymalną na diety niskowęglowodanowe, uzyskujemy następujące proporcje B:T:W 1:7-10:0,5 KCAL!!! (kilokalorii) - czy teraz jest widoczna, dla czytelników ZASADNICZA!!! różnica?
A więc czy Dieta Optymalna ( dla mnie oczywiście poprawniejszą "nazwą" jest ŻYWIENIE OPTYMALNE - NATURALNE DLA CZŁOWIEKA ) jest dietą niskowęglowodanową - czy może przede wszystkim BOGATOTŁUSZCZOWĄ -niskowęglowodanową?!!!
Na zakończenie zadam prozaiczne pytanie - czy w sklepie spożywczym prosimy o 840 KILOCALORII twarogu białego- czy może 500 GRAM (0.5 kg)- tego produktu ?
Czy teraz udało mi się wyjaśnić Państwu tę ZASADNICZA różnicę między ŻYWIENIEM OPTYMALNYM , a dietami niskowęglowodanowymi? Pocieszające jest, że zachodnim badaczom w dalszym ciągu brakuje w diecie kilikudziesięciu GRAMÓW tłuszczu, w stosunku do DIETY OPTYMALNEJ DR JANA KWAŚNIEWSKIEGO.
Serdeczne pozdrowienia
mgr inż. TOMASZ KWAŚNIEWSKI

Teresa Stachurska

Kopiuję ten materiał:

"Wcześniejsze badania wskazywały, że diety bogate w tłuszcze mogą pomóc w szybkim schudnięciu i w ten sposób obniżać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Pojawiały się jednak obawy, że korzyści te mogą być niwelowane przez niekorzystny wpływ tych diet na naczynia krwionośne i układ krążenia.

Aby to sprawdzić, naukowcy z Royal Victoria Hospital w Belfaście przeprowadzili badania w grupie 24 pacjentów z nadwagą lub otyłością, które miały stan przedcukrzycowy (czyli zaburzenia w metabolizmie glukozy grożące cukrzycą typu 2). Porównywano wyniki stosowania przez nich różnych programów dietetycznych - diety składającej się w 60 proc. z tłuszczów i w 20 proc. z węglowodanów i diety o dokładnie odwrotnych proporcjach. W każdym przypadku zawartość białka w diecie wynosiła 20 proc.

Analiza wykazała, że obie diety dawały porównywalne korzyści zdrowotne niemal pod każdym względem - np. jeśli chodzi o zrzucone kilogramy, poprawę w metabolizmie glukozy i produkcji insuliny (która ten metabolizm reguluje). Po diecie bogatej w tłuszcz odnotowano jednak wzrost sztywności tętnic, co jest znanym czynnikiem ryzyka nadciśnienia i chorób układu krążenia.

Wyjdzie na to, że brak mi kwalifikacji do czytania takich tekstów, skoro przyjęłam gramy BTW nie zaś energię z BTW? Może ony powinny inaczej pisać, albo ja i inni unikać czytania jak nie ma dokładnych objaśnień dla przyjętej terminologii.

admin

Wychodząc na przeciw chwilowej modzie na tzw "diety niskowędlowodanowe" oficjalna nauka ogłosiła całkiem niedawno, że mózg ludzki nie potrzebuje 120g glukozy, a już cały jednen mol!, co praktycznie uniemożliwia zdrową czynność i strukturę mózgu na diecie mieszanej!, który dla przypomnienia  - składa się w zależności gatunkowej od 48-54% z tłuszczu, liczone w s.m.
Miałem okazję mówić o tym na Konferencji z okazji 10-lecia OSBO, jednak z tego spotkania zamieszczone są tylko zdjęcia na http://www.youtube.com/optymalni?gl=PL&hl=pl  , a szkoda...

PS
180g glukozy mózg zamieni z zyskiem na tłuszcz energetyczny i jeszcze starczy na pentozy, syntezę kwasów nukleinowych i syntezę zdrowego, mózgowego cholesterolu - niezbędnego składnika życia, ale to zupełnie inna "szkoła jazdy".
Przypominam również o bardzo wysokim poziomie mózgowym fosforu organicznego, co jest skorelowane wprost proporcjonalnie do zdolności mentalnych wyższych struktur mózgu.

admin

http://www.rp.pl/artykul/9138,406603.html - jeśli zadziała, to bardzo duży postęp! Sztuczna krwinka czerwona...  :shock: