Aktualności:

2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.

Menu główne

PRASÓWKA

Zaczęty przez toan, 2007-01-11, 06:48:07

Poprzedni wątek - Następny wątek

Iga

No i znów jestem mile zaskoczona słuchając Polskiego Radia Trójki.
Dziś mowa  o candydozie. Pani doktor ładnie opowiadała o tym grzybie i jakie spustoszenia sieje ,ale nie w tym rzecz.W pewnym  momencie zaczęła wymieniać jakie neurotoksyny powinniśmy wykluczyć z diety .I tu uwaga,pani w radio wymienia Aspartam ,między innymi.To chyba pierwszy przypadek ,gdzie ktoś w publicznych mediach nazywa Aspartam neurotoksyną i że nalezy go wykluczyć z diety  8)

Sandman80

no i główny nacisk kładła na eliminacje cukrów/węglowodanów  i olejów tzw uniwersalnych

ogólnie nie słuchałem uważnie bo to jak zwykle w takich audycjach nie ma konkretnych porad tylko takie tam ...

Iga

Cytat: Sandman80 w 2010-09-27, 11:33:00
no i główny nacisk kładła na eliminacje cukrów/węglowodanów  i olejów tzw uniwersalnych
Tak :)
A pani prowadząca powiedziała,że teraz dużo dzieci rodzi się z ADHD i autyzmem i zapytała,czy takie dzieci są bardziej podatne na candydozę  :shock:
Pani doktor mnie jednak znów mile zaskoczyła i powiedziała,że kandydoza zależy przede wszystkim od diety i że to dieta ma wpływ na kandydozę ,która z kolei ma wpływ na psychikę .

WojciechS

Problem w tym, że jak się twierdzi, że coś jest "be", to powinno się zaproponować coś w zamian.
Choćby formułę "5*wio".   :wink:

Sandman80

z jednym sie na pewno można zgodzić że każde następne pokolenie jest coraz słabsze jedzenie w przeciągu 20 - 40 -60 lat zmieniło sie radykalnie przy takiej ilości cukrów (słodyczy) czesto juz nie ma miejsca na normalną żywność

Sandman80

Cytat: WojciechS w 2010-09-27, 11:46:59
Problem w tym, że jak się twierdzi, że coś jest "be", to powinno się zaproponować coś w zamian.

pani prowadząca proponuje dietę pięciu przemian a pani lekarz powrót do tradycji zupy warzywne zboża jak mniej przetworzone odrzucenie olejów margaryn słodyczy itd

renia

Cytat: WojciechS w 2010-09-27, 11:46:59

Coś mi się tak "widzi", że Ty jesteś wegetarianinem - tylko "wio" i "wio".. :lol:

WojciechS

Cytat: Sandman80 w 2010-09-27, 11:59:53
pani prowadząca proponuje dietę pięciu przemian a pani lekarz powrót do tradycji zupy warzywne zboża jak mniej przetworzone odrzucenie olejów margaryn słodyczy itd

Też polecam dietę pięciu przemian, bo jest bardzo dobra, a nawet powrót do tradycji typu zupa z brukwi, lebiody, szczawiu i.t.p. Koniecznie lancować 5*wio. A do tego żadnego tłuszczu i żadnego białka zwierzęcego, tylko bób, fasola, cebula i czosnek...!
I niech wszystko wraca do normy, bo patrzeć niemiło jak ludziska sobie sami szkodzą tym niezdrowym dla nich tłuszczem...  :D

wloczykij

Cytat: WojciechS w 2010-09-27, 13:01:45

Też polecam dietę pięciu przemian, bo jest bardzo dobra, a nawet powrót do tradycji typu zupa z brukwi, lebiody, szczawiu i.t.p. Koniecznie lancować 5*wio. A do tego żadnego tłuszczu i żadnego białka zwierzęcego, tylko bób, fasola, cebula i czosnek...!
I niech wszystko wraca do normy, bo patrzeć niemiło jak ludziska sobie sami szkodzą tym niezdrowym dla nich tłuszczem...  :D

To ja muszę się tutaj gorąco przyłączyć. Sam jestem w trakcie dlaszego szukania, bo samo podejście do DO bardzo mi pomogło, ale wciaż jeszcze potrzebuję coś zmienić, ulepszyć, aby odzyskać odpowiedni poziom zdrowia. Medycyna chińska jest bardzo pomocna i w zasadzie można powiedzieć że logicznie uzupełnia ŻO.
Zresztą, w dużej mierze jest to właśnie powrót do tradycyjnego odżywiania z tym że mając wiedzę ŻO i inne możemy jeszcze lepiej sobie pomóc i zrozumieć na czym to wszystko się zasadza.

WojciechS

Koniecznie lancować 5*wio.

miało być "formułę 5*wio"...

wloczykij

Ale forumła 5* wcale nie zmusza do niejedzenia tłuszczu. To jest zupełnie inny poziom podejścia do tematu.

WojciechS

No jakże nie? Formuła 5*wio zakłada, że około 10-20% energii dawki pokarmowej powinno pochodzić z transmixfix lub ostatecznie z oleju.

wloczykij

Cytat: WojciechS w 2010-09-27, 14:30:27
No jakże nie? Formuła 5*wio zakłada, że około 10-20% energii dawki pokarmowej powinno pochodzić z transmixfix lub ostatecznie z oleju.

Tak?

W takim razie mówimy o czym innym. Ta którą ja znam znaczy poleca spożywanie dobrego mięsa jak najbardziej.

WojciechS

wloczykij

Przyznaję że albo ja czegoś nie  rozumiem albo ty. Pięć przemian to jest pewna zasada przygotowywania pokarmów i tyle. Nie ma tam mowy o jedzeniu 5 razy dziennie warzyw i chleba, o unikaniu białka i mięsa zwierzęcego. Dokładnie odwrotnie, a nawet więcej.

WojciechS

Mnie to nie przeszkadza.  :D
5*przemiana, czy 5*wio - byle dojechać...

WojciechS

Ostatecznie liczy się tylko proporcja między GSO. Jaka proporcja taki efekt.

wloczykij

GSO?

A co to jest? Może FSO?  :lol:

WojciechS

W dietetyce skrót GSO - to Główne Składniki Odżywcze.
Są trzy:
B - to białko, T - to tłuszcze, a W - to Kohlenhydrate... :wink: