Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

PRASÓWKA

Zaczęty przez toan, 2007-01-11, 06:48:07

Poprzedni wątek - Następny wątek

Dasna

A jak się czepnęli tej witaminy A , że kumuluje się w wątrobie i szkodzi. :evil:
Dawka toksyczna zaczyna się od 300 000 j.m stosowanych codziennie przez dłuższy czas. Dawka śmiertelna to 9 000 000 j.m i znajduje sie tylko w wątrobie niedzwiedzia  polarnego.
Zostałam poproszona o przywiezienie wit.A 100 000j.m palmitynianu retinylu w kapsułkach dla chorego na raka krtani. W Arizonie leczą wysokimi dawkami wit. A i D chorych na raka. I już się trąbi , że mamy zaniżone normy ,ale u nas wiedzą lepiej. Najtoksyczniejszą forma wit . A jest izotretinoina(kwas retinowy) lub aldehyd retinylu. :x

renia

Albo inne "mądre" zdanie: " Dlatego, po zastosowaniu insuliny zrezygnowano z żywienia diabetyków dietą wysokotłuszczową, a zastosowano dietę zbilansowaną, zapobiegającą powikłaniom choroby."

...a dieta Dr. Kwaśniewskiego nie jest zbilansowana? Ich dieta zapobiega powikłaniom cukrzycy. Wow  :shock: osiągnięcie...tylko dla kogo? Dla chorych na pewno nie....

renia

Cytat: Teresa Stachurska w 2011-03-19, 10:57:08
Znacie? To poczytajcie - http://www.dietetyka.com.pl/content/view/149/198/

Podziękowałam im za ten artykuł. 8)

Właśnie takie artykuły, pisane przez niekompetentne osoby, hamują postęp w medycynie.
Utrwalają dogmaty medyczne i nic się nie poprawia...ale chyba ogólna świadomość społeczeństwa - dzięki Internetowi - rośnie. :D

Dasna

:D
Dlaczego warto jeść masło?

Nie ma w diecie człowieka tłuszczu cenniejszego niż masło. Nie tylko nie stanowi ono zagrożenia miażdżycą, ale zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego dzięki składnikom, które ograniczają syntezę

trójglicerydów i cholesterolu oraz intensyfikują jego przemiany. Niektóre nasycone kwasy tłuszczowe występujące w maśle są niezbędne do tworzenia prawidłowej struktury i funkcjonowania nabłonka jelita grubego. Bezcenne dla zdrowia są antyoksydanty tłuszczu mlekowego (CLA, alfa-tokoferol, koenzym Q10, witamina A i D3, fosfolipidy), działające antymiażdżycowo i antynowotworowo.

renia

Dziwne jak to masło potrafi się zmieniać  :shock: Jak kameleon. Jeszcze nie tak dawno było szkodliwe. Wiem to dokładnie - bo naukowcy o tym pisali... :lol:

Dasna

Tak, oni sami nie wiedzą co chwalić a co ganić. Raz tak a raz inaczej. :?

Teresa Stachurska

Raz tak, a raz inaczej, byle wierszówka była ;)   

W linku, który powyżej wklejałam, z informacjami dot. diety Kwaśniewskiego podali, że Doktor zaleca oleje, 500 ml mleka dziennie, 4 jajka dziennie i już nie pamiętam innych głupot. W internecie takich wykładni jest pewnie masa, więc tym bardziej jest fatalnie :( 

renia

Cytat: Dasna w 2011-03-19, 18:42:42
Tak, oni sami nie wiedzą co chwalić a co ganić. Raz tak a raz inaczej. :?

Podobnie ma się sprawa z zaleceniami żywieniowymi dla maluszków. Są różnorodne. Zależy kto jest autorem artykułu i jaką firmę reprezentuje. Moja synowa chce karmić dziecko zgodnie z zaleceniami - ale nie wie - zgodnie z którymi... :?

renia

Cytat: Teresa Stachurska w 2011-03-19, 18:46:30
Raz tak, a raz inaczej, byle wierszówka była ;)   

W linku, który powyżej wklejałam, z informacjami dot. diety Kwaśniewskiego podali, że Doktor zaleca oleje, 500 ml mleka dziennie, 4 jajka dziennie i już nie pamiętam innych głupot. W internecie takich wykładni jest pewnie masa, więc tym bardziej jest fatalnie :( 

Najlepsze to są takie stwierdzenia, że powinniśmy stosować dietę zbilansowaną...i odżywiać się prawidłowo...Niby prawda... :lol: żadnych błędów w tym stwierdzeniu nie ma...informacji też nie ma... :lol:

Teresa Stachurska

U mnie pojawiła się reklama chleba irl, kabaret ;)  
Autorka komentarze podpisała się: Donata

renia

Pewnie jest to siostra Donka... :lol: A co to jest za chleb? Już kiedyś coś o nim słyszałam, ale jakoś nie mogę skojarzyć...z czego ten chleb jest robiony...

Teresa Stachurska

Pojęcia nie mam, ale wątpię by był orzechowy gdy czytam ich tekst :( 

renia

Teresa świetny artykuł wstawiłaś na swoim blogu. Dam go tutaj też...OK?  :lol:

http://facet.interia.pl/forma/zdrowie/news/cala-prawda-o-masle,1611356,2633

renia

http://nowadebata.pl/2011/03/28/naukowa-ofensywa-hipotezy-paleo/ 

..."W kwestii zmian dietetycznych naukowcy zwracają uwagę na fakt, że nabiał, zboża (zwłaszcza przetworzone), przetworzone węglowodany, oleje roślinne oraz alkohol zaspokajają dzisiaj 70% dziennego zapotrzebowania energetycznego w USA. Pokarmy te były niemal całkowicie nieobecne w diecie człowieka z okresu przedrolniczego, a ich pojawienie się wywarło negatywny wpływ na zdrowie współczesnego człowieka.(...)Zdaniem autorów różnice między dietą współczesną a paleolityczną dotyczą również odmiennych proporcji między tłuszczami, białkami i węglowodanami w diecie. Współczesne rekomendacje zalecają czerpanie 55-60 % energii z węglowodanów, 15% z białek i 30% z tłuszczów. Na tym tle populacje łowiecko-zbierackie, zdaniem autorów, spożywały więcej białka (19-35% energii), mniej węglowodanów (22-40% energii) i tyle samo lub więcej tłuszczu (28-58% energii)"

renia

http://www.przegladlubuski.pl/2009/11/mechanizm.pdf

"Najsłabszym wskaźnikiem zagrożenia miażdżycą jest poziom cholesterolu we krwi. Wiele
różnych czynników wpływa ostatecznie na to ile cholesterolu krąży w danym momencie
po krwi. Poziom ten jest odzwierciedla równowagę między procesami wyrzucania go do
krwi i pochłaniania przez tkanki, w tym szczególnie przez wątrobę. Jeśli dieta jest
przeładowana węglowodanami, cholesterol wzrasta we krwi w stosunkowo niedużym
stopniu."

renia

http://www.precisionnutrition.com/lean-liver-with-low-carb

:shock: ... co za głupoty w tych artykułach wypisują. 8)

Przecież kazdy doskonale wie (a jak nie, to może się spytać lekarza), że tluszcz szkodzi i tuczy, a nie węglowodanki kochane... :mrgreen:

WojciechS

I pomyśleć, że są jeszcze tacy, co twierdzą, że "łot tuscu siem tyjem" i "Kwasniewski siem mydli"...  :lol: :lol: :lol:

jerzy555

Cytat: renia w 2011-03-29, 08:41:15
http://www.precisionnutrition.com/lean-liver-with-low-carb

:shock: ... co za głupoty w tych artykułach wypisują. 8)

Teraz trzeba conajmniej następnych 50 lat żeby "odkręcić" tę spiralę propagandową aby ludzie zauważyli co jest zdrowe a co jest biznesem. Dzisiaj piszą w onet.pl że ma być nas tylko 15 milionów Polaków!!!
pozdrawiam

WojciechS

To bardzo dobre wieści dla Nas!  :D
Masło, śmietankę i jaja do końca życia będziemy mieli taniuśkie...  :lol: