Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

PRASÓWKA

Zaczęty przez toan, 2007-01-11, 06:48:07

Poprzedni wątek - Następny wątek

admin

:lol:
Sianko to to nie jest - fakt... ;)

Jarek

Pozeracze zboz  :lol: Doktor jak cos porownał, to narody klekajcie :lol

Jarek

Pozeracze zboz  :lol: Doktor jak cos porownał, to narody klekajcie :lol

Blackend

No, teraz to już na pewno zapamiętam. ;)

Jarek

admin

https://www.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/ma-wp%C5%82yw-na-rozw%C3%B3j-alzheimera-lekarz-nie-ma-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci/ar-AAW1h6u?ocid=msedgntp&cvid=e3762a4a4d284b7b8f7209a52aa2e816 - cyt: "Jak twierdzi doktor John Axe, spanie na boku usprawnia pracę układu glimfatycznego, który oczyszcza mózg z cukrów i białek. Te szkodliwe metabolity mogą przyczyniać się do procesów neurodegeneracyjnych, w tym do rozwoju choroby Alzheimera i choroby Parkinsona." - bardzo ciekawa koncepcja!  :shock:  :lol:
Przypominam, że mózg chwyta glukozę bez udziału insuliny, natomiast ostatnio pojawiło się wiele badań na temat zapobiegania parkonsonizmowi przez glutation.  8)

renia

Ale to można spać na dowolnie wybranym boku? :shock: 8)

Gavroche

Cytat: admin w 2022-04-09, 14:57:52
https://www.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/ma-wp%C5%82yw-na-rozw%C3%B3j-alzheimera-lekarz-nie-ma-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci/ar-AAW1h6u?ocid=msedgntp&cvid=e3762a4a4d284b7b8f7209a52aa2e816 - cyt: "Jak twierdzi doktor John Axe, spanie na boku usprawnia pracę układu glimfatycznego, który oczyszcza mózg z cukrów i białek. Te szkodliwe metabolity mogą przyczyniać się do procesów neurodegeneracyjnych, w tym do rozwoju choroby Alzheimera i choroby Parkinsona." - bardzo ciekawa koncepcja!  :shock:  :lol:
Przypominam, że mózg chwyta glukozę bez udziału insuliny, natomiast ostatnio pojawiło się wiele badań na temat zapobiegania parkonsonizmowi przez glutation.  8)
A co z tym "uogólnionym stanem zapalnym", sporo tego mi się rzuca w oczy, ale to chyba jak z tym "zakwaszeniem mezenchymy", którego nikt nie widział, ale super się nadaje do detoxu i diety zasadowej. ;-)
To znaczy ,ja rozumiem, że jak zrobię ciężki trening, albo mam infekcje, to przejściowo jakiś tam stan zapalny występuje, ale żeby tak na co dzień? :shock:

admin

W sumie chodziło mi tylko o "oczyszczanie z cukrów i białek" - bo nigdy o takim czyszczeniu mózgu nie słyszałem...  :lol:

renia

Do takiego czyszczenia trzeba mieć odkurzacz bezprzewodowy najnowszej generacji... 8)  :lol: :lol:

admin

No ale na którym boku ostatecznie? ;)  :lol:

renia

...oto jest pytanie... :roll:

Gavroche

Cytat: admin w 2022-04-10, 09:53:56
W sumie chodziło mi tylko o "oczyszczanie z cukrów i białek" - bo nigdy o takim czyszczeniu mózgu nie słyszałem...  :lol:
Wiem, wiem, ale co myślisz o tym stanie zapalnym całego organizmu?
Internetowi fachmani stwierdzają go np. po braku sił i podkrążonych oczach, mimo, że CRP i OB są w normach... :D
Przypomina to trochę tę "boreliozę" internetową.

admin

Wiem, że prostaglandyny hamują lipolizę i powodują obrzęk (zatrzymanie wody), ale czy to ma jakiś związek z "brakiem sił", to trzeba poszukać w "pubmedzie" najlepiej, bo tym się nie interesowałem. Tylko na kohortach ludzkich, a nie na organizmach np.: ze ścianą komórkową, bo można się wygłupić we wnioskowaniu. ;)

Gavroche

:lol:
Prawda, ale cała ta kaskada kwasu arachidonowego, to szybka akcja jest, z tego, co pamiętam, to raczej hormony lokalne.
Ale trop jakiś jest, dzięki. 8)

admin

Pamiętam jak pewien intelektualista dietetyczno-internetowy wykazał, że "Doktor się mydli", bo "enzymatyczna degradacja lipidów polegająca na hydrolizie z wydzieleniem wolnych kwasów tłuszczowych jest wykorzystywana całkowicie do glukoneogenezy..." I przyznaję - jest to prawda, ale w kiełkujących nasionach.  8)
I jeszcze miał pretensje, że Doktor nie podjął "polemiki" - ale Doktor miał zasadę, od której rzadko odstępował (np. raczył odpowiedzieć "trzydziestu profesorom") - nie podejmował dyskusji z ignorantami.  :D

renia

Dobrze Doktor czynił, szkoda czasu i energii...

admin

Dla ścisłości dodam, że wraz z ewolucyjnym domknięciem układu krwionośnego (wstężnice) wszystkie zwierzęta klasyfikowane powyżej, czyli pierścienice, głowonogi i strunowce - utraciły tę możliwość.

Blackend

Patrząc na różne kultury na świecie, to człowiek raczej je to co ma pod ręką dostępne.  8)
Stąd taka mnogość diet.  8)