Aktualności:

1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.

Menu główne

PRASÓWKA

Zaczęty przez toan, 2007-01-11, 06:48:07

Poprzedni wątek - Następny wątek

Teresa Stachurska

Cytat: admin w 2010-03-10, 10:27:19
http://kobieta.wp.pl/kat,48758,title,Slodcy-zabojcy,wid,12059028,wiadomosc.html - tak ze czterdzieści lat temu pisał o tym pewien lekarz z Polski  :D

PS
wymieniał nawet te płyny z nazwy...  :wink:


Dostałam odpowiedź z IZiŻ, w formie załącznika (pdf) do maila i nie umiem jej tu wkleić, a chciałabym :)  Pomocy potrzebuję.


renia


No szybciutko pomagać.. 8) ..jestem ciekawa odpowiedzi. :roll: A Ty ją mogłaś przeczytać? To powinno dać się wkleić..

fink

Cytat: Teresa Stachurska w 2010-04-21, 16:57:37
Dostałam odpowiedź z IZiŻ, w formie załącznika (pdf) do maila i nie umiem jej tu wkleić, a chciałabym :)  Pomocy potrzebuję.
Jestem ciekaw tej odpowiedzi (choć nie wiem jakie było pytanie), więc...
Teresa, ale z czym konkretnie problem ? Plik pdf otwierasz w Adobe Reader, zaznaczasz tekst, kopiujesz i wklejasz. Nie rozumiem w czym problem ?

Teresa Stachurska

Adampio pomógł!, ale odpowiedź IZiŻ wkleił na radiownet.pl 


Oto kopia otrzymanego maila (pewnie polskich znaków komputer Adampio nie czyta) :



INSTYTUT ZYwNoŚcI I ŻvwlENIA
im. prof. dr med. Aleksandra Szczygła
NATIONAL FOOD AND NUTRITION INSTITUTE
NIP 525-000-89-10 REGON 000288478
centraratet:{22)550e111
i.,3i;[i:*9:f,?J1tlJ]r1.ff;Yii842tto3
" (22) 8423742
wwrv.izz,waw.pl
L.dz. PChM/04612010 Vlarszawa, dna 19.04.2010 r.
Pani
Teresa Stachurska
Szanowna Pani,
Zarówno badania epidemiologiczne i kliniczne wskazują iż nieprawidłowy styl życia, a w tym
mała aktywnośc ftzyczna, palenie papierosów, oraznieprawidłowy sposób z1wienia zwiększają ryZyko
takich chorób jak: choroby Sercowo-naczyniowe, cukrzyca, otyłośći niektóre nowotwory.
Nieprawidłowa dieta polega głównie na nadmiernym spoĄzciu tłuszczu, zwłaszcza pochodzenia
rwierzęcego. tłustych produktów mlecznych' produktów zbożowch z mąki rafinowanej oraz cukru,
słodyczy i napojów słodzonych.
Narastanie występowania otyłości i cukrzycy w ostatnich dziesięcioleciach przyczyniło się do
opracowania programów profilaktycznych poprzęz towarzystwa naukowe i WHo. We wszystkich
rekomendacj ach zaleca się m.in. ograniczenie spożycia cukru i słodyczy.
American Heart. Association (AHA) opublikowało w 2002, a następnie w 2009 stanowiska
dotyczące cukru i chorób Sercowo-naczyniowych. W raportach tych wykazano, iz spozycie cukru
prowadzi do zaburzen lipidowych (podwyższenie stęzenia trójglicerydów i obnizenie stęzenia
cholesterolu HDL)' pogorszenia kontroli cukrzycy i otyłości, które mogą przyspieszać występowanie
chorób Sercowo-naczyniowych powstających na podłożu miażdĘcy. określono, iż wysokie spożycie
cukru ma istotny wpływ na występowanie pandemii otyłości i chorób Sercowo-naczyniowych. W latach
ŻO01 _ 2004 w USA spożycie cukru dodanego wynosiło Ż2,2 ĘŻeczki od herbaty dziennie (355
kcal/dzień). W związku z povłyŻszym AHA zaleca ograniczenie spożycia cukru dodanego' tak aby nie
przekraczało to 100 kcal dziennie u kobiet (czy\i Ż5 g, co odpowiada ok. 6 łyżeczek od herbary) i l50
kcal u mężczyzn (37,5 g, czy\i ok. 9 Ężeczek od herbaty).
Również eksperci europejscy (EURODIET) zalecĄą aby spozycie cukrów wynosiło < 4
razyldzień, co odpowiada < |}Yo spozycia energii ogółem. Takżę polscy eksperci zalecająograniczenie
spoĄcia cukru i produktów z jego dodatkiem.
CerĘfikat Akredytacji AB 690
Produkty spożyrvcze: ZawartośÓ białka metodą Kjeldahla o Produkty spożywcze: Za:wartość wapnia, magnezu metodą płomieniowej AlA o
oleje i tłusżczó roŚlinne oraz zwierzęcel. ZawartośÓ kwasów tłuszczowych, w tym izomerów trans, metodą chromatografii gazowej o Mię.so
i prżetwory mięsne oraz mleko w proszku: ZawartośÓtłuszcztt mętodąSoxhleta o Mięso i przetwory mięsneo m|eko i przetwory mleczne,jaja,
majonezy,_sosy_majonezowe: ZawartośÓ cholesterolu metodą chromatografii gazowej o Tusze drobiowe: obecnośó termotolerancyjnych- bakterii
z ródzaji Cam|ylobacter metodą pĘtkową . Napoje i słodziki tabletkowe: ZawartośÓ acesulfamu-K, aspartamu i sacharyny metodą wysokosprawnej
chromatografi i cieczowej.
AB690
Reasumując na|eĘ podkreślić, iż naukowcy zajmują jednoznaczne stanowisko dotyczące
ograniczenia spożycia cukru, gdyż może to byó jeden z istotnych czynników predysponujących do
otyłości, cukrzycy i chorób Sęrcowo-naczyniowych. Promowanie zdrowego stylu życia, a w tym sposobu
rywienia jest podstawą profilaktyki i leczenia omawianych chorób, które jak wiadomo są główną
przyczyną zgonów, a takŻe wpływają na skrócenie Ęcia, pogorszenie jego jakości, a co za Ęm idzie
koszty zĘmzwiązane' Aby zatemzmniejszyć epidemię chorób cyrvilizacyjnych niezbędna jest edukacja
społeczeństwa, a konsument sam powinien decydowaó o wyborze produktów Ąrvieniowych. Ułatwiaó to
mogą zawarte na opakowaniu informacje o zawartości m.in. tluszczu i cukru, które powinny być
ograniczone w diecię.
Informacje na temat zasad zdrowego Ąrvienia można uzyskaó telefonicznie pod numerem 22 55
09]11, pocztą elektroniczną centrrrm@izz.waw.pl w Centrum Promocji Zdrowego Żywienia i
AkĘwności FizycznejlŻŻ, bądtwchodząc w zakładkę Zapytaj eksperta na stronię www.izz'waw.pl.
Literatura
1. Bray G.A.: Soft drink consumption and obesity: it is all about fructose. Cun. Opinion Lipidol.
2010,Żl,5l-51.
Howard B'V', et. al.: Sugar and cardiovascular diseasę. A statement for Healthcare Profęssionals
from the Committee on Nutrition of the Council on Nutrition, Physical Activity, and Metabolism
of the American Heart Association. Circulation,200Ż, |06, 523-Ż7 '
Johnson R.K., et. al.: Dietary sugars intake and cardiovascular Health. A Scientific Statement
from the American Heań Association. Circulation, 2009, I20,10l1-20.
Eurodiet Care Report. Nutrition and diet for healthy lifestyles in Europe. Publ. Health Nutr.
2001, 4 (24),265-73.
Jarosz M.' Bułhak-Jachymczyk B. (red.) Normy żywienia człowieka. Wyd. Lekarskie PZWL,
Warszawa,2008.
Jarosz M., Rychlik E.: Napoje słodzone gazowane i ich rwiązek z powstawaniem chorób
dietozależnych. Standardy Medyczne, Ż007, 4, 1 09 - I 4.
Neuhoff-Murawska J., et. al.: Soki: zalety i zagrożenia w żywieniu dzieci i młodzieĘ. Standardy
Medyczne, Ż007, 4, 9I-99.
Ż.
3.
4.
5.
6.
7.
Do wiadomości:
_ Główny Inspektorat Sanitarny
DYREI{T(}R
l nstytutu Ż'1vł n'.lr*ii i żywien ia
i m. dr oł: Ąr ĄĘftźnd ra Szczy gla
./ c. " z'-'--ł (_\
Pro'[1. tir ha'lł| nlt,d. L[irt:skw Jorosz

adampio

Na prosbe Pani Teresy wkleilem ponizszy dokument:

https://acrobat.com/#d=2Cp7sjW5zlZUEVDVdXnQ9g



Teresa Stachurska

Cytat: adampio w 2010-04-21, 21:15:45
Na prosbe Pani Teresy wkleilem ponizszy dokument:

https://acrobat.com/#d=2Cp7sjW5zlZUEVDVdXnQ9g





Mnie się ten link nie otwiera :( 

adampio

Dokument jest wczytywany przez acrob.com i idzie to troche wolno. Czy po nacisnieciu na link jest czarny ekran?

Teresa Stachurska

Nie jest czarny, jest oferta zakupu programu  :) 

adampio

Podstawowa wersje sciaga sie bezkosztowo, wystarczy sie zalogowac.

Teresa Stachurska

No to się zalogowałam.

fink

"adampio",
ja się loguję ale pojawia się komunikat, że dokument nie może być znaleziony lub nie mam do niego dostępu. Wrzuć to na jakiś serwer z plikami i podaj odnośnik.


Teresa Stachurska

Mam lepszą kopię odpowiedzi Instytutu Żywności i Żywienia na - http://www.radiownet.pl/radio/wpis/3899/ .

Oto ona:

Szanowna Pani,

Zarówno badania epidemiologiczne i kliniczne wskazują  iż nieprawidłowy styl życia, a w tym mała aktywność fizyczna, palenie papierosów, oraz nieprawidłowy sposób  żywienia zwiększają ryzyko takich chorób jak: choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca, otyłość i niektóre nowotwory. Nieprawidłowa dieta polega głównie na nadmiernym spożyciu tłuszczu, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego, tłustych produktów mlecznych, produktów zbożowych z mąki rafinowanej oraz cukru, słodyczy i napojów słodzonych.

Narastanie występowania otyłości i cukrzycy w ostatnich dziesięcioleciach przyczyniło się do opracowania programów profilaktycznych poprzez towarzystwa naukowe i WHO. We wszystkich rekomendacjach zaleca się m.in. ograniczenie spożycia cukru i słodyczy.

American Heart. Association (AHA) opublikowało w 2002, a następnie w 2009 stanowiska dotyczące cukru i chorób sercowo-naczyniowych. W raportach tych wykazano, iż spożycie cukru prowadzi do zaburzeń lipidowych (podwyższenie stężenia trqjglicerydow i obniżenie stężenia cholesterolu HDL), pogorszenia kontroli cukrzycy i otyłości, które mogą przyspieszać występowanie chorób sercowo-naczyniowych powstających na podłożu miażdżycy. Określono, iż wysokie spożycie cukru ma istotny wpływ na występowanie pandemii otyłości i chorób sercowo-naczyniowych. W latach 2001 - 2004 w USA spożyciu cukru dodanego wynosiło 22,2 łyżeczki od herbaty dziennie (355 kcal/dzień). W związku z powyższym AHA zaleca ograniczenie spożycia cukru dodanego, tak aby nie przekraczało to 100 kcal dziennie u kobiet (czyli 25 g, co odpowiada ok. 6 łyżeczek od herbaty) i 150 kcal u mężczyzn (37,5 g, czyli ok. 9 łyżeczek od herbaty).

Również eksperci europejscy (EURODIET) zalecają aby spożycie cukrów wynosiło < 4 razy/dzień, co odpowiada < 10% spożycia energii ogółem. Także polscy eksperci zalecają ograniczenie spożycia cukru i produktów z jego dodatkiem.

Reasumując należy podkreślić, iż naukowcy zajmują jednoznaczne stanowisko dotyczące ograniczenia spożycia cukru, gdyż może to być jeden z istotnych czynników predysponujących do otyłości, cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych. Promowanie zdrowego stylu życia, a w tym sposobu żywienia jest podstawą profilaktyki i leczenia omawianych chorób, które jak wiadomo są  główną przyczyną  zgonów, a także wpływają na skrócenie życia, pogorszenie jego jakości, a co za tym idzie koszty z tym związane. Aby zatem zmniejszyć epidemię  chorób cywilizacyjnych niezbędna jest edukacja społeczeństwa, a konsument sam powinien decydować o wyborze produktów żywieniowych. Ułatwiać to mogą zawarte na opakowaniu informacje o zawartości m.in. tłuszczu i cukru, które powinny być ograniczone w diecie.

Informacje na temat zasad zdrowego żywienia można uzyskać telefonicznie pod numerem 22 55 09 ]11, pocztą elektroniczną centrum@izz.waw,pl w Centrum Promocji Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej IZZ, bądź wchodzac w zakładkę Zapytaj eksperta na stronie www.izz.waw.pl.



Literatura :
1. Bray G.A.: Soft drink consumption and obesity: it is all about fructose. Cun. Opinion Lipidol. 2010,21,51-57.

2. Howard B.V., et. al.: Sugar and cardiovascular disease. A statement for Healthcare Professionals from the Committee on Nutrition of the Council on Nutrition, Physical Activity, and Metabolism of the American Heart Association. Circulation, 2002, |06, 523-27.

3. Johnson R.K., et. al.: Dietary sugars intake and cardiovascular Health. A Scientific Statement from the American Heart Association. Circulation, 2009, I20, 10l1-20.

4. Eurodiet Care Report. Nutrition and diet for healthy lifestyles in Europe. Publ. Health Nutr. 2001, 4 (24), 265-73.

5. Jarosz M., Bulhak-Jachymczyk B. (red.) Normy żywienia człowieka. Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa, 2008.

6. Jarosz M., Rychlik E.: Napoje słodzone gazowane i ich związek z powstawaniem chorób dietozaleznych. Standardy Medyczne, 2007, 4, 109-I4.

7. Neuhoff-Murawska J., et. al.: Soki: zalety i zagrożenia w żywieniu dzieci i młodzieży. Standardy Medyczne, 2007, 4, 9I-99.


Do wiadomości:                                                                                      -
Główny Inspektorat Sanitarny                                                     



DYREKTOR

Instytutu Żywności i Żywienia

im. prof. Aleksandra Szczygła

Prof.dr hab. med. Mirosław Jarosz

renia



Cytat: Teresa Stachurska w 2010-05-03, 18:40:18

... Nieprawidłowa dieta polega głównie na nadmiernym spożyciu tłuszczu, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego, tłustych produktów mlecznych...



..nareszcie się dowiedziałam co nie jest zdrowe.. :lol: ..tyle osób już się "zdrowo" odżywia margaryną i olejami roślinnymi i jakoś nie są zdrowi.. :(

adampio

No coz, jak widac stanowisko niektorych instytucji sie nie zmienia i chyba raczej nie zmieni. Nie ma co na to liczyc. Jestem ciekaw ile osob z IZZ jest na liscie plac firm farmaceutycznych.


renia


No i więcej pieniedzy przeznaczą na "leczenie" cukrzycy, a i tak nikogo nie wyleczą. I kto na tym skorzysta.. :roll:


renia


http://wiadomosci.onet.pl/2172509,12,klej_do_miesa_stek_to_stek__szynka_to_szynka,item.html ..no i bardzo dobrze.. :roll: jeszcze trombina do klejenia mięsa byłaby nam potrzebna.. :?