forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-05-16, 17:16:21

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.
661566 wiadomoci w 4060 wtkach; wysane przez 30 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: Maciej PW
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Pieczeń duńska
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] 3 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Pieczeń duńska  (Przeczytany 19178 razy)
Radzio
Go


Email
Odp: Pieczeń duńska
« Odpowiedz #20 : 2011-01-01, 14:20:39 »

 Laughing Laughing Laughing

Mnie też się pieczeń na zdjęciu podoba.  Very Happy
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Pieczeń duńska
« Odpowiedz #21 : 2011-01-01, 15:18:20 »

Cytuj
Tutaj jest zdjęcie tej pieczeni zrobione z góry. Widać spieczoną skórkę, ale nie widać  mięsa od dołu...

Bardzo ladnie wyglada Reniu.

Nastepnym razem jak bedziesz kupowala mieso to popros rzeznika aby poktoil skorke w paski max 1 cm. bo widze, ze mialas grubsze.
Poza tym jak nie zawiniesz w folie to czas pieczenia skrocisz o popowe. 4 godziny piecze sie 5 - 6 kg kawalek, ten ktory jest na zdjeciu ma okolo 2 kg.

Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Pieczeń duńska
« Odpowiedz #22 : 2011-01-01, 15:24:34 »


Pozwalam na zmianę nazwy...  Wink  pewnie nie jest ona zbytnio trafiona. Może "adampio" zna jej prawdziwą nazwę...   Rolling Eyes

Oczywiscie, ze znam. Jak powiedzialem to dunska potrawa.
Nazwa jej to flaeskesteg  ( fleskestaj)

Moze Wojciech pamieta jan nasi szlachcice nazywali te potrawe, ktora sie jadlo kazdego dnia Laughing
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70728


Odp: Pieczeń duńska
« Odpowiedz #23 : 2011-01-01, 15:40:12 »

Cytuj
Tutaj jest zdjęcie tej pieczeni zrobione z góry. Widać spieczoną skórkę, ale nie widać  mięsa od dołu...

Bardzo ladnie wyglada Reniu.

Nastepnym razem jak bedziesz kupowala mieso to popros rzeznika aby poktoil skorke w paski max 1 cm. bo widze, ze mialas grubsze.
Poza tym jak nie zawiniesz w folie to czas pieczenia skrocisz o popowe. 4 godziny piecze sie 5 - 6 kg kawalek, ten ktory jest na zdjeciu ma okolo 2 kg.


Na zdjęciu musi być minimum 2,5 kg ( było ponad 4, ale część odkroiłam z kością, a część już zjedliśmy). Na tym zdjęciu pieczeń była jeszcze trochę ciepła i tłuszcz był w niej rzadki. Dzisiaj jest ona już twarda i łatwo się kroi. Ładnie wygląda w przekroju.
Zapisane

WojciechS
Go


Email
Odp: Pieczeń duńska
« Odpowiedz #24 : 2011-01-01, 16:01:54 »

Moze Wojciech pamieta jan nasi szlachcice nazywali te potrawe, ktora sie jadlo kazdego dnia

Oczywiście, że pamiętam. PIECZYSTE się nazywa wszelka mięsna potrawa w ten sposób pitraszona...  Very Happy
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Pieczeń duńska
« Odpowiedz #25 : 2011-01-01, 16:15:46 »

wow!
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70728


Odp: Pieczeń duńska
« Odpowiedz #26 : 2011-01-01, 16:19:52 »

Tak wygląda ona w przekroju. I tylko tyle jej zostało... Laughing

[załącznik usunięty przez administratora]
Zapisane

WojciechS
Go


Email
Odp: Pieczeń duńska
« Odpowiedz #27 : 2011-01-01, 16:34:24 »

A ile osób ją jadło?
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70728


Odp: Pieczeń duńska
« Odpowiedz #28 : 2011-01-01, 16:41:59 »

9
Zapisane

Gwidon
Go


Email
Odp: Pieczeń duńska
« Odpowiedz #29 : 2011-01-01, 16:42:37 »

...no to poczestuj,nie tylko pokazuj Wink Laughing Cool...
Zapisane
WojciechS
Go


Email
Odp: Pieczeń duńska
« Odpowiedz #30 : 2011-01-01, 17:12:46 »

9

Jak dziewięć, to dobrze, bo łatwo się przejeść pieczonym mięsem...  Confused
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70728


Odp: Pieczeń duńska
« Odpowiedz #31 : 2011-01-01, 17:14:31 »

To prawda.
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70728


Odp: Pieczeń duńska
« Odpowiedz #32 : 2011-01-01, 17:27:22 »

Ja nie zjem więcej jednorazowo jak 150g pieczeni. A czasami i to jest za dużo.
Zapisane

kangur
Go


Email
Odp: Pieczeń duńska
« Odpowiedz #33 : 2011-01-01, 18:04:10 »

Takie mięso w przyprawach, zakryte szczelnie folią, powinno poleżeć w lodówce przynajmniej dobę.
Czy folie uzywasz po to, zeby "zatruc" mieso aluminium. U chorych zmarlych na Alzheimera w mozgu znajduje aluminium.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70728


Odp: Pieczeń duńska
« Odpowiedz #34 : 2011-01-01, 18:07:58 »


Czyli aluminium z folii mogłoby wniknąć w mięso?
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70728


Odp: Pieczeń duńska
« Odpowiedz #35 : 2011-01-01, 18:09:49 »

Takie mięso w przyprawach, zakryte szczelnie folią, powinno poleżeć w lodówce przynajmniej dobę.
Czy folie uzywasz po to, zeby "zatruc" mieso aluminium. U chorych zmarlych na Alzheimera w mozgu znajduje aluminium.

Przez noc miałam w lodówce zwykłą folię, nie aluminiową.
Zapisane

adampio
Go


Email
Odp: Pieczeń duńska
« Odpowiedz #36 : 2011-01-01, 18:26:13 »

No to teraz plastik masz w miesie? A jak przykryjesz stalowa pokrywka to bedziesz miala stal w miesie a jak zostawisz bez przykrycia to bedziesz miala powietrze w miesie.
Ostatnie badania wykazalay, ze u niektorych umarlych znaleziono powietrze w plucach a w muzgu troche stali. Laughing

Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70728


Odp: Pieczeń duńska
« Odpowiedz #37 : 2011-01-01, 18:30:40 »

 Shocked  Laughing
Zapisane

Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Pieczeń duńska
« Odpowiedz #38 : 2011-01-01, 18:56:58 »

Ja nie zjem więcej jednorazowo jak 150g pieczeni. A czasami i to jest za dużo.


150 g pieczeni to 210 - 230 g surowego mięsa przed upieczeniem  Laughing 
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70728


Odp: Pieczeń duńska
« Odpowiedz #39 : 2011-01-01, 19:18:30 »

Sporo. Z tego wychodzi, że ok. 1/3 wagi mięso traci przy pieczeniu.
Zapisane

Strony: 1 [2] 3 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.03 sekund z 19 zapytaniami.