Strony: 1 [2] 3 4
|
|
|
Autor
|
Wtek: Dieta O (Przeczytany 45926 razy)
|
Ewa
Go
|
Mozecie mnie poprawiać, bo mogłam się pomylić w przeliczeniach o tej porze. Grizzly, jak widzisz, nieźle mnie poruszyłeś. Myslę, że od tej pory przydałoby sie, abyś czytał i słuchał. Jeżeli zalezy ci na prawdzie, nie warchol się, a myśl.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Tabela porównawcza składników odżywczych dla niektorych produktów białkowych na podstawie: http://www.nutritiondata.com[załącznik usunięty przez administratora]
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
U kogo sie informowac czy jest "prawidlowo przechowywana" ?
Hana, najlepiej jak sobie sama wyhodujesz hanową gęś owsianą.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Napiszę teraz bez entuzjazmu, że sama mieszanka dowolnych aminokwasów nawet uważana za "wzorzec aminokwasowy białka" podawana w formie tabletek, czy innej formie oczyszczonego białka jest niewiele warta ( ma niską wartość biologiczną), tak jak w wątku o oleju kokosowym - czysty chemicznie olej nadaje się do baku disla, a nie dla organizmu. Tak samo jest z żelatyną - skład aminokwasowy toższmy z kolagenem. Żelatyna jako oczyszczony zbiór aminokwasów jest , a kolagen - ten sam zbiór aminkowasów z "dodatkami" jest superrr . A z kolagenu pokarmowego w organizmie bez żadnego dodatku endogennego z wyjątkiem energii, powstanie każde białko organiczne, a nie tylko kolagen jak Ci się chyba? błędnie zdaje , dlatego "wymiana białek w organizmie" nie ma nic do rzeczy!, bo każde białko pokarmowe jest trawione do "zbioru aminokwasów", z którego później nie odtwarzane jest to samo białko - czyli albumina z albuminy, kolagen z kolagenu i.t.d., bo gdy ma się np: katar to sporo aminokawsów z kolagenu, czy albuminy znajdzie się w immunoglobulinach, a jeśli się dużo ćwiczy fizycznie, to i aktyna, czy inna mioglobina też powstanie - z kolagenu, czy albuminy. Czy to jest zrozumiałe "gryzzly" dla Ciebie? To śmieszne, że aklohol, sacharozę buraczaną, nawet ziarno łuszczone wszyscy uważają się za "puste kalorie", ale oleju, czy żelatyny, czy samych aminokwasów rozpuszczonych w wodzie z dodatkiem NaCL (białko białka jaja) już nie. To ta sama zasada - NISKA WARTOŚĆ BIOLOGICZNA, a nie "puste kalorie..." - nic prócz energii. No "gryzzly" - chyba dość wyczerpująco jak na temat "zbioru aminokwasów" i "wymiany białka w organizmie"?. Słuchanka uzupełniajaca - http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=499 - może dzięki Krystynie niedługo będzie to "lektura uzupełniająca"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
A z kolagenu pokarmowego w organizmie bez żadnego dodatku endogennego z wyjątkiem energii, powstanie każde białko organiczne, z wyjątkiem oczywiście kolagenu, do którego syntezy jest potrzebna zawarta w organizmie wit. C, a która nie występuje w kolagenie pokarmowym To tak doprecyzowałem, aby później się nie "tłumaczyć"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
slawek
Go
|
A jak wyglada przyswajalność białka kolagenowego ?? podobno jest kiepska
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
A ile aminokwasów z kolagenu występuje w odchodach? Chyba próżno szukać?. Nie ważne jaka jest prawda biochemiczna, ważne jakie poglądy reprezentują "naukowcy dietetyczni" : jak 3-omega- to ryby, jak żelazo - to szpinak, jak tłuszcz - to rak, jak biało z białka - to wzorzec, jak kolagen - to ciężko się trawi, jak mózg - to 120g węglowodanów , jak bez błonnika - to rak jelita, jak duży LDL - to miażdżyca... (przykładów można mnożyć w nieskończoność), bo tak bez sensu klepią "naukowcy" z błędnie wyciąganych przez siebie wniosków z doświadczeń, a prawie wszyscy bez zastanowienia powtarzają te brednie, choć stoi za nimi nie prawda, a "naukowy autorytet"! Zawsze święte zdania - "poglądy najwyższych w tym względzie autorytów..." i "naukowcy amerykańscy wykazali..." - wygłaszane przez przedstawicieli IŻiŻ, czy inne "autorytety" przekonywały decyzyjnych laików, że JK się "myli" - więc to ma być "prawda"?. Dziękuję za taką "prawdę" - pomyślę samodzielnie z dobrym skutkiem dla własnego zdrowia . PS polecam! - http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=841I najśmieszniejsze z serii "naukowych" głupot - jak energia - to tyko węglowodan A wszystko choć sprzeczne z codzienną praktyką - potwierdzone poglądem "naukowym".
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Krystyna*Opty*
Go
|
toan napisał: Oczywiście. Obiecuję, że wszystkie pliki dźwiękowe będą sukcesywnie uzupełnione formą tekstową
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
slawek
Go
|
"Polska gęś owsiana" kupowana w TESCO, czy innym markecie spełnia przypadkowo obydwa warunki!. Jest tania i "bezśmieciowa" - jeśli jest prawidłowo przechowywana . . No i przez ciebie Tomku mam teraz kłopot gęś się właśnie rozmroziła i nie mogę znaleźć fajnego przepisu na taką gęś może ktoś podpowie ??
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=221 - gęś to nie kaczka, ale... w KK-700 przepisy 358 i 359. Gęsia skórka "podścielona" tłuszczem - to rarytas!!!. PS Jeśli jest w tuszce wątroba? - to kroi się ją ukośnie w plastry w/g upodobania (0,3-2cm) i kładzie na rozgrzane masło, po upieczeniu, doprawić do smaku. Prawdziwa stłuszczona gęsia wątroba jest koloru żółtawego i kładzie się ją na rozgrzaną patelnię - bez masła!. W takim przypadku gęsia skórka schodzi na drugi plan. Skóra i wątroba są posiłkami pełnoporcjowymi, ale z jabłkiem (reneta) gotowanym w tokaju - bezkonkurencyjne .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Jeszcze na stłuszczoną wątrobę: cienko w ukośne plastry, posolić i posypać pieprzem, obtoczyć w mące, zrumienić na mocno rozgrzanym maśle klarowanym, w trakcie smażenia dodać masła (ważne). Sos: wyjąć wątrobę zaraz po zrumienieniu (ważne), a na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę zalewając ją 0,05l dobrej wiśniówki, odparować do połowy objętości, przetrzeć przez sito. Na talerzu wątrobę podlać sosem i przybrać zieleniną. Nic więcej - smacznego . BTW - kto by tam liczył? , bez tego widać, że perfekcyjne.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Adiqq
Go
|
"Polska gęś owsiana" kupowana w TESCO, czy innym markecie spełnia przypadkowo obydwa warunki!. Jest tania i "bezśmieciowa" - jeśli jest prawidłowo przechowywana . . No i przez ciebie Tomku mam teraz kłopot gęś się właśnie rozmroziła i nie mogę znaleźć fajnego przepisu na taką gęś może ktoś podpowie ?? Gęś w mojej rodzinie od zawsze się robi w jeden sposób - do srodka ładuje się jabłek i w piekarniku, a od jakiegoś czasu w Zepterze. Proste i bardzo smaczne
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Dla mnie Zepter to jedno wielkie oszustwo. To samo z ich odkurzaczami Znaleźli sposób na wyciągnięcie jeszcze paru złotych za nie wart ceny towar.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Lepkur, pij śmietanę, jedz masło... Mięsa nie trzeba jeść dużo, jak się nie lubi. Można je jeść np. raz na 2 tyg. Możesz jadać często sery.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
slik
Go
|
Witam, Dopiero zacząłem studiować DO i nasuwa mi się pytanie: dlaczego konieczne jest usunięcie/rotacja mleka i produktów mlecznych. Są to produkty bogate w wapń i dobroczynne żywe kultury bakterii oraz nie zawierające b. dużych ilości W (10-20g/100g). Czy 1 kubek jogurtu naturalnego lub kefiru na dzień naprawdę jest przeciwwskazany ? Z góry dziękuje za odp.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Zacznij studiowanie Diety Optymalnej nie od Forum, bo jeszcze wyjdziesz na manowce .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adam319
Go
|
Witam, Jeszcze na stłuszczoną wątrobę: cienko w ukośne plastry, posolić i posypać pieprzem...
Jeszcze pozostaje filozoficzne pytanie czy zdrowszym pokarmem jest wątroba zdrowa czy stłuszczona Osobiście chyba wybrałbym niestłuszczoną, nawet ze świadomością potrzeby duszenia jej potem ze skwarkami wieprzowymi. Pomijam ile optymizmu straci gęś, i że nabawi się ona krótkowzroczności patrząc na rurkę, którą się ekspresowo i hojnie napełnia się jej żołądek kukurydzą z ... Pozdrawiam serdecznie, Adam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Daniel
Go
|
Produkcja tłuszczu niekorzystna jest dla organizmu. Lepiej więc go zjadać niż go produkować. Gęś niech produkuje i im tłuściejsza, tym lepsza dla nas. To, że ma wyniszczony organizm jest bez znaczenia i tak szybciej jest zarżnięta zanim zacznie odczuwać skutki uboczne. Można się litować nad nią i jej nie tuczyć. Konsekwentnie trzeba było by też zlitować się nad świnkami. To co my wtedy będziemy jeść?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
slik
Go
|
Zapytam inaczej, czy stosując DO nie ma ryzyka powstania niedoboru wapnia ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Jeszcze pozostaje filozoficzne pytanie czy zdrowszym pokarmem jest wątroba zdrowa czy stłuszczona Francuzi zajadają stłuszczoną ale czy my musimy jeść tak samo?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: 1 [2] 3 4
|
|
|
|