Dasna
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Cytat: "Było już o tym, ale dawno, więc przypomnę: wół i bawół jako jedyne żywotne rzeczowniki zachowały archaiczną końcówkę zgodną z tematyczną deklinacją prasłowiańską. W prasłowiańszczyźnie rzeczowniki nie odmieniały się według rodzajów, ale według tematów. Rzeczownik wół był jednym z ośmiu rzeczowników tzw. deklinacji u-tematowej, obok np. rzeczownika syn. W dopełniaczu miały one końcówkę -u (syn, synu). Ostatecznie na gruncie języka polskiego rzeczowniki zaczęły się odmieniać według rodzajów w XVI w. Rzeczowniki męskie (żywotne) mają końcówkę w dopełniaczu -a, tylko wół i na jego wzór bawół zachowały w dopełniaczu końcówkę -u, stąd wołu, bawołu. Słownik poprawnej polszczyzny dopuszcza użycie w języku potocznym formy bawoła."
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Krwi bawolej napić się nie dopuszcza.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Mi się bardziej podoba ta niepoprawna forma...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
W naszym regionie częściej jest używana ta forma "25 deko" niż "25 deka"...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
W Legionowie pytają Cię "czy chce Pani bluzkę na krótki czy na długi rękaw? Dek o wynika z niewiedzy. A na długi rękaw to nie wiem z czego?
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Admin . Ja Cię proszę, choć 10 gram ów powagi. no albo 2 de ka.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
No wiem, bo 1kW*h cebuli to prawie trzy kilogrammy...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
W Legionowie pytają Cię "czy chce Pani bluzkę na krótki czy na długi rękaw? Dek o wynika z niewiedzy. A na długi rękaw to nie wiem z czego? U nas tak nie mówią.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
bluzkę To było dawniej, teraz się kupuje t-shirty...
|
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
No wiem, bo 1kW*h cebuli to prawie trzy kilogrammy... A ile żołądków potrzeba, aby to w miarę szybko uzyskać? Znaczy żołądek będzie w ogóle potrzebny, czy wystarczy dokładnie przerzuć?
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Święto Trzech Króli czy Święto Trzech Królów? Cyt. " Dlatego lingwiści wolą traktować wyrażenie Trzech Króli jako archaizm i nie myślą o wprowadzeniu do słowników tożsamych form Trzech Króli, Trzech Królów. Rzecz jasna, tej drugiej (gdyby ktoś chciał się nią posługiwać) niczego zarzucić nie można… Dodajmy, że dopełniacz królów odnosi się wyłącznie do ‘monarchów’. Kiedy myślimy o ‘królach karcianych’ lub potocznie o ‘królikach’, powiemy (te) króle, (tych) króli." http://obcyjezykpolski.strefa.pl/?md=archive&id=413Ergo, obie formy są poprawne.
|
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
A "Trojga Krule" nie moze byc?
|