Autor
|
Wtek: Książki, które wywarły największy wpływ na Twoje życie (Przeczytany 1161461 razy)
|
Blackend
|
Pies, krowa czy kukurydza, to wynik ewolucji czy inżynierii genetycznej rozłożonej w czasie?
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
Gdzieś o tym pisali... W ksiedze... W księdze Henocha, chyba...
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26752
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
"Gdy Henoch miał sześćdziesiąt pięć lat, urodził mu się syn Metuszelach. Henoch po urodzeniu się Metuszelacha żył w przyjaźni z Bogiem trzysta lat i miał synów i córki. Ogólna liczba lat życia Henocha: trzysta sześćdziesiąt pięć. Żył więc Henoch w przyjaźni z Bogiem, a następnie znikł, bo zabrał go Bóg..." Oni tam chyba "pięciu set+" nie mieli, bo mnożyli się jak w reklamie ministerstwa zgonów!
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
Przecież że jaki tam wstyd?!! jak kasa poszła do swojaków, co wiedzą jak zadbać o swoje potomstwo, pociotkowo itd.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
To kiedy wg tego podręcznika było to pierwsze udomowienie, bo są sprzeczne informacje... Mnie kiedyś uczyli, że pies w Afryce 17tys. świnia 8tys. w Europie, krowa - 8tys. w Azji, a kura 5tys lat temu też w Azji... Mogło być w różnych częściach Globu w podobnym czasie, niezależnie od siebie (równolegle). Chyba wróżą z fusów...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Pies, krowa czy kukurydza, to wynik ewolucji czy inżynierii genetycznej rozłożonej w czasie? Ewolucji, bo inżynieria genetyczna zakłada grzebanie w DNA.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
To kiedy wg tego podręcznika było to pierwsze udomowienie, bo są sprzeczne informacje... Mnie kiedyś uczyli, że pies w Afryce 17tys. świnia 8tys. w Europie, krowa - 8tys. w Azji, a kura 5tys lat temu też w Azji... Mogło był w różnych częściach Globu w podobnym czasie, niezależnie od siebie (równolegle). Chyba wróżą z fusów... Ale z jakich fusów? Bo kawę udomowili w Afryce, a herbatę w Azji.
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Ewolucji, bo inżynieria genetyczna zakłada grzebanie w DNA.
Ale DNA małpy różni się od DNA homo sapiens.
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Ewolucji, bo inżynieria genetyczna zakłada grzebanie w DNA.
Ale DNA małpy różni się od DNA homo sapiens. Ba, moje DNA różni się od Twojego, a Twoje od Adminowego. Różnice w DNA mogą być różnego pochodzenia, "inżynieria" to sztuczne wprowadzenie DNA "dawcy" do DNA "biorcy" za pomocą np. wektora wirusowego. Źródłem naturalnej zmienności genetycznej są mutacje, powodujące pojawianie się nowych wariantów sekwencji DNA. Dzięki zaś rekombinacji DNA powstają nowe zestawienia owych różnic genetycznych. Jest jeszcze dryf genetyczny i przepływ genów na skutek migracji, np. tak powstały chloroplasty czy mitochondria. Wszystkie organizmy żywe pochodzą przecież od jednego organizmu, zwanego LUCA - ostatni uniwersalny wspólny przodek. Hodowla, czyli dobór sztuczny, to szczególny przypadek ewolucji, kiedy to człowiek przejmuje część zadań środowiska i decyduje o doborze rodziców, pokarmie, temperaturze etc.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Na geny ponoć się nic nie poradzi! Bo tak "naukowcy" przyjęli do wiadomości.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Znaczy, jak ktoś ma założenia dziedziczne na 2 metry, a w dzieciństwie będzie głodzony w ciemnej komórce, to i tak wyrośnie na chłopa na schwał?
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Na bank wyrośnie na 2,20, bo tak mówią "geny"... Mnie uczyli, że za wczesnego tow. Gierka polskie czarno-białe miały genetyczny potencjał na około 6-8tys. litrów za 305 dni laktacji, ale jak na żywieniu tradycyjnym w pgr osiągali 3,5tys. litrów od sztuki, to było ekstra. Później (1980-85) sprowadzili HF-y i krzyżówki szybko osiągnęły ponad 10tys. litrów w gospodarstwach hodowlanych (stały dostęp do wody i lizawki, trzykrotny dój, kiszonka z zielonki kukurydzy do woli, a pasza treściwa według wydajności), ale jak tam teraz jest, to nie wiem, bo wypadłem z zawodu.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Obecnie genetyka jest bardzo ważna, bo pozwala ustalić komu Naczelnik ma podarować 5 set plus.
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
Ale to chyba na kozy miały być dopłaty.
|
|