forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-10, 22:39:54

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.
669344 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 33 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: Magdalutek
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  Coraz trudniej kupić tłusty boczek
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 2 3 4 [5] 6 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Coraz trudniej kupić tłusty boczek  (Przeczytany 77922 razy)
Opal
Go


Email
Odp: Coraz trudniej kupić tłusty boczek
« Odpowiedz #80 : 2009-06-24, 06:43:10 »

Już zasypiałam, oczywiście spostrzeżeniami.  Confused
Zapisane
marian05
Go


Email
Odp: Coraz trudniej kupić tłusty boczek
« Odpowiedz #81 : 2009-06-24, 11:47:53 »

Do Opal: spróbowałem i wyszło.
1,2 kg karczku, 20 gr soli peklowej, pieprz czosnek i jeszcze trochę soli do smaku.
Karczek kroiłem tak, aby chude mięso było w kostkach, a okrawki przepuściłem przez maszynkę do mielenia. Wymieszałem wszystko i odstawiłem na 24 godziny do lodówki. Potem parzyłem przez ok. 2 godzina w temp. ok. 75 st.C. Wystudziłem, do lodówki na noc i gotowe.

Cytuj
wszystko fajne ale pomyslcie co jecie wraz z sola peklowa? kiedys domieszka do soli peklowej  byla saletra czyli azotyn sodu NaNO²w dzisiejszej dobie bylo to za wolne saletra zostala zastapiona bardziej agresywnym azotynem potasu KNO². Ja do peklowania uzywam sol kuchenna ok 22g/kg i wydlozam czas peklowania, mieso jest bardziej naturalne a ja spie spokojnie.
Zapisane
marian05
Go


Email
Odp: Coraz trudniej kupić tłusty boczek
« Odpowiedz #82 : 2009-06-24, 11:50:33 »

Wyszly jakies bochomazy przy wzorach chemicznych azotyn potasu KNO2  Azotyn sodu NaNO 2
Zapisane
Opal
Go


Email
Odp: Coraz trudniej kupić tłusty boczek
« Odpowiedz #83 : 2009-06-24, 15:32:18 »

Nazwy chemiczne najwyraźniej szkodzą w kuchni Smile No może lepiej jest naturalnie Wink ale sama sól nic nie da - mięsko się nie
zapekluje, a tylko zasoli. Zresztą nitryt zawarty w peklosoli zabezpiecza w dość dużym stopniu przed namnażaniem się groźnych bakterii. Pewnie możnaby iść na kompromis i mieszać peklosól najlepiej otoczkowaną z solą kamienną lub morską.
Lubię też ten różowy kolorek mięsa Smile
Zapisane
marian05
Go


Email
Odp: Coraz trudniej kupić tłusty boczek
« Odpowiedz #84 : 2009-06-24, 19:06:11 »

Opal, jestes w bledzie, normalna sol pekluje mieso rownie dobrze jak sol peklowa, potrzebuje tylko wiecej czasu
Zapisane
Opal
Go


Email
Odp: Coraz trudniej kupić tłusty boczek
« Odpowiedz #85 : 2009-06-24, 19:18:49 »

Nie mam wykształcenia gastronomicznego, kieruję się intuicją i dobrym smakiem. Nie zawsze zwracam uwagę na "naturę" bo tutaj można się nieźle przejechać Wink To już przerabialiśmy w związku z pielęgnacją ciała. Mój błąd, jak mówisz, jest dla mnie moją zaletą Smile Uznaję Twoje podejście do tematu - masz prawo myśleć i robić po swojemu. Jednak Twoje nie musi być moje i nie będzie Wink
Zapisane
marian05
Go


Email
Odp: Coraz trudniej kupić tłusty boczek
« Odpowiedz #86 : 2009-06-24, 19:44:04 »

Calkowicie sie z Toba zgadzam - kazdy ma prawo miec swoje smaki i upodobania, ja akurat ostatnio daze do natury

Stare porzekadlo mowi : Jak mowil Sw. Ignacy  nie wszystcy sa jednacy

Przyznaje mu tutaj racje
Zapisane
Opal
Go


Email
Odp: Coraz trudniej kupić tłusty boczek
« Odpowiedz #87 : 2009-06-24, 19:56:42 »

Gdybyśmy byli jednakowi - bylibyśmy jałowi.
Zapisane
krzych_100
Go


Email
Odp: Coraz trudniej kupić tłusty boczek
« Odpowiedz #88 : 2009-06-25, 15:51:15 »

Do Opal:

Już kupiłem szynkowar, mięsko pekluje się (przy wspomnianej ilości soli peklowej...).
Zobaczymy, mięsko - czy wędlinka - jest inna, mniej słona, smaczniejsza.
Zostawiłem kawałek w lodówce, zobaczymy, jak długo "pożyje".

Zapisane
Opal
Go


Email
Odp: Coraz trudniej kupić tłusty boczek
« Odpowiedz #89 : 2009-06-25, 15:57:26 »

Jestem pewna, że "pożyje" długo i prędzej się zeschnie niż popsuje, ale przecież nie dacie tym pysznościom zginąć śmiercią naturalną (ze starości). Życzę wielu udanych wyrobów.
Zapisane
krzych_100
Go


Email
Odp: Coraz trudniej kupić tłusty boczek
« Odpowiedz #90 : 2009-06-25, 17:15:50 »

Nie, nie dam zginąć...
Dziękuję za radę z szynkowarem.
Zapisane
wawik
Go


Email
Odp: Coraz trudniej kupić tłusty boczek
« Odpowiedz #91 : 2010-03-09, 19:14:53 »

Temat z boczkiem, szynkowarem, jakby troszkę przyhamował, ale w dzisiejszych czasach ma coraz więcej zwolenników.  Very Happy
Zapisane
wawik
Go


Email
Odp: Coraz trudniej kupić tłusty boczek
« Odpowiedz #92 : 2010-03-09, 19:17:57 »

[quote author=wawik link=topic=3933.msg95208#msg95208 date=1268158493
Witam
Temat z boczkiem, szynkowarem, jakby troszkę przyhamował, ale w dzisiejszych czasach ma coraz więcej zwolenników.  Very Happy
Cytuj
Zapisane
wawik
Go


Email
Odp: Coraz trudniej kupić tłusty boczek
« Odpowiedz #93 : 2010-03-09, 19:19:03 »


Witam
Temat z boczkiem, szynkowarem, jakby troszkę przyhamował, ale w dzisiejszych czasach ma coraz więcej zwolenników.  Very Happy
Zapisane
Opal
Go


Email
Odp: Coraz trudniej kupić tłusty boczek
« Odpowiedz #94 : 2010-03-09, 20:22:57 »


 w dzisiejszych czasach ma coraz więcej zwolenników.  Very Happy

Najwyraźniej temat kogoś interesuje Smile to  3 RAZY BIS wpisu Laughing
Zapisane
wawik
Go


Email
Odp: Coraz trudniej kupić tłusty boczek
« Odpowiedz #95 : 2010-03-10, 05:52:48 »

3 x to przez przypadek. Chciałem pierwszy poprawić i tak wyszło, czy jest opcja "usuń"? jakoś niedoczytałem. 6 lat jadam  tylko własne wyroby, a z zakupem surowca to (na dwoje babcia wróżyła)  Very Happy
Zapisane
Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: Coraz trudniej kupić tłusty boczek
« Odpowiedz #96 : 2015-06-22, 09:59:00 »

.. ostatnio  widziałem boczek,  BEZ TŁUSZCZU !!  ZERO !  -  nic po przecinku  Wink ,  miedzy warstwami mięsa była tylko powięź ( taka żyłka )


...pani mi doradziła - jak mi  nie podoba się -  słoninę na grilla ,   odrzekłem - przeca warszawę widać przez nią (  ciensza niż jedwabna bluzka )



Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41585


Odp: Coraz trudniej kupić tłusty boczek
« Odpowiedz #97 : 2015-06-22, 11:20:00 »

No i dobrze dla wysokowęglowodanowców, tych jest więcej niż wysokotłuszczowców, a my sobie poradzimy. Wink
U mnie na uczelni hodowali świdziki (mieszańce mięsnych ras świń z dzikiem) to dopiero chudziny były!
Ale zdaje się, że program trwa nadal, a największymi odbiorcami są Niemcy.

Dla mnie wsteczne krzyżówki gatunku udomowionego z gatunkiem wyjściowym lub dziko żyjącym, to wielkie nieporozumienie.
No ale są takie pomysły na "uszlachetnienie" zwierząt domowych, są odbiorcy, jest podaż.
Psa krzyżują z wilkiem, dingo i szakalem, szczury laboratoryjne z oboma dzikimi, fretki z tchórzami, krowy z żubrami, na co to komu?
Dawni zootechnicy się w grobach przewracają. Mad
IMHO.
Cool
Zapisane
Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: Coraz trudniej kupić tłusty boczek
« Odpowiedz #98 : 2015-06-22, 11:24:17 »

kiedyś w TV  kuchnia +    był serial o hodowli w anglii  starych ras świnek   . Chłopak robił wyroby , o dziwo dość tłuste były   ( jadły kasztany )  . Ale nie powidło mu się . Kolega Jammiego , tego co gotuje .
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41585


Odp: Coraz trudniej kupić tłusty boczek
« Odpowiedz #99 : 2015-06-22, 11:41:29 »

Mój dziadek mawiał, że dobra świnia to taka, co ma słoninę na szerokość dłoni, a małych dłoni nie miał. Very Happy
Tam się jadło mieszańce rasy puławskiej (de facto spod Gołębia koło Dęblina) a i ja obecnie biorę mięso i wyroby z tamtejszych świnek, choć schudły nieco, nieboraki. Very Happy
Zapisane
Strony: 1 2 3 4 [5] 6 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.037 sekund z 20 zapytaniami.