Autor
|
Wtek: Nasze pupile. (Przeczytany 1669413 razy)
|
Zyon
|
Na dobitke to znaczy co?
Pany akwarysty, ide dzisiaj do akwarystycznego i mowcie co zakupic i jak zrobic, bo ryb nie mam komu oddac na przechowanie i 2 tygodniowy restart bez ryb odpada.
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
Zyon
|
hola, hola, jeszcze ich tam troche siedzi , zadnego sprzatania. Najwyzej wleje nowa woda i wpuszcze je od nowa/
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
administ
Go
|
O właśnie, po wymianie wody zalej to błękitem.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Na dobitke to znaczy co?
Pany akwarysty, ide dzisiaj do akwarystycznego i mowcie co zakupic i jak zrobic, bo ryb nie mam komu oddac na przechowanie i 2 tygodniowy restart bez ryb odpada.
Spytaj w akwarystycznym czy nie wezmą choć trochę... Restart z rybami, to powtórka z rozrywki. Ale spróbujmy: Kup koniecznie Tetra SafeStart i Tetra AquaSafe, najmniejsze opakowania. Kup dużo moczarki, 5-6 koszyczków, inne rośliny wg uznania. Kilka paczek średniego żwirku. Może nowy wkład do filtra? Wywal ryby ze starą wodą do wiadra, akwarium umyj stężonym roztworem soli kuchennej, jak jest kamień, to octem czy kwaskiem, wypłucz porządnie. Nalej do połowy świeżej wody, kranówy, nie osmozy! Urządzenia typu grzałka, filtr, termometry, kasarki, karmniki, umyj ciepłą, czystą wodą, termometr nie za gorącą, bo pęknie Wszystko, prócz wkładu w filtrze możesz zdezynfekować roztworem soli czy wodą utlenioną. Żwirek płuczesz ciepłą wodą, nie baw się w gotowanie, zwykle żwir jest jałowy w sensie mikroorganizmów wodnych. Teraz do akwarium dajesz żwir, wrzucasz/sadzisz rośliny, dopełniasz wodą. Umieszczane elementy techniczne i wystroju, odpalasz filtr i grzałkę. Wlewasz przy wylocie z filtra Tetra AquaSafe, po kwadransie, jak zrobi robotę, wlewasz Tetra SafeStart i możesz wpuszczać ryby. Przeławiasz je kasarkiem, bez starej wody!
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
Gavroche
|
To kup wkład i wymień. A soli ile się rozpuści w ciepłej wodzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
To kup wkład i wymień. A soli ile się rozpuści w ciepłej wodzie. Mam cala paczke wkladow, takie paski z waty nawijane na rdzen tej puszki w filtrze wiec no problem, nawet wczoraj wymienilem, bo byl zasyfiony ale jak trzeba to od nowa zrobie. te zielona kulke - co z nia? jej sie nie da zdeznfekowac raczej
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
To kup wkład i wymień. A soli ile się rozpuści w ciepłej wodzie. Mam cala paczke wkladow, takie paski z waty nawijane na rdzen tej puszki w filtrze wiec no problem, nawet wczoraj wymienilem, bo byl zasyfiony ale jak trzeba to od nowa zrobie. te zielona kulke - co z nia? jej sie nie da zdeznfekowac raczej Ok. Z gałęzatką nic nie zrobisz, wrzuć ją do czystej wody na czas sprzątania i tyle. Ryb też nie zdezynfekujesz, nic się na to nie poradzi. Aha, jak nie będzie SafeStartu Tetry czy startera z Femangi, nie kupuj innych bakterii, bo to pic na wodę. Kup tylko AquaSafe Tetry, on powinien być, jak nie to jakikolwiek inny uzdatniacz i tyle. Za zdrowie bakterii nitryfikujących pomodlisz się przez szybę Żeby dać papu tym bakteriom, które są w wodzie wodociągowej, daj czystej wódki(to nie żart) 3-4 krople, to świetne źródło szkieletów węglowych czy coś, to Admin wie, ale działa
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Sumy wrzucily mi galezatke do kokosa a potem ja zaczely skubac i popsuly kulke. Co teraz z tym zrobic? Czytalem, ze jak sie rozpadnie na pare kawalkow to z tego sie zrobia nowe kulki.
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Sumy wrzucily mi galezatke do kokosa a potem ja zaczely skubac i popsuly kulke. Co teraz z tym zrobic? Czytalem, ze jak sie rozpadnie na pare kawalkow to z tego sie zrobia nowe kulki.
To zajmuje dużo czasu, ale tak, na ogół się formuje nowa kula. Istnieje niebezpieczeństwo, że to się rozlezie, bo to glon.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Czyli lepiej wywalic ile sie da i zostawic kawalek?
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Czyli lepiej wywalic ile sie da i zostawic kawalek?
No. Zostaw największy, najbardziej zwięzły kawałek. O ile sumy znowu nie rozwalą, powinno odrosnąć.
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
I tak nie chciałabym ich dotknąć...
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
I tak nie chciałabym ich dotknąć... Wiem, wiem, nie musisz przecież Fachowcy jak tylko się da unikają dotykania płazów, dla ich dobra. Niechęć do Amfibia jest tak silnie zakorzeniona, że kiedyś jedna pani dotykając dużej ropuchy agi, twierdziła, że jest oślizła i zimna, mimo, że ta, wyjęta z terrarium, była ciepła i sucha
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
A jest to prawdą, że przez dotykanie ropuchy można dostać brodawki na rekach?
|
|
|
|
|
|
|
|
|