Autor
|
Wtek: Rozmaitości (Przeczytany 2051155 razy)
|
Jarek
Go
|
Mnie też nie ,Ciała ketonu to słabe paliwo ,a wątroba uruchamia ten proces z braku odpowiedniej energii .Mózg nie spala glukozy
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Że neurony nie jadą na glukozie to jasne, ale glej?
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Nasz mózg to inteligenci byle co nie spala ,glukozę kieruje w szlak pentozowy .
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Nasz mózg to inteligenci byle co nie spala ,glukozę kieruje w szlak pentozowy .
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Nie wypada by pisał to co, Dr Kwaśniewski napisał ,dlatego polecam poczytać ,warto.Odpowiedzi na listy ciała ketonowe art 58
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Kurdę, tutaj masz takie fajne czytanki, a szperasz po jakichś półgłówkach: Z Admina: Prawidłowe pH moczu waha się w granicach 4-8 i jest przeważnie tym bardziej krzyżykowe, czyli kwaśne, im więcej się zjada białka. Na wszelki wypadek podaję -kolor, a pH - http://www.edukator.pl/Wykrywanie-kwasow-i-zasad,3527.html - tu na przykładzie wywaru z czerwonej kapusty... Wink A paski krzyżykowe wykrywają tylko acetooctan i aceton, które stanowią zaledwie około 25% ciał ketonowych w moczu i są wysoce nieefektywne (fałszywe wyniki) z upływem czasu po otwarciu opakowania. Confused Im bardziej ciemnożółty mocz tym większe zafałszowanie krzyżyków do tego, więc naprawdę szkoda pieniędzy na zepsucie sobie samopoczucia. Wink Dlatego jak już, to ciała ketonowe bada się w laboratorium, a nie w wc. Cool Oczywiście muszę dodać, że chodzi o zdrowe osoby, aby później nie było, że "szlaki siem przetarły"... Mr. Green
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
napisane, że doktor dietetyki ....będzie
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
To z Toana: CIAŁA KETONOWE.
U zdrowego: pytanie: co to jest ciało ketonowe? odpowiedź: najszybsza forma przekazania półproduktu do produkcji energii, gdy wątroba nie nadąża z produkcją ATP. pytanie: gdzie najszęściej brakuje ATP? odpowiedź: mózg, serce, nerki, wątroba (z racji wysyłania do tych uprzywilejowanych narządów). UWAGA: mięśnie wychwytują również ciała ketonowe po stresie wysiłkowym, ale po zaspokojeniu potrzeb narządów uprzywilejowanych. I najważniejsze: zbilansowana dieta wysokowęglowodanowa (dieta japońska) i wysokotłuszczowa z możliwie najniższą podażą białka (Dieta Optymalna): "nigdy nie powoduje pojawienia się ciał ketonowych" - z wyjątkiem przeciążenia wysiłkiem fizycznym i niefizjologicznym głodzeniem.
A co u chorych? Pojawienie się ciał ketonowych (z wyjątkiem głodu) zawsze świadczy o "metabolicznym syndromie". Koniec o ciałach ketonowych i zakwaszeniu metabolicznym.
Resztę sobie "dośpiewajcie". Wink
PS pozostaje kluczowe pytanie: dlaczego mózg nie wytworzył sobie zabezpieczenia przed niedotlenieniem uniemożliwiającym produkcję ATP? odpowiedź: bo on rządzi i "zawsze się wyżywi" Mr. Green
PS bis w krytycznej sytuacji zawsze może urządzić "okrągły stół" jeśli nie jest zbyt późno Wink
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Ja myślę, ale to tylko moje przypuszczenia poparte osobistymi doświadczeniami, że ilość ciał ketonowych rośnie, kiedy zjada się nieprzyzwoicie dużo białka.
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
właśnie jem za bardzo wartościowe biologicznie białka, ale mało , nawet bym powiedział za mało . nie lubię węglowodanów i nie mogę tego wcisnąć . Jest jeszcze opcja po przeciążeniu wysiłkiem fizycznym, ale 1,5 godz co to za przeciążenie ? nawiasem mówiąc, nic mi z tego powodu nie ubywa, oprócz wskazań na pasku
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
nawiasem mówiąc, nic mi z tego powodu nie ubywa, oprócz wskazań na pasku Właśnie dlatego nie widzę sensu takich pomiarów i wszelkich norm. Bo co zrobisz z tą wiedzą? Będziesz się cieszył niskim cukrem, jak jeden gościu tutaj? A jeśli się coś niepokojącego dzieje, to robimy porządną biochemię krwi i dajemy kumatemu łapiduchowi.
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Dlatego wchodzenie w ketozę, poza pewnymi określonymi przypadkami nie ma sensu, ale jeśli czasem masz zwyżkę to nie ma co płakać.
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
ponad pół krzyżyka ( pomiar przed chwilą ) , więc dojadam 5 marchwi z masłem, i pół piwa 0,33 ciemne słodkie. Jutro wieczorem będzie to samo. Pół krzyżyka do 1,5 + . Nie mogę zjeść kg kartofli ( mają 160 g w skrobi ) , nawet nie połowę . Ta twoja teoria z dużą ilością białka, logicznie też nie jest do końca wg mnie trafna . Ponieważ , nadmiar białka ( tylko glukogennego ? ) przerabiany jest w węglowodany ( 72 % nadmiaru ? ) więc żadnych krzyżyków nie powinno być . Wychodzi więc ,albo za mało węgli , albo za dużo tłuszczu .
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
A co z azotem z białka?
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
amoniak i mocz , nerki , siku
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
To masz, za Toanem: Ups! zapomniałem napisać, że nadmiar acetylo-CoA, to tylko jeden z wielu możliwych sposobów na zakwaszenie metaboliczne!. Oczywiście każdy związek, który przy dysocjacji lub reakcji chemicznej uwalnia jon wodorowy, naraża nerki na przeciążenie. Cool
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Na chłopski rozum, jeśli coś wydalasz, to masz za mało, czy jednak za dużo?
|
|
|
|
|
|
|
|
|