forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-28, 08:58:42

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Pakiet Dieta Antyketogeniczna - zamówienia - korojoo.com
669817 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  Gruuuba baba
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Gruuuba baba  (Przeczytany 126377 razy)
viola44
Go

Email
Odp: Gruuuba baba
« Odpowiedz #100 : 2009-09-09, 19:46:38 »

miało być bez cytatu powyżej...Smile
adamel
Go

Email
« Odpowiedz #101 : 2009-09-09, 20:57:38 »

mam nadzieję że z czasem będę miała "sokoli wzrok", przez moment nawet w to nie wątpię...Smile

witaj adamel ! bardzo cieszy mnie to że nowych użytkowników przybywa, domyslam sie iż chcialeś coś napisać tylko Ci nie wyszło, śmiało! dyskutantów  nigdy za wielu...Smile

Musiałem się po prostu ewakuować z sieci , taka praca. Odnośnie korekcji wzroku, to lepiej nie przeginać z ćwiczeniami, przeciążenie akomodacji nie jest dobrym pomysłem, a okulary są teraz "trendy".Pozdrawiam.
viola44
Go

Email
« Odpowiedz #102 : 2009-09-09, 20:59:40 »

adamel masz na myśli ruch fizyczny? no na pewno dźwiganie obciąża oczy ale spacerek? Smile
Teresa Stachurska
Go

Email
« Odpowiedz #103 : 2009-09-09, 22:23:34 »

mam nadzieję że z czasem będę miała "sokoli wzrok", przez moment nawet w to nie wątpię...Smile

witaj adamel ! bardzo cieszy mnie to że nowych użytkowników przybywa, domyslam sie iż chcialeś coś napisać tylko Ci nie wyszło, śmiało! dyskutantów  nigdy za wielu...Smile

Musiałem się po prostu ewakuować z sieci , taka praca. Odnośnie korekcji wzroku, to lepiej nie przeginać z ćwiczeniami, przeciążenie akomodacji nie jest dobrym pomysłem, a okulary są teraz "trendy".Pozdrawiam.

Okulary trendy...  Niewiele to pocieszające jeśli uwzhględni się szkody jakie oczom i psychice okulary niosą. Nie ma tego "dobrego" co by na złe nie wyszło.
adamel
Go

Email
« Odpowiedz #104 : 2009-09-10, 15:07:42 »

adamel masz na myśli ruch fizyczny? no na pewno dźwiganie obciąża oczy ale spacerek? Smile
Wydaje mi się,że z tymi ćwiczeniami to nie ja zacząłem. Myślę,że najlepiej zaakceptować fakt fizjologii.
adamel
Go

Email
« Odpowiedz #105 : 2009-09-10, 15:12:33 »

Okulary trendy...  Niewiele to pocieszające jeśli uwzhględni się szkody jakie oczom i psychice okulary niosą. Nie ma tego "dobrego" co by na złe nie wyszło.
Pisałaś, że "zrzuciłaś" 5 dioptrii. Sądzę,że było to zasługą raczej zmiany diety,niż ćwiczeń. Może przed DO rywalizowałaś z królikiem o miskę?
Ewa
Go

Email
« Odpowiedz #106 : 2009-09-23, 16:01:27 »

Violu,
może trochę stosownych ćwiczeń? W księkarniach można znaleźć stosowne podręczniki, np Litwinowa. Okulary na ile pomagają na tyle i szkodzą przyczyniając się do pogłębiania wady. Mnie ćwiczenia i ŻO pomogły zdjąć 5 dioptrii.
Teresa, mam w domu Litwinowa, Batesa i mniej znaną Marię Norman "Pielęgnowanie wzroku". Wszyscy mówią o ćwiczeniach oczu. Próbowałam przez jakiś czas, ale zniechęciłam się.
Jak szybko ty uzyskałaś pierwsze efekty? Zachęć mnie. Pierwszy raz spotykam kogoś, komu się udało. Moze masz jakies swoje własne sposoby i rady?
Teresa Stachurska
Go

Email
« Odpowiedz #107 : 2009-09-23, 17:14:36 »

Ewo,

książki mi też niewiele pomogły, ale że miałam motywację by okularów było mniej a noe wciąż więcej i więcej to pojechałam na kurs prowadzony przez Litwinowa. To tak jak z nauką gry na fortepianie, sama książka stanowi za mało. Kurs trwał dwa dni, było czego posłuchać i na co popatrzeć. Wróciłam i zmniejszyłam sobie astygmatyzm z liczby 3 na 1, a i krótkowzroczność się zmniejszyła. Znajomy, który pojechał ze mną z synem w okularach + 9 dp też zadowolony.

Ja teraz okularów używam na ulicę (nie zawsze), czasem do telewizji (jak mam co przeczytać na pasku). Czytam bez okularów, także z monitora. Parę lat temu nie do pomyślenia. Ja w okularach prawie spałam. I to jest pierwszy błąd.

Jeśli masz gips na nodze to tej nogi nie rehabilitujesz. Okulary na ile pomagają na tyle i szkodzą, bo wadę utrwalają, a skutkiem tego i pogłębiają. Zaczęłam od -3 dioptrii, doszłam do - 6,5 dp. Okulary trzeba gdy tylko można zdejmować. Może lepiej przez telefon o tym porozmawiamy?
Ewa
Go

Email
« Odpowiedz #108 : 2009-09-23, 19:52:46 »

Wysłałam ci namiary na siebie na prv
viola44
Go

Email
« Odpowiedz #109 : 2009-09-23, 20:08:39 »

nigdy nie sądziłam że tłusta śmietana stanie się dla mnie częścią życia haha, to tak jak dawniej chleb....haha
adamel
Go

Email
« Odpowiedz #110 : 2009-09-24, 10:53:16 »

Teresa, czy mogę wiedzieć, jak udało Ci się zmienić budowę anatomiczną rogówki? W przypadku krótkowzroczności, zmniejszenie potrzebnej korekcji mogło być możliwe po przejściu na DO, poniważ receptory siatkówki wymagają dość sporych dawek vit. A i E, a te w naszym jadłospisie występują w bardzo dużej ilości.Zmniejszenie wady nadwzroczności u dziecka jest prawdopodobnie możliwe poprzez ćwiczenia akomodacyjne, ale to inny mechanizm.
adampio
Go

Email
« Odpowiedz #111 : 2009-09-24, 14:17:01 »

admel, w Krakowie  na ulicy Hetmanskiej 14 dowiesz sie.
adampio
Go

Email
« Odpowiedz #112 : 2009-09-24, 14:21:38 »

Leczenie krótko- i dalekowzroczności również polega na dostarczeniu jak najlepszego budulca, czyli białka oraz jak najbardziej skoncentrowanej energii do nareperowania wadliwej tkanki łącznej i ciała szklistego w oku. Dlatego na Diecie Optymalnej postęp choroby zatrzymuje się, ale do cofnięcia zaistniałych zmian konieczne są ćwiczenia oczu. W Krakowie, na ul. Hetmańskiej 14 przyjmuje lekarz, dr Siergiej Litwinow, który leczy oczy metodą amerykańskiego okulisty Williama Batesa osiągając spektakularne efekty niwelacji wady kilku dioptrii do niemal zera w ciągu kilku miesięcy.

cyt z Dr. Ktupka, lekarz optymalny.
adamel
Go

Email
« Odpowiedz #113 : 2009-09-24, 15:06:13 »

Orginalną wersję dr Batesa znam, słusznie piszesz,że dobre odżywianie jest wskazane, tylko nadal zastanawiam się, jak ćwiczeniami można zmienić fizykę. Szklistka w układzie optycznym oka ma znaczenie marginalne. Moc optyczna układu optycznego to właściwie tylko rogówka i soczewka, a astygmatyzm( niezborność ) uzależniony jest od budowy rogówki.
michal
Go

Email
« Odpowiedz #114 : 2009-09-24, 15:11:44 »

Mnie ćwiczenia i ŻO pomogły zdjąć 5 dioptrii.

W jakim czasie?
slawek
Go

Email
« Odpowiedz #115 : 2009-09-24, 17:46:14 »

Moc optyczna układu optycznego to wła¶ciwie tylko rogówka i soczewka, a astygmatyzm( niezborno¶ć ) uzależniony jest od budowy rogówki.
No wiesz Wink oko to taka bańka zamknięta pomiędzy różnymi mięśniami które mają wpływ na jego KSZTAŁT a jak sam wiesz w lornetce np. soczewka jest ciągle o tej samej krzywiźnie a jednak można w niej regulować ostrość !!

P.S
serio znasz Batesa ?? Wink)
adamel
Go

Email
« Odpowiedz #116 : 2009-09-24, 22:14:30 »

Co do mięśni , to mają one nazwę oko-ruchowe, na kształt gałki ocznej nie mają zadnego wpływu, ponieważ błoną zewnętrzną oka jest twardówka... i trudno byłoby ją ruszyć Confused Zmienna ogniskowa oka jest uzależniona od soczewki, której elastyczność maleje z wiekiem ( stąd okulary "do czytania" po 40-stce). Jeśli chodzi o P.S.- Chapeau bas! - masz refleks, ale ja jestem sobie sam winien, źle sformułowana wypowiedź. Mimo stosowania DO nie jestem aż taki stary, bo "tkwiłbym " u Guiness'a już od ładnych paru lat. Smile
Teresa Stachurska
Go

Email
« Odpowiedz #117 : 2009-09-24, 23:38:27 »

NP. " Gałkę oczną porusza sześć mięśni zewnętrznych oka. Cztery mięśnie proste: górny, dolny, wewnętrzny i zewnętrzny, których tylne przyczepy znajdują się daleko za gałką oczną w szczycie oczodołu w tzw. pierścieniu ścięgnistym. Natomiast przednie przyczepy są przymocowane do gałki ocznej w odległości przeciętnie 7 mm od rąbka, w położeniu zgodnym z ustawieniem wskazówki zegara kolejno na godzinie 12, 3, 6, 9. Odmienny i bardziej złożony jest przebieg mięśni skośnych, które warunkują odpowiednie ruchy oczu. I tak mięsień skośny górny, przebiegający przez tzw. bloczek kieruje gałkę oczną ku dołowi, odwodzi ją (na zewnątrz) i skręca do wewnątrz (ku nosowi). Mięsień skośny dolny obraca gałkę ku górze, na zewnątrz, a skręca ku skroni. Prawidłowe ruchy oczu oraz równoległe ich ustawienie uwarunkowane jest odpowiednim ich unerwieniem i ukrwieniem. Nawet przy niewielkiej niedomodze mięśniowej oczy ustawiają się w zezie i może nastąpić dwojenie obrazu." http://209.85.129.132/search?q=cache:tk-2thRK2FQJ:www.zdrowie.med.pl/oczy/anat_i_fizjo/a_oczy.html+mi%C4%99snie+oka&hl=pl&gl=pl&strip=1

Czyli mięśni jest sporo i oddziałowują na kształt gałki ocznej.  Tak?
slawek
Go

Email
« Odpowiedz #118 : 2009-09-25, 08:08:05 »

Co do mię¶ni , to maj± one nazwę oko-ruchowe, na kształt gałki ocznej nie maj± zadnego wpływu, ponieważ błon± zewnętrzn± oka jest twardówka... i trudno byłoby j± ruszyć Confused Zmienna ogniskowa oka jest uzależniona od soczewki, której elastyczno¶ć maleje z wiekiem
Obraz rzucany przez soczewkę po zogniskowaniu trafia na śiatkówkę, więc zby regulować ostrość trzeba zmieniać albo ogniskową soczewki albo   odległość siatkówki od soczewki, więc kształt gałki ocznej, to właśnie odkrył Bates że refrakcja to nie tylko zmiany ogniskowej ale też właśnie może najbardzej zmiany kształtu, no ale to już w książce ładnie opisał Wink swoją drogą to takie symptomatyczne że "nauka" tego tematu nie ciągnie Wink skąd my to zanamy ????? no ale wyobraź sobie że nauczysz człowieka obchodzić się bez okularów to już masz straconego klienta Sad
adampio
Go

Email
« Odpowiedz #119 : 2009-09-25, 10:05:09 »

Co do mięśni , to mają one nazwę oko-ruchowe, na kształt gałki ocznej nie mają zadnego wpływu, ponieważ błoną zewnętrzną oka jest twardówka... i trudno byłoby ją ruszyć Confused Zmienna ogniskowa oka jest uzależniona od soczewki, której elastyczność maleje z wiekiem ( stąd okulary "do czytania" po 40-stce). Jeśli chodzi o P.S.- Chapeau bas! - masz refleks, ale ja jestem sobie sam winien, źle sformułowana wypowiedź. Mimo stosowania DO nie jestem aż taki stary, bo "tkwiłbym " u Guiness'a już od ładnych paru lat. Smile

"adamel" ja majac wade budowy oka, astygmatyzm, wlasnie odstawilem okulary do czytania!!!!!
Byc moze tu zachodza inne procesy, ale czy w zwiazku z tym moge sadzic, ze elastycznosc mojej soczewki sie polepszyla?

Pytam bo nie wiem!!!
Strony: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.02 sekund z 17 zapytaniami.