forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, GoŠ. Zaloguj siŕ, lub zarejestruj proszŕ.
2020-06-04, 03:38:34

Zaloguj siŕ podaj▒c nazwŕ u┐ytkownika, has│o i d│ugoŠ sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.
580180 wiadomoÂci w 4036 w▒tkach; wys│ane przez 38 u┐ytkownikˇw
Najnowszy u┐ytkownik: Maokai
* Strona g│ˇwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siŕ Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Dzia┼éy Forum
| |-+  Wolne tematy
| | |-+  To be, or not to be?
« poprzedni nastŕpny »
Strony: [1] 2 3 4 Do do│u Drukuj
Autor W▒tek: To be, or not to be?  (Przeczytany 30212 razy)
admin
GoŠ


Email
To be, or not to be?
« : 2009-12-16, 09:00:54 »

Nie kończyłem lingwistyki angielskiej, ale zrozumieć poprawnie zdanie z Harpera, które pojawiło się na DD:
...that are incorporated into tissue lipids or oxidized as fuel." - potrafi─Ö.
Tłumaczenie:
...kt├│re s─ů w┼é─ůczone do lipid├│w w tkance czyli utleniane jako paliwo.
Jak to mo┼╝na jeszcze rozumie─ç?
... kt├│re s─ů w┼é─ůczane albo w cytozol tkankowy (w niewielkiej ilo┼Ťci - jako budulec cytolemmy), albo betaoksydowane (w mitochondrium) jako paliwo.
Bo od tłuszczu pokarmowego się nie tyje!

PS
or=czyli
Przypominam, ┼╝e Harper omawia w cytowanym zdaniu frakcj─Ö B-48 lipoprotein osocza krwi, a "tkanka" nie jest "tkank─ů t┼éuszczow─ů"!
Czy wszystko jasne?  Very Happy
Zapisane
Teresa Stachurska
GoŠ


Email
Odp: To be, or not to be?
« Odpowiedz #1 : 2009-12-16, 12:58:30 »

Jasne: od tłuszczu pokarmowego się nie tyje!

A przyczyny biochemiczne tego zjawiska sk─ůplikowane s─ů ze wzgl─Ödu na "bran┼╝owy s┼éownik", dla 99 % spo┼Ťr├│d nas czarna magia, jak chi┼äski j─Özyk. Tylko czemu lekarzom te┼╝?
Zapisane
admin
GoŠ


Email
Odp: To be, or not to be?
« Odpowiedz #2 : 2009-12-16, 13:22:07 »

Zupe┼énie nie rozr├│┼╝niaj─ů, ani syndrom├│w metabolicznych, ani frakcji lipidowych osocza...
I dlatego musz─ů "ty─ç od t┼éuszczu", ale wy┼é─ůcznie frakcji E-100, VLDL - o kt├│rej pewnie nie s┼éyszeli.

PS
czekamy na "wyk┼éadni─Ö prawn─ů"┬á sl├│wka "or".┬á Wink
Zapisane
adampio
GoŠ


Email
Odp: To be, or not to be?
« Odpowiedz #3 : 2009-12-16, 13:23:22 »

Jasne: od tłuszczu pokarmowego się nie tyje!

A przyczyny biochemiczne tego zjawiska sk─ůplikowane s─ů ze wzgl─Ödu na "bran┼╝owy s┼éownik", dla 99 % spo┼Ťr├│d nas czarna magia, jak chi┼äski j─Özyk. Tylko czemu lekarzom te┼╝?

Bo bardzo niewielu czytalo Harpera w oryginale.....mieli zawsze tlumaczenia a tlumaczenie zalezy od tlumacza.....itd
Zapisane
admin
GoŠ


Email
Odp: To be, or not to be?
« Odpowiedz #4 : 2009-12-16, 13:49:57 »

O ju┼╝ mamy:
"By─ç, czyli nie by─ç" - jest pono─ç naci─ůgane!
No to zaczynamy wyja┼Ťnienie przemiany i transport lipoprotein osocza (czyli tycie w─Öglowodanowe):

Podaję pojęcia podstawowe, aby lepiej było zrozumiałe:
Frakcja jelitowa - B-48 zwana chylomikronami,
   "          "      - B-48 zwana chylomikronami resztkowymi,
Frakcja w─ůtrobowa - B-100 - VLDL
   "           "          - B-100 - HDL

Tyle chwilowo wystarczy, bo musz─Ö i┼Ť─ç po zakupy... Very Happy
Zapisane
admin
GoŠ


Email
Odp: To be, or not to be?
« Odpowiedz #5 : 2009-12-16, 13:57:01 »

A do tego ju┼╝ o tym pisa┼éem na tym Forum, wi─Öc mo┼╝e wystarczy sobie przeczyta─ç? A wyja┼Ťni─Ö tylko ewentualne niejasno┼Ťci?
Zapisane
zenon
GoŠ


Email
Odp: To be, or not to be?
« Odpowiedz #6 : 2009-12-16, 14:04:09 »

"admin"
Masz na mysli to??
Zapisane
admin
GoŠ


Email
Odp: To be, or not to be?
« Odpowiedz #7 : 2009-12-16, 15:13:40 »

"zenon"
to te┼╝, ale jeszcze powinno by─ç "co┼Ť" wi─Öcej! Gdzie┼Ť tu przyst─Öpnie opisa┼éem ju┼╝ trawienie t┼éuszczu ...
Bardzo Was przepraszam, ale zaraz mam obiad, a na 17 - jadę pograć w tenisa, bo nie biegam już drugi dzień z powodu mrozów.
Zastanowię się jak ładnie i prosto opisać parę ciekawych rzeczy z metabolizmu i po trochu będzie się to pojawiać.

PS
Bardzo du┼╝o przydatnych wiadomo┼Ťci jest zebrane w "Cholestreol, naukowe k┼éamstwo" - Uffe Ravnskov - jestem na 70 stronie, ale nie da si─Ö tego czyta─ç szybko! Ksi─ů┼╝ka dla zainteresowanych jest dost─Öpna na: http://www.wgp.com.pl/index.php?id_s=99&id_j=pl
Zapisane
admin
GoŠ


Email
Odp: To be, or not to be?
« Odpowiedz #8 : 2009-12-16, 18:24:58 »

Zupe┼énie nie rozr├│┼╝niaj─ů, ani syndrom├│w metabolicznych...

Biochemia Harpera opisuje syndrom metabliczny diety wyskow─Öglowodanowej, czyli sposobu od┼╝ywiania, gdzie t┼éuszcz wyst─Öpuje w ilo┼Ťci ┼Ťladowej - zalecanej przez dietetyk├│w- czyli nie wi─Öcej ni┼╝ 40% energii ze wskazaniem ilo┼Ťci optymalnej na oko┼éo 10-20%!
Taka dieta jest bezpieczna dla zdrowia (do 20% energii z t┼éuszczu) i wyst─Öpowa┼éa w latach sze┼Ť─çdziesi─ůtych XXw np: w Japonii,(oko┼éo 8%) W┼éoszech (oko┼éo 17%) i Australii (oko┼éo 19%), pod warunkiem, ┼╝e zawiera stosown─ů do potrzeb ilo┼Ť─ç bia┼éka na dietach wegetaria┼äskich - wy┼é─ůcznie ro┼Ťlinnego lub zwierz─Öcego u ovowegatarian i pozosta┼éych w tym "japo┼äskiej". Za proporcj─Ö wyra┼╝on─ů w gramch dla tych diet mo┼╝na przyj─ů─ç BWT jak oko┼éo 1:3:0,5. Diety te charakteryzuj─ů si─Ö w populacji dobr─ů zdrowotno┼Ťci─ů, ┼Ťladow─ů ilo┼Ťci─ů chor├│b cywilizacyjnych, stosunkowo wysok─ů d┼éugo┼Ťci─ů ┼╝ycia osobniczego, ch─Öci─ů do pracy, a z parametr├│w lipidowych osocza krwi: niskim poziomem LDL, niskim poziomem trigliceryd├│w i wskazanym w stosunku do LDL - HDL-em. Czyli samo zdrowie.

Metabolizm tkankowy (z wy┼é─ůczeniem tkanek uprzywilejowanych!) na takiej diecie w uproszczeniu w przeci─Ötnej kom├│rce o profilu cukrowym (BWT - 1:3:0,5 wyra┼╝one w g), przy zachowaniu homeostazy, wygl─ůda tak: "w ci─ůgu sekundy dokonuje si─Ö synteza oko┼éo 10 cz─ůsteczek kwas├│w nukleinowych, 1500 cz─ůsteczek bia┼éka, 30 cz─ůsteczek cukru i 12000 cz─ůsteczek t┼éuszczu. Procesy te wymagaj─ů zu┼╝ycia (hydrolizy) oko┼éo 2,5*109 cz─ůsteczek ATP." - cyt: Pilawski, "Podstawy biofizyki", PZWL W-wa 1985 s. 197

PS
t┼éuszcz jest syntetyzowany z glukozy, poniewa┼╝ dost─Öpno┼Ť─ç aminokaws├│w cukrogennych (g┼é├│wnie alaniny) jest znikoma - przy za┼éo┼╝onej proporcji!
Na dzi┼Ť starczy.
Czy s─ů pytania do tego fragmentu tekstu?
Zapisane
fink
GoŠ


Email
Odp: To be, or not to be?
« Odpowiedz #9 : 2009-12-16, 19:32:01 »

Skoro ju┼╝ odbiegli┼Ťmy nieco od meritum, to chcia┼ébym si─Ö spyta─ç o jedn─ů rzecz, mianowicie pewne badania (a mo┼╝e raczej "badania" jak w wi─Ökszo┼Ťci przypadk├│w).
Mamy artykuł:
http://wiadomosci.onet.pl/2094387,16,diety_ubogie_w_weglowodany_i_bogate_w_tluszcze_szkodza_sercu,item.html
Pisz─ů w nim m. in. o tym ┼╝e dieta, wagowo BTW 20%-60%-20% powoduje wzrost sztywno┼Ťci t─Ötnic.
Czy to rzeczywi┼Ťcie prawda ?
Czy rzetelne badania mog─ů da─ç taki wynik ?
Jest to przecie┼╝ prawie dieta optymalna. Jan Kwa┼Ťniewski pisa┼é, ┼╝e je┼Ťli w─Öglowodan├│w b─Ödzie tyle ile w tej diecie (a nawet troszk─Ö wi─Öcej) to nic z┼éego si─Ö jeszcze nie stanie.
Już nie czepiam się tego, że ponoć z badań wynika, że dieta BTW 20%-60%-20% nie powoduje szybszego ubytku wagi ciała niż dieta BTW 20%-20%-60%:
Jednak teraz dysponujemy dowodami, ┼╝e nie pomagaj─ů one straci─ç na wadze ani troch─Ö szybciej ni┼╝ diety bardziej konwencjonalne, a ich potencjalne negatywne skutki zwi─ůzane z wy┼╝szym ryzykiem chor├│b uk┼éadu kr─ů┼╝enia znacznie przewy┼╝szaj─ů ewentualne korzy┼Ťci wynikaj─ůce z ┼éatwiejszego zrzucania kilogram├│w.

Ca┼éy artyku┼é (wklejam, bo www.onet.pl artyku┼éy po pewnym czasie znikaj─ů):
Diety ubogie w w─Öglowodany i bogate w t┼éuszcze szkodz─ů sercu

Diety ubogie w w─Öglowodany i bogate w t┼éuszcze, jak np. popularna ostatnio dieta Atkinsa czy dieta Kwa┼Ťniewskiego, mog─ů zwi─Öksza─ç ryzyko chor├│b serca i uk┼éadu kr─ů┼╝enia - wynika z najnowszych bada┼ä brytyjskich. Informacj─Ö na ten temat podaje pismo "Diabetes".

Wcze┼Ťniejsze badania wskazywa┼éy, ┼╝e diety bogate w t┼éuszcze mog─ů pom├│c w szybkim schudni─Öciu i w ten spos├│b obni┼╝a─ç ryzyko zachorowania na cukrzyc─Ö typu 2. Pojawia┼éy si─Ö jednak obawy, ┼╝e korzy┼Ťci te mog─ů by─ç niwelowane przez niekorzystny wp┼éyw tych diet na naczynia krwiono┼Ťne i uk┼éad kr─ů┼╝enia.

Aby to sprawdzi─ç, naukowcy z Royal Victoria Hospital w Belfa┼Ťcie przeprowadzili badania w grupie 24 pacjent├│w z nadwag─ů lub oty┼éo┼Ťci─ů, kt├│re mia┼éy stan przedcukrzycowy (czyli zaburzenia w metabolizmie glukozy gro┼╝─ůce cukrzyc─ů typu 2). Por├│wnywano wyniki stosowania przez nich r├│┼╝nych program├│w dietetycznych - diety sk┼éadaj─ůcej si─Ö w 60 proc. z t┼éuszcz├│w i w 20 proc. z w─Öglowodan├│w i diety o dok┼éadnie odwrotnych proporcjach. W ka┼╝dym przypadku zawarto┼Ť─ç bia┼éka w diecie wynosi┼éa 20 proc.

Analiza wykaza┼éa, ┼╝e obie diety dawa┼éy por├│wnywalne korzy┼Ťci zdrowotne niemal pod ka┼╝dym wzgl─Ödem - np. je┼Ťli chodzi o zrzucone kilogramy, popraw─Ö w metabolizmie glukozy i produkcji insuliny (kt├│ra ten metabolizm reguluje). Po diecie bogatej w t┼éuszcz odnotowano jednak wzrost sztywno┼Ťci t─Ötnic, co jest znanym czynnikiem ryzyka nadci┼Ťnienia i chor├│b uk┼éadu kr─ů┼╝enia.

"Diety wysokot┼éuszczowe zyska┼éy popularno┼Ť─ç, gdy┼╝ najwyra┼║niej sprzyjaj─ů szybkiemu chudni─Öciu i s─ů smaczne. Jednak teraz dysponujemy dowodami, ┼╝e nie pomagaj─ů one straci─ç na wadze ani troch─Ö szybciej ni┼╝ diety bardziej konwencjonalne, a ich potencjalne negatywne skutki zwi─ůzane z wy┼╝szym ryzykiem chor├│b uk┼éadu kr─ů┼╝enia znacznie przewy┼╝szaj─ů ewentualne korzy┼Ťci wynikaj─ůce z ┼éatwiejszego zrzucania kilogram├│w" - komentuje prowadz─ůcy badania dr Steve Hunter. Badacz przypomina zarazem, ┼╝e obecnie alternatywa w postaci diet wysokow─Öglowodanowych i niskot┼éuszczowych jest bezpieczniejsza i skuteczna.

Jego zdaniem, obecnie du┼╝ym wyzwaniem dla dietetyk├│w b─Ödzie jednak znalezienie sposobu na to, by diety bogate w w─Öglowodany i ubogie w t┼éuszcze by┼éy bardziej atrakcyjne smakowo dla os├│b odchudzaj─ůcych si─Ö i ┼éatwiejsze w stosowaniu. Pozwoli┼éoby to osi─ůgn─ů─ç d┼éugoterminowe korzy┼Ťci zdrowotne.

Jak przypomina dr Hunter, ┼Ťwiatowa epidemia oty┼éo┼Ťci jest jednym z najwa┼╝niejszych problem├│w zdrowia publicznego, m.in. dlatego, ┼╝e ma silny zwi─ůzek ze wzrostem liczby os├│b chorych na serce i cukrzyc─Ö (80 proc. chorych na cukrzyc─Ö typu 2 ma nadwag─Ö).

"Zalecaj─ůc osobom z nadwag─ů diety ubogie w w─Öglowodany i bogate w t┼éuszcze, specjali┼Ťci w zakresie ochrony zdrowia mog─ů si─Ö przyczynia─ç do niebezpiecznego wzrostu schorze┼ä uk┼éadu kr─ů┼╝enia" - podkre┼Ťla dr Hunter.

Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywienia (Food Standards Agency) uważa, że tłuszcze nasycone powinny stanowić mniej niż 11 proc. wszystkich składników diety przeciętnej osoby.
Zapisane
admin
GoŠ


Email
Odp: To be, or not to be?
« Odpowiedz #10 : 2009-12-16, 19:39:39 »

prosz─Ö zapozna─ç si─Ö z: http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=844.msg87951#msg87951 - i dalszymi w tym w─ůtku.
Czy s─ů dalsze pytania i do tego tekstu?

PS
Geny profilu t┼éuszczowego (Optymalni, Hunzowie, Masajowie, Somalowie, Rendille, Kamczadale i wybrane grupy G├│rali alpejskich, gruzi┼äskich, bu┼égarskich czy inne Cepry, kt├│rych nie wymieni┼éem...┬á Wink) zaczynaj─ů ostatecznie dominowa─ç, gdy poziom energii w diecie przekroczy oko┼éo 80%.
Zapisane
admin
GoŠ


Email
Odp: To be, or not to be?
« Odpowiedz #11 : 2009-12-16, 19:53:51 »

Nie ma?
Dzi─Ökuj─Ö, mam ju┼╝ siedem minut sp├│┼║nienia... Sad
Zapisane
viola44
GoŠ


Email
Odp: To be, or not to be?
« Odpowiedz #12 : 2009-12-16, 21:04:08 »

admin a czy jest jaka┼Ť r├│┼╝nica pomiedzy resztkowymi chylomikronami na diecie niskot┼éuszczowej a wysokot┼éuszczowej (dieta optymalna)? pytam tak bior─ůc na logike, remnanty chylomikron├│w nie s─ů znacznie bardziej ob┼éadowane TG u optymalnych co wi─ůza┼éoby si─Ö z wi─Öksz─ů dostaw─ů TG do w─ůtroby? a w zwi─ůzku z tym wi─Öksza fracja VLDL? jesli za┼é├│┼╝my kto┼Ť przejada┼éby si─Ö t┼éuszczem nie wi─ůza┼éoby sie to z podwyzszonym VLDL? bede wdzi─Öczna za odpowied┼║.

Zapisane
admin
GoŠ


Email
Odp: To be, or not to be?
« Odpowiedz #13 : 2009-12-17, 07:21:39 »

"viola"
na diecie niskot┼éuszczowej (do 20% energii z t┼éuszczu), ka┼╝da ilo┼Ť─ç spo┼╝ytego t┼éuszczu jest bardzo szybko wch┼éaniana w jelicie cienkim i rozprowadzona po obwodzie. "Cytator" poda┼é to za Harperem - 80% na obwodzie jest wypakowane, a 20% - idzie do w─ůtroby. Harper podaje r├│wnie┼╝, ┼╝e na diecie niskot┼éuszczowej okres p├│┼étrwania lipoprotein frakcji jelitowej jest bardzo kr├│tki i wynosi zaledwie oko┼éo godziny. I ta informacja studentowi medycyny w zupe┼éno┼Ťci wystarcza, aby do reszty nie "zg┼éupia┼é". On tylko ma zaliczy─ç egzamin z "biochemii", a podr─Öcznika Harpera ma tylko zapami─Öta─ç, ┼╝e: ┼║r├│d┼éem energii jest glikoliza (daj─ůca zaledwie od 6-8 moli ATP ze 180g glukozy!), t┼éuszcz jest szkodliwy i si─Ö od niego tyje oraz, ┼╝e ka┼╝dy nawet zdrowy cz┼éowiek, u kt├│rego poziom frakcji lipidowej osocza przekracza sztucznie zani┼╝on─ů norm─Ö, kwalifikuje si─Ö do statynowego leczenia farmakologicznego, kt├│re powoduje gwa┼étowne tycie, co udowodni┼éo masowe do┼Ťwiadczenie US "naukowc├│w" na obywatelach US-landu. Dzi─Öki statynom zatuczenie (BMI powy┼╝ej 30) tego spo┼éecze┼ästwa przekrozy┼éo ju┼╝ 30%, a ludzi z nadwag─ů jest oko┼éo 50%!
Faktycznie za┼Ť jest tak, ┼╝e frakcja B-48 zwana chylomikronem, ma bardzo wysok─ů g─Östo┼Ť─ç <0,95g/ml (co nie powoduje we krwi ani zwi─Ökszenia lepko┼Ťci, ani zg─Öszczenia, ani tendencji do zakrzepicy, ani... (wstawi─ç reszt─Ö "naukowych" pogl─ůd├│w - s┼éusznych dla diet mieszanych i dotycz─ůcych LDL-u)), cho─ç w pocz─ůtkowym (ch┼éonkowym) okresie jego ┼Ťrednica dochodzi do oko┼éo 1000 nm, co utrudnia dostanie si─Ö do krwiobiegu przez ┼╝y┼é─Ö w─ůtrobow─ů.
Przepraszam, id─Ö na spacer, bo pi─Öknie ┼Ťnie┼╝ku napada┼éo! Very Happy
cdn
Zapisane
admin
GoŠ


Email
Odp: To be, or not to be?
« Odpowiedz #14 : 2009-12-17, 11:15:06 »

Jak pi─Öknie!
Dzi┼Ť wyci─ůgn─Ö sanki i jak tylko nasze dziecko wr├│ci ze szko┼éy idziemy na g├│rki. B─Ödzie suuuuper! Very Happy

cd (dieta wysokow─Öglowodanowa).
Frakcja B-48 (nie pisz─Ö na jakiej zasadzie te same geny w w─ůtrobie i jelitach pakuj─ů lipidy w r├│┼╝n─ů ilo┼Ť─ç aminokwasowej otoczki, bo tego nawet "naukowcy" nie wiedz─ů, cho─ç b┼é─Ödnych teorii jest a┼╝ trzy!, a ja si─Ö tylko domy┼Ťlam, co jest prawd─ů┬á Very Happy) wchodz─ůca do naczy┼ä limfatycznych sk┼éada si─Ö przeci─Ötnie z hydrolizatu potrzeustkowego zawieraj─ůcego tylko 2% bia┼éka i a┼╝ 98% lipid├│w z czego jest: cholesterolu wolnego 1-3%, estr├│w cholesterolu 3-5%, fosfolipid├│w 7-9% i mieszanki wolnych kawa├│w t┼éuszczowych, mono, di i trigliceryd├│w od 84-89% w zale┼╝no┼Ťci od ilo┼Ťci poprzednich sk┼éadnik├│w i swoisti┼Ťci osobniczej. Ten 48-aminokwasowy "pakunek" ma tu przypominam ┼Ťrednic─Ö oko┼éo 1000nm. Jak wygl─ůda uk┼éad limfatyczny i w kt├│rym miejscu chylomikrony trafiaj─ů z ch┼éonki do krwi - prosz─Ö doczyta─ç sobie samodzielnie!
We krei chylomikrony zaczynaj─ů uwalnia─ç wolne kwasy t┼éuszczowe, kt├│re s─ů wychwytywane przez tkanki i kom├│wki i tam w cytozolu nast─Öpuje ich aktywacja czyli po┼é─ůczenie z CoA, co umo┼╝liwia wci─ůgni─Öcie aktywnego kwasu t┼éuszczowego do mitichondrium. Co si─Ö dalej z nim dzieje opisz─Ö mo┼╝e w dalszej cz─Ö┼Ťci.
Gdy w wyniku uwalniania do surowicy wolnych kwas├│w t┼éuszczowych, chylomikrony zmniejsz─ů sw─ů ┼Ťrednic─Ö o oko┼éo po┼éow─Ö i zmniejsz─ů sw─ů g─Östo┼Ť─ç do powy┼╝ej 1g/ml, przylepiej─ů si─Ö na zasadzie odmiennego ┼éadunku elektrycznego do b┼éony naczy┼ä w┼éosowatych i tu nast─Öpuje uwalnianie di i trigiliceryd├│w (kt├│re nie mog─ů by─ç aktywowane z tego powodu w cytozolu kom├│rkowym!). W nab┼éonku naczy┼ä w┼éosowantch aktywuje si─Ö (pomijam zupe┼énie regulacj─Ö hormonaln─ů, aby przeci─Ötny czytelnik nie pogubi┼é si─Ö zupe┼énie) lipaza lipoproteinowa w┼éosowantych naczy┼ä krwiono┼Ťnych, kt├│ra "wysysa" wolne kwasy t┼éuszczowe, a pozostawia glicerol i cholesterol w pakuneczku B-48. Taki "pusty energetycznie" (pozbawiony t┼éuszczu) pakuneczek stanowi─ůcy oko┼éo 20% pocz─ůtkowej warto┼Ťci, traci "pewne bia┼éko" dzi─Öki obecno┼Ťci kt├│rego triglicerydy egzogenne (pokarmowe) nie mog─ů by─ç "rozpakowane" w tance t┼éuszczowej - dzi─Öki czemu dopiero w tej postaci jest rozpoznawany przez hepatocyty jako chylomikron resztkowy (remnant) i jest wci─ůgany w cytozol w─ůtrobowy przy pomocy receptora LDL, cho─ç ma zaledwie 48 aminokwas├│w! I tu ko┼äczy si─Ö proces "trawienia" lipid├│w.

cdn
Zapisane
viola44
GoŠ


Email
Odp: To be, or not to be?
« Odpowiedz #15 : 2009-12-17, 15:41:58 »

bardzo klarowna odpowiedz, dzieki.
Zapisane
admin
GoŠ


Email
Odp: To be, or not to be?
« Odpowiedz #16 : 2009-12-17, 16:46:06 »

Jutro rano dopisz─Ö troszk─Ö, bo dzi┼Ť mam jeszcze inne plany.
Ciesz─Ö si─Ö, ┼╝e moje pisanie jest ocenione jako klarowne, bo zawsze mam dylemat - na ile tekst upro┼Ťci─ç, aby by┼é zrozumia┼éy.
Du┼╝o lepiej wyk┼éadam bez przygotowania, bo ┼╝ywa rozmowa z Audytorium, daje mo┼╝liwo┼Ť─ç kontroli zrozumienia poruszanego tematu na bie┼╝─ůco i wyja┼Ťniania ewentualnych niejasno┼Ťci.
Zapisane
Dario Ronin
GoŠ


Email
Odp: To be, or not to be?
« Odpowiedz #17 : 2009-12-17, 17:18:40 »

admin

to ostatnie " przemówienie " jest zrozumiałe nawet dla takiego lajkonika  Very Happy biochemicznego jak ja

dzi─Ökuj─Ö

Darek

Zapisane
admin
GoŠ


Email
Odp: To be, or not to be?
« Odpowiedz #18 : 2009-12-18, 09:12:24 »

Bardzo przepraszam, ale dzi┼Ť mam kilka czasoch┼éonnych dodatkowych zaj─Ö─ç, wi─Öc z pisania porannego nic nie wyjdzie, ale dla zainteresowanych os├│b, aby ┼éatwiej mog┼éy zrozumie─ç to co w dalszej cz─Ö┼Ťci b─Ödzie, proponuj─Ö zapoznanie si─Ö pobie┼╝ne z fizjologi─ů trawienia (szczeg├│lnie z czasem trawienia i zasadami wch┼éaniania GSO!), z teori─ů IG i teori─ů prze┼é─ůczania gen├│w anabolizmu na geny katabolizmu, bo b─Ödzie o tym kr├│tko i aby nie pisa─ç nadmiernie rozbudowanego referatu, b─Öd─Ö ods┼éa┼é do powszechnie dost─Öpnych materia┼é├│w. Musz─Ö ju┼╝ ko┼äczy─ç na teraz... Sad
Zapisane
admin
GoŠ


Email
Odp: To be, or not to be?
« Odpowiedz #19 : 2009-12-21, 08:31:08 »

To zastanawiamy się dalej, nad poprawnym zrozumieniem, a nie przetłumaczeniem podręcznika...

PS
mo┼╝e jaki┼Ť kolejny cytat, kt├│ry wymaga zrozumienia?  Very Happy
Zapisane
Strony: [1] 2 3 4 Do gˇry Drukuj 
« poprzedni nastŕpny »
Skocz do:  

Dzia│a na MySQL Dzia│a na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia│aj▒ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze┐one.
Prawid│owy XHTML 1.0! Prawid│owy CSS!
Strona wygenerowana w 0.048 sekund z 18 zapytaniami.