Teresa Stachurska
Go
|
|
Rosół
« : 2010-10-03, 23:44:11 » |
|
Gotujecie Państwo czasem rosół? Można dodać doń (na czas gotowania) cebulę bez obierania z łupin, za to z pięcioma umieszczonymi w niej goździkami. Inne przyprawy jak dotąd Gdy rosół gotowy tę cebulę z niego wyjmujemy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zonia
Go
|
|
Odp: Rosół
« Odpowiedz #1 : 2010-10-04, 00:16:57 » |
|
Gotujecie Państwo czasem rosół? Można dodać doń (na czas gotowania) cebulę bez obierania z łupin, za to z pięcioma umieszczonymi w niej goździkami. Inne przyprawy jak dotąd Gdy rosół gotowy tę cebulę z niego wyjmujemy. Często gotuję rosół - wypróbuję, tylko powiedz co ten sposób zmienia w rosole?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Iga
Go
|
|
Odp: Rosół
« Odpowiedz #2 : 2010-10-04, 07:43:36 » |
|
Gotuję rosół dosyć często.Dodaję wszystko co się da do niego-angielskie ziele,liść laurowy,majeranek,natkę pietruszki,lubczyk,marchewkę,pietruszkę,cebulę,seler no i mięso na rosół
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
|
Odp: Rosół
« Odpowiedz #3 : 2010-10-04, 07:50:50 » |
|
Ja od niedawna dodaję do rosołu ze dwie, trzy jagody jałowca.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Iga
Go
|
|
Odp: Rosół
« Odpowiedz #4 : 2010-10-04, 07:52:47 » |
|
Też fajny pomysł,tylko że ich nie mam,no chyba że są do kupienia w sklepie .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Iga
Go
|
|
Odp: Rosół
« Odpowiedz #6 : 2010-10-04, 07:55:55 » |
|
No są takie szanujące się sklepy spożywcze w mojej okolicy,to porozglądam się za tymi jagodami
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
|
Odp: Rosół
« Odpowiedz #7 : 2010-10-04, 08:01:36 » |
|
Sosom mięsnym też poprawiają aromat.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ArT_B_
Go
|
|
Odp: Rosół
« Odpowiedz #8 : 2010-10-04, 12:34:40 » |
|
a co w końcu z tym rosołem i cebulą? po co ona?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
|
Odp: Rosół
« Odpowiedz #9 : 2010-10-04, 12:45:13 » |
|
Moja teściowa podsmażała całą cebulę na płycie pieca i taką wrzucała do rosołu (bez zewnętrznych łupin). Po ugotowaniu ją wyjmowała. Ja wrzucam też całą cebulę bez łupin, ale bez podsmażenia i bez goździków. Myślę, że te goździki mogłyby dać taki wyrafinowany smak..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
Odp: Rosół
« Odpowiedz #10 : 2010-10-04, 13:58:53 » |
|
Cebula w łupinie da ładny kolor, no i na smak będzie miała wpływ, a goździki dodadzą zapachu, jak to wynika z ich właściwości.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zonia
Go
|
|
Odp: Rosół
« Odpowiedz #11 : 2010-10-04, 14:00:25 » |
|
Cebula w łupinie da ładny kolor, no i na smak będzie miała wpływ, a goździki dodadzą zapachu, jak to wynika z ich właściwości.
O tym ładnym kolorze po dodaniu cebuli już kiedyś słyszałam. Trzeba będzie to sprawdzić Chociaż mój rosół zawsze ma ładny kolor i jest super klarowny
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
|
Odp: Rosół
« Odpowiedz #12 : 2010-10-04, 15:03:14 » |
|
Jak chcę trochę "oszukać" rosół (albo domowników ), to wrzucam do niego małego obranego buraczka. Woda z rosołu zrobi się najpierw różowa, a póżniej zmieni barwę na żółtą. Wychodzi cud natura.....
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Iga
Go
|
|
Odp: Rosół
« Odpowiedz #13 : 2010-10-04, 15:16:26 » |
|
Rosół ma bardzo ładny kolor i jest taki ładnie przejrzysty jak się gotuje go wolno i najlepiej z wołowego mięsa .Ja dodaję np. jeszcze szyję z indyka,udko z kurczaka . A na koniec dodać drobno posiekaną natkę pietruszki ,ale to już do talerza-aż mi się zachciało rosołu,a nie mam dziś
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
|
Odp: Rosół
« Odpowiedz #14 : 2010-10-04, 15:19:44 » |
|
Ja też dodaję wołowinę (jak mam)..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zonia
Go
|
|
Odp: Rosół
« Odpowiedz #15 : 2010-10-04, 15:26:24 » |
|
a ja własnie wcinam mielonego od rana nie miałam nic w ustach, poza kawą oczywiście
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
|
Odp: Rosół
« Odpowiedz #16 : 2010-10-04, 15:27:33 » |
|
Smacznego..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zonia
Go
|
|
Odp: Rosół
« Odpowiedz #17 : 2010-10-04, 15:31:40 » |
|
Smacznego.. Dzięki Reniu Udało mi się zjeść, pomimo lekkiego pobolewania rany po zębie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
|
Odp: Rosół
« Odpowiedz #18 : 2010-10-04, 16:31:18 » |
|
no i mięso na rosół Jakie mięso na rosół? Dziś "rosół" to się robi z vegety, kucharka, albo inszej kostki knota. A z mięsa się robi wyciąg substancji odżywczych rozpuszczalnych w wodzie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
|
Odp: Rosół
« Odpowiedz #19 : 2010-10-04, 16:32:46 » |
|
...knota. Oj miało być knora...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|