Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

Omlet z warzywami

Zaczęty przez renia, 2011-05-12, 11:44:27

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Zrobiłam pierwszy raz omlet z mrożonymi warzywami. Kupiłam 450g paczkę "Warzyw na patelnię", w której są talarki ziemniaków, fasolka zielona, brokuły, marchew i papryka. Poddusiłam warzywa (200g) na 30g smalcu (masło mogłoby ściemnieć) aż do lekkiego przyrumienienia się. Następnie dodałam 20g masła i zalałam to rozbełtanymi 4 żółtkami z jednym białkiem i szczyptą soli. Na małym "ogniu" smażyłam omlet pod przykryciem, aż do ścięcia się jajek. Zdjęłam go na talerz i posypałam koperkiem (nie trzeba).
Porcja ta była dla mnie aż za bardzo syta. Na drugi raz zrobię go ze 150g warzyw - to akurat paczka będzie starczała na 3 omlety i stosunek BTW będzie jeszcze lepszy (czyli W=12)

BTW    B=16,5     T=46,4     W=16 (przy węglowodanach wzięłam średnią z tych warzyw)

BTW 1 : 3 : 1

Na zdjęciach widać same podduszone warzywa i gotowy omlet.

[załącznik usunięty przez administratora]

renia

Jednak w powyższych obliczeniach jest błąd. Na opakowaniu warzyw jest  podane ich BTW. Uwzględniając je wychodzi to:
B=17,7  T=73,3  W=21,8   czyli B:T:W wynosi 1 : 4,1 : 1,2

  ...w obliczaniu tłuszczu w poprzednich obliczeniach zapomniałam dodać tłuszcz z żółtek  8)

Teresa Stachurska


renia

Myślisz, że masło nie ściemnieje zanim podduszą się warzywa?

Teresa Stachurska

Nie, jesli smażyć/dusić będziemy na małym ogniu. Ale smalec też dobry. Po prostu nie zauważyłam u Ciebie tego smacu i dałam samo masło. No i mniej warzyw, czyli mniej węglowodanów. No imoże jajka mniejsze niż te u Ciebie. Albo większe :)  , nie pamiętam.

renia

Ten Twój ma lepsze proporcje. Będę robiła ze 150g warzyw i będzie akurat. Można na wierzch dać jeszcze utarty ser jak ktoś lubi.

Teresa Stachurska

Liczenie ma i zalety :) 

renia

Dzisiaj znowu zrobiłam taki omlet z warzywami, ale z dodatkiem sera i odrobiną ketchupu. Ten dzisiejszy bardziej mi smakował. Był taki a'la pizza...

[załącznik usunięty przez administratora]

Teresa Stachurska

Omlety to niewyczerpana kopalnia pomysłów.

fewa

Cytat: renia w 2011-05-12, 18:31:06
Myślisz, że masło nie ściemnieje zanim podduszą się warzywa?
Jeśli użyje się masła klarowanego.

renia

Jeszcze nigdy nie używałam masła klarowanego. Ma ono inny smak?

fewa

Troszkę inny, ale maślany. Robi się przecież z masła. Nadaje się do smażenia i pieczenia mięs.

renia

W sklepie u nas takiego nie widziałam. Wiem, że można samemu zrobić, ale nie wiem, czy mi się będzie chciało... 8) dzisiaj planuję zrobić lody waniliowe z bitej śmietany bez żółtek. Takie bardziej dzieciom u nas smakują, a i tak są dużo zdrowsze od tych kupnych...

adampio

Cytat: renia w 2011-05-20, 17:07:19
Jeszcze nigdy nie używałam masła klarowanego. Ma ono inny smak?

MOze smaku nie ma innego ale wytrzymuje wyzsze temperatury podczas smazenia.

Dzisiaj kupilem olej kokosowy, ktory, ponoc wytrzymuje temperature 250 stopni. Wiem, ze w takich temperaturach sie nie smazy ....ale.....daje taki zzaj.....smak miesu, ze nawt moja zona juz nie mowi,ze kombinowalek.

Maslo klarowane jest dobre ale smalec jest jeszcze lepszy do smazenia.

renia

Nie pamiętam już co Dr Kwaśniewski pisał o oleju kokosowym...polecał go?

friga

ezdzac na nartach we Francji, natrafilem na omlet, ktory sie je jak nasze placki ziemniaczane latem na plazy nad morzem, tzn szybko i do syta.

Sklad:
40 gr masla
60 gr ziemniaka utartego
1 cale jajo
2 zoltka

Jak robic:
1. ubijamy jajko z zoltkami widelcem, jak do normalnego okleta
2. zcieramy kartofel na grubej tarce
3. topimy maslo
4. na stopione maslo kladziemy na srodku patelni utertego ziemniaka w taki kopiec, ktory przyklepujemy lyzka twozac maly placek
    ziemniak ma duzo skrobi wiec sie sam sklei.
5. jak juz placek jest sklejony z jednej strony, przekladamy go na druga strone.
6. Kiedy placek jest zloty po obu stronach dolewamy mase jajeczna tak, aby nie wlac na placek. Masa ma otoczych placek
7. Po zcieciu sie masy jajecznej zsuwamy placek na talez
8. Oczywiscie pieprzymy i zdziebko solimy ( osobiscie soli nie uzywam do niczego)

Pycha


Waga calosci: 200 gr
B: 15,4
T: 52,2
W: 12,2

BTW = 1: 3,3: 0,8
mam tu jakies archiwalne zapiski takiego placka czy ktos mi moze wytlumaczyc jak to jest z ta masa zoltkowa?
ma ona byc wylana na taki placek czy nie?

Teresa Stachurska


friga

Tak, bardzo bym prosila :)
bo wydaje mnie sie ze z tego jajka ma byc chrupiaca skroka ale nie wiem czy dobre mam wyobrazenie:)

Teresa Stachurska

Cytat: friga w 2011-05-27, 09:31:31
Tak, bardzo bym prosila :)
bo wydaje mnie sie ze z tego jajka ma byc chrupiaca skroka ale nie wiem czy dobre mam wyobrazenie:)


To jesteśmy umówione :)