Autor
|
Wtek: jajka (Przeczytany 674705 razy)
|
|
vvv
Go
|
|
Odp: jajka
« Odpowiedz #801 : 2017-07-31, 11:39:22 » |
|
I owce beczeć zaczynają, że "niesprawiedliwość społeczna" się dzieje... interesujące ... Art. 1.
Rzeczpospolita Polska jest dobrem wspólnym wszystkich obywateli.
Art. 2.
Rzeczpospolita Polska jest demokratycznym państwem prawnym, urzeczywistniającym zasady sprawiedliwości społecznej.
Art. 3.
Rzeczpospolita Polska jest państwem jednolitym.
Art. 4.
Władza zwierzchnia w Rzeczypospolitej Polskiej należy do Narodu.
Naród sprawuje władzę przez swoich przedstawicieli lub bezpośrednio.
Art. 5.
Rzeczpospolita Polska strzeże niepodległości i nienaruszalności swojego terytorium, zapewnia wolności i prawa człowieka i obywatela oraz bezpieczeństwo obywateli, strzeże dziedzictwa narodowego oraz zapewnia ochronę środowiska, kierując się zasadą zrównoważonego rozwoju. (...) http://www.sejm.gov.pl/prawo/konst/polski/kon1.htm
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
|
« Odpowiedz #802 : 2017-07-31, 14:47:02 » |
|
Sprawiedliwość społeczna, to siłowe rozwiązanie ograbiania większości przez mniejszość nie mająca nic wspólnego z państwem prawa.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
|
« Odpowiedz #803 : 2017-07-31, 15:10:00 » |
|
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""" Abp Damian Zimoń, metropolita górnośląski """"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""" Sprawiedliwość społeczna ? wbrew obiegowym opiniom ? jest cechą nie systemów społecznych, ale jednostek, jest cnotą, dobrym obyczajem poszczególnych ludzi. ?Nie ma sprawiedliwych struktur, jeśli nie ma ludzi, którzy pragną być sprawiedliwi?, czytamy w ?Katechizmie Kościoła katolickiego?. Zakłada, jako warunek konieczny, poszanowanie godności człowieka i wynikających z niej praw. Kładzie akcent na odpowiedzialnej wolności każdego. ?Społeczność? cnoty sprawiedliwości wyraża się zaś na dwa sposoby: w umiejętności inspirowania innych, pracy z drugimi i organizowania się, by wspólnie dokonać dzieła sprawiedliwości, oraz w ukierunkowaniu tego działania na dobro wspólne. Celem sprawiedliwości społecznej jest bowiem dobro nie tylko jednostki, ale całej społeczności. A wspólne działanie na rzecz dobra wszystkich daje w konsekwencji swego rodzaju efekt synergii ? dobro wspólne przekracza sumę dóbr indywidualnych. Sprawiedliwość społeczna istnieje wtedy, gdy zamiast myślenia w kategoriach: ?ja-oni? buduje się świat rozumiany jako ?my?. Nie jest utopią. Jest koniecznością. """"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""" Abp Damian Zimoń, metropolita górnośląski """""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
|
« Odpowiedz #804 : 2017-07-31, 15:14:30 » |
|
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""" Abp Damian Zimoń, metropolita górnośląski """"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""" Sprawiedliwość społeczna - wbrew obiegowym opiniom - jest cechą nie systemów społecznych, ale jednostek, jest cnotą, dobrym obyczajem poszczególnych ludzi. "Nie ma sprawiedliwych struktur, jeśli nie ma ludzi, którzy pragną być sprawiedliwi", czytamy w "Katechizmie Kościoła katolickiego". Zakłada, jako warunek konieczny, poszanowanie godności człowieka i wynikających z niej praw. Kładzie akcent na odpowiedzialnej wolności każdego. "Społeczność" cnoty sprawiedliwości wyraża się zaś na dwa sposoby: w umiejętności inspirowania innych, pracy z drugimi i organizowania się, by wspólnie dokonać dzieła sprawiedliwości, oraz w ukierunkowaniu tego działania na dobro wspólne. Celem sprawiedliwości społecznej jest bowiem dobro nie tylko jednostki, ale całej społeczności. A wspólne działanie na rzecz dobra wszystkich daje w konsekwencji swego rodzaju efekt synergii - dobro wspólne przekracza sumę dóbr indywidualnych. Sprawiedliwość społeczna istnieje wtedy, gdy zamiast myślenia w kategoriach: "ja-oni" buduje się świat rozumiany jako "my". Nie jest utopią. Jest koniecznością.""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""" Abp Damian Zimoń, metropolita górnośląski """""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
|
« Odpowiedz #805 : 2017-07-31, 15:35:35 » |
|
Najważniejsze ile kto zarabia i dlaczego tak dużo. I jak oszukał skarb państwa, że tyle podatku zapłacił.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
« Odpowiedz #806 : 2017-07-31, 16:19:24 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
|
« Odpowiedz #807 : 2017-07-31, 17:18:32 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
« Odpowiedz #808 : 2017-07-31, 17:47:13 » |
|
Z ekonomii zawsze miałem celujący, a szczególnie z ekonomii politycznej, choć ekonomia nie leży mi, bo nudna i prosta. To w ramach wyjaśnienia dlaczego rozumiem, że te kolorowe kreskówki, to tylko wykresik, który nie oddaje stanu zamożności obywateli kraju, a "sprawiedliwość społeczna" to też zupełnie inna para kaloszy. Ale wymądrzać się nie mam zamiaru.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
|
« Odpowiedz #809 : 2017-07-31, 18:48:29 » |
|
Współczesna "ekonomia", jak i współczesna "dietetyka", jak i współczesna "walka o pokój" to jedna wielka iluzja, służąca w praktyce gromadzeniu dóbr przez nielicznych, kosztem licznych. (przepraszam wszystkie inne "szlachetne" dziedziny, których nie wymieniłem) Dobrze, że ja się na tym nie znam, więc mogę pisać głupoty.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
|
« Odpowiedz #810 : 2017-07-31, 18:49:02 » |
|
Abp Damian Zimoń, metropolita górnośląski Sprawiedliwość społeczna istnieje wtedy, gdy zamiast myślenia w kategoriach: "ja-oni" buduje się świat rozumiany jako "my". Nie jest utopią. Jest koniecznością
Ale ja bardzo dziękuję za "my" pana biskupa, sam zadbam o swoją kasę.
|
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
|
« Odpowiedz #812 : 2017-07-31, 18:57:44 » |
|
Tylko jak nie ma "my" to zawsze znajdzie się ktoś sprytniejszy, kto lepiej zadba o swoją kasę, która kiedyś była Twoja. I tak zamiast się skupiać na tworzeniu, skupiamy się na przechytrzaniu, a pewnych rzeczy przechytrzyć się nie da, więc doświadczenie może się nie przydać. Warto pamiętać, że idealny konsument powinien być chory, bo na leczeniu najlepiej się zarabia.
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
|
« Odpowiedz #813 : 2017-07-31, 19:01:26 » |
|
Ale po jakiego diabła miałbym sobie aż tak wszystko komplikować, jak po 7 godz pracy jestem wolnym człowiekiem
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
|
« Odpowiedz #814 : 2017-07-31, 19:18:11 » |
|
Tak jest. Dlatego rządy prawa nie idą w parze ze sprawiedliwością społeczną, która jest zwyczajnym złodziejstwem.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
|
« Odpowiedz #815 : 2017-07-31, 19:35:07 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
|
« Odpowiedz #816 : 2017-07-31, 19:37:45 » |
|
To jednak prawda, że za dużo wojen było
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
|
« Odpowiedz #817 : 2017-07-31, 19:45:37 » |
|
Wojny cały czas są, to tu, to tam, jakiś wolny człowiek produkuje broń, inny wolny zaciąga się na 2 lub 4 lata by ją używać i potem być bardziej wolnym, jakieś głupie "my" jest nie do pomyślenia, co by wtedy ci wolni ludzie wtedy robili.
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
|
« Odpowiedz #818 : 2017-07-31, 19:54:46 » |
|
Wojny cały czas są, to tu, to tam, jakiś wolny człowiek produkuje broń, inny wolny zaciąga się na 2 lub 4 lata by ją używać i potem być bardziej wolnym, jakieś głupie "my" jest nie do pomyślenia, co by wtedy ci wolni ludzie wtedy robili. Człowieku, ja nie wiem gdzie w weekend na balety jechać, a Ty mnie tu wojnami straszysz
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
|
« Odpowiedz #819 : 2017-07-31, 20:24:06 » |
|
Może przesadzam. Ale za to islamistów do Europy, en masse, bym nie przesadzał.
|
|
|
|
|
|
|
|
|