forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-29, 09:15:29

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
669827 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Zupa żółteczkowa
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] 3 4 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Zupa żółteczkowa  (Przeczytany 43548 razy)
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Zupa żółteczkowa
« Odpowiedz #20 : 2013-07-11, 20:37:45 »

Może białka 54 g byłoby za dużo? Czas przebudowy minął. Wystarczy pilnować proporcji 1 : 3 - 4 : do 0,6 jo?
Zapisane
RG
Go


Email
Odp: Zupa żółteczkowa
« Odpowiedz #21 : 2013-07-11, 20:40:43 »

Może białka 54 g byłoby za dużo? Czas przebudowy minął. Wystarczy pilnować proporcji 1 : 3 - 4 : do 0,6 jo?

Nie chodze głodny, nie mniej trochę się zastanawiam czy przypadkiem nie robie błędów Smile

Strachu nie ma, i tak więcej się nie zmieści Smile
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72263


Odp: Zupa żółteczkowa
« Odpowiedz #22 : 2013-07-11, 21:29:56 »

nie robiem nigdy wywaru. jak kupic kosci szpikowe?

Najlepiej w intermarche. Mają je ładnie upiłowane w niewielkie kawałki i zapakowane na tackach. Mają tam więcej takich różnych "dziwadeł" za grosze. Na miejscu półtusze kroją i porcjują. Stópki tam kupowałam ładnie w talarki pocięte bez tych "kopytek". Wywar z tego jak ta lala... Very Happy Robota z takim wywarem to prawie żadna...samo się gotuje...ale często go nie robię. Zupę mam teraz zawsze raz w tygodniu i z tego odkładam mały garnek dla wnuka. Synowa mu z tego porcyjki mrozi....
Zapisane

Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Zupa żółteczkowa
« Odpowiedz #23 : 2013-07-11, 21:42:38 »

Może białka 54 g byłoby za dużo? Czas przebudowy minął. Wystarczy pilnować proporcji 1 : 3 - 4 : do 0,6 jo?

Nie chodze głodny, nie mniej trochę się zastanawiam czy przypadkiem nie robie błędów Smile

Strachu nie ma, i tak więcej się nie zmieści Smile

Jak się umie liczyć to łatwo się upilnować, chyba że pozwala się sobie (wyjątkowo Wink  ) na ekscesy, ot tak codziennie, bo każdy dzień jest inny Laughing  Confused 
Zapisane
WOZIKX
Go


Email
Odp: Zupa żółteczkowa
« Odpowiedz #24 : 2013-07-12, 07:16:45 »

nie robiem nigdy wywaru. jak kupic kosci szpikowe?

Doberek Wszystkim !

Tak czytam o tych kosciach szpikowych ... i mysle czy nie lepiej i smaczniej byloby wrzucic do garczka 2 goloneczki swinskie ( nie z bociana  Very Happy ) z wloszczyzna i tymi smiesznymi kulkami i liscmi Wink ... i potem te miekka skorke ociekajaca tluszczykiem z musztardka oczywiscie a i zoltka tez czemu nie ?

Przez Was jestem juz o 7.30 po sniadanku i nawet listka mietowego nie zmieszcze  Shocked

Milego dzionka
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72263


Odp: Zupa żółteczkowa
« Odpowiedz #25 : 2013-07-12, 07:43:24 »

Pewnie, że goloneczki są dobre na wywar.....i do jedzenia....Ale typowy szpik jest w kościach wołowych...chyba Cool
Zapisane

Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25643

pindżar ryskow wyszy


Odp: Zupa żółteczkowa
« Odpowiedz #26 : 2013-07-12, 09:27:00 »

nie robiem nigdy wywaru. jak kupic kosci szpikowe?

Najlepiej w intermarche.
tzn przez internet czy jak?
Zapisane

Work Buy Consume Die
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72263


Odp: Zupa żółteczkowa
« Odpowiedz #27 : 2013-07-12, 09:33:39 »

Nie, tradycyjne zakupy. W Twoim mieście nie ma intermarche?
Zapisane

Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25643

pindżar ryskow wyszy


Odp: Zupa żółteczkowa
« Odpowiedz #28 : 2013-07-12, 09:41:44 »

eeee, pierwszy raz slysze te nazwe, pewnie nie  Laughing
Zapisane

Work Buy Consume Die
RG
Go


Email
Odp: Zupa żółteczkowa
« Odpowiedz #29 : 2013-07-12, 09:58:12 »

Golonka ma za dużo mięsa, nie wiedziałbym co z tym zrobić. Goleń wołowa ma mniej mięsa a więcej tłuszczu i powięzi a przy okazji jest razem z kością szpikową, więc szpik ładnie się wytapia do wywaru. Po długim gotowaniu można mieć nawet centymetrową warstwę tłuszczu na wywarze a mięsko przeznaczyć jako dodatek do flaków lub zrobić galarete. Wywar jest tak gęsty od żelatyny, że sam się ścina w garnku na galaretę. Prawie tak samo jak z nóżek wieprzowych Smile

Ja kości szpikowe kupuję w realu ale trzeba poprosić bo nie ma ich oficjalnie Smile

Teresa, ja nie muszę pilnować białka bo w zasadzie żywię się samymi żółtkami i masłem. Więc w takiej konfiguracji ciężko jest przekroczyć granicę bo brzuch nie pozwala, czasami dodaję ser żółty ale nie więcej jak 4 plasterki, to jest max 80g. Więc przy 6, 7 lub max 8 żółtek nie ma możliwości przekroczenia granicy 50g na dobę.

Not a bene dlatego teraz tak mało piszę w kąciku szamana bo nie ma fajerwerków w mojej kuchni od dawna. Po niedzieli będę robił galarete z tego wywaru i goleni wołowej z dużą ilością czosnku... może się pochwalę jakimś zdjęciem Smile Na razie wszystko zamrożone i czeka Smile
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72263


Odp: Zupa żółteczkowa
« Odpowiedz #30 : 2013-07-12, 10:06:17 »

eeee, pierwszy raz slysze te nazwe, pewnie nie  Laughing

Poważnie? Shocked Zobacz czy gdzieś w Twojej okolicy taki jest... http://www.intermarche.pl/sklepy.html
Zapisane

Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25643

pindżar ryskow wyszy


Odp: Zupa żółteczkowa
« Odpowiedz #31 : 2013-07-12, 10:52:38 »

Ojej, to jakas markietowa sieciowa, pewnie etos nie pozwolilby mi przestapic tych progow  Cool
Zapisane

Work Buy Consume Die
WOZIKX
Go


Email
Odp: Zupa żółteczkowa
« Odpowiedz #32 : 2013-07-12, 11:44:38 »

No tak bialeczko ! Ale ta skorka, m i e c i u t k a, r o z p l y w a j a c a  sie w ustach ( czasem z pieczatka jeszcze   Smile ) z m u s z t a r d k a , raz na jakis czas przeciez nikomu jeszcze nie zaszkodzila Smile no chyba, ze z chlebkiem powszednim

Po golonce tez mam ok 1cm tluszczu ...az mdli Wink

Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72263


Odp: Zupa żółteczkowa
« Odpowiedz #33 : 2013-07-12, 11:59:19 »

Ojej, to jakas markietowa sieciowa, pewnie etos nie pozwolilby mi przestapic tych progow  Cool

Jakbyś kominiarkę założył, to kto by Ciebie poznał? Shocked Cool
Zapisane

Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Zupa żółteczkowa
« Odpowiedz #34 : 2013-07-12, 12:03:25 »

Laughing  Smile 
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72263


Odp: Zupa żółteczkowa
« Odpowiedz #35 : 2013-07-12, 12:04:49 »

Może nawet pieniędzy by nie chcieli... Rolling Eyes Wink
Zapisane

RG
Go


Email
Odp: Zupa żółteczkowa
« Odpowiedz #36 : 2013-07-12, 12:22:24 »

No tak bialeczko ! Ale ta skorka, m i e c i u t k a, r o z p l y w a j a c a  sie w ustach ( czasem z pieczatka jeszcze   Smile ) z m u s z t a r d k a , raz na jakis czas przeciez nikomu jeszcze nie zaszkodzila Smile no chyba, ze z chlebkiem powszednim
 
Po golonce tez mam ok 1cm tluszczu ...az mdli Wink

 

Mam złe doświadczenia... wystarczy, że w ustach poczuję jednego, nie ogolonego włosa i mam załatwioną golonkę conajmniej na dwa lata Very Happy

Z golonki zawsze wyjadam tylko tłuszcz z wewnętrznej strony skory ale teraz jakieś te golonki bez tłuszczu są w sklepach... pewnie świnie są na diecie Very Happy
Zapisane
zofijeczka
Go


Email
Odp: Zupa żółteczkowa
« Odpowiedz #37 : 2013-07-17, 11:44:12 »

nie robiem nigdy wywaru. jak kupic kosci szpikowe?

Ja w mięsnym na bazarku świeże wieprzowe kupuję - to te grube udowe - z takimi główkami
Jedynie proszę o przerąbanie na pół

Raz kupiłam w 'tesko' (bo na bazarek nie zdążyłam) taki worek z upiłowanymi ale za długie i niezbyt świeże były - to i potem zupa śmierdzi blee
Zapisane
Mirek
Go


Email
Odp: Zupa żółteczkowa
« Odpowiedz #38 : 2013-10-18, 01:51:22 »

Jeśli ta zupa ma być jedynym posiłkiem w ciągu dnia to musi być "większa". Węglowodany też można w niej pomieścić - praktyczne. Będzie smacznie.

Mnie się zdarzało dodawać uduszoną na maśle cebulę, albo cebulę z pieczarkami.
hmm, coś ok 4x - tak mniej więcej wychodzi przy schodzeniu z wagą na 90kg ze 102kg
Zapisane
Rudzik
Go


Email
Odp: Zupa żółteczkowa
« Odpowiedz #39 : 2013-10-20, 14:46:14 »

tyle już zszedłeś z wagi, Mirku????? czy tyle masz w planach??
Ale sposób niezły tylko nie wiem czy wszystko co naszemu organizmowi potrzebne dostarczymy w ten monotonny sposób.
Chociaż i dr Kwaśniewski pisał , że właściwie można jeść dobrze zbilansowaną potrawę cały dzień, ale czy cały tydzień naprzykład....?
Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.052 sekund z 20 zapytaniami.