renia
|
Dostałam przepis na gofry od znajomej (znalazła go w sieci, ale już nie może odnaleźć tej strony – ani ja). Jestem nim zachwycona, wypieki są rewelacyjne. Gofry te są bardzo proste w wykonaniu, są bez dodatku cukru i doskonale zastępują w podróży, w pracy czy w domu chleb. Wiem, że osobom żywiącym się optymalnie do życia (a tym bardziej do szczęścia) chleb nie jest potrzebny, ale takie jego zastępstwo (podkład pod „kanapki”) okazuje się bardzo funkcjonalny i smaczny. Szczególnie teraz latem może on być bardzo przydatny na różne zamiejscowe „eskapady”. gofry z orzechami Składniki: 10 całych jaj 150g masła 100g twarogu (półtłusty) 30g (3 łyżki) mąki – najlepiej jaglanej, ale i może być tortowa 100g orzechów laskowych (zmielonych w młynku do kawy lub rozdrobnionych blenderem) Jaja (białka wraz z żółtkami) wybić do miski i mikserem zmiksować (nie będzie piany), dodać pozostałe składniki (masło miękkie – najlepiej płynne), dokładnie wymieszać i piec w gofrownicy. Mogą one tydzień leżeć w lodowce – praktycznie bez zmiany smaku. Również można je zamrażać. Podałam je gościom do kolacji, byli zachwyceni. Mówili, że niezwłocznie kupują sobie gofrownicę i przystępują do „dzieła”. W 100g zawierają białka 12,3g, tłuszczu 32,5g i węglowodanów 5,8g Proporcja BTW wypieku wynosi 1 : 2,6 : 0,5 Szczerze polecam…
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Bardzo ładne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Nie ma co chwalić, bo to nic wielkiego, ani trudnego nie jest. Ale są lepsze niż na to wyglądają.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
I jakie proporcje! Podoba mi się to "biało" na ponad 12 g
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Nie ma co chwalić, bo to nic wielkiego, ani trudnego nie jest. Ale są lepsze niż na to wyglądają. Ba... A skąd to wiedzieć?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
I jakie proporcje! Podoba mi się to "biało" na ponad 12 g Nic takiego tam nie ma... U mnie jest
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
I jakie proporcje! Podoba mi się to "biało" na ponad 12 g Nic takiego tam nie ma... A co jest?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Nie ma co chwalić, bo to nic wielkiego, ani trudnego nie jest. Ale są lepsze niż na to wyglądają. Ba... A skąd to wiedzieć? Myślałam, że Ty wiesz wszystko... ...jak Józek z piosenki... albo jak cooleś... Też tak myślałem wiele lat temu.
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Jak materac wygodny, to nikt niepotrzebny.
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
I jakie proporcje! Podoba mi się to "biało" na ponad 12 g Nic takiego tam nie ma... A co jest? ...to "biało" poprawiłam na "białko"...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Jak poprawiłaś, to nie ma już "biało".
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
I jakie proporcje! Podoba mi się to "biało" na ponad 12 g Nic takiego tam nie ma... Szkoda, młodzieżowo tak ... A co jest? ...to "biało" poprawiłam na "białko"...
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Jak poprawiłaś, to nie ma już "biało". Już jest czarno na białym...
|
|
|
|
|
|
|
|