Autor
|
Wtek: Chleb optymalny ( nowa wersja ) (Przeczytany 67982 razy)
|
adampio
Go
|
Witam Tym razem chce zaproponowac nie omlet a chleb optymalny. Tyle sie mowi o tym, ze pszenica jest tak przerobiona, ze nie mozna jej unzawac juz dzis pszenica, ze pomyslalem o tym aby zastapic ja czyms cikekawszym/zdrowszym. Zaczalem kombinowac i tak powstaly trzy odmiany chleba optymalnego z duza zawartoscia tluszczu i bardzo mala zawartoscia weglowodanow. Bo w 100 gr okolo 4 gr. BTW podaje na koncu. Skadniki: -500 gr bialek -100 gr maki kokosowej ( nie mylic z wiorkami ) - 100 gr masla sklarowanego ( nie musi byc koniecznie sklarowane aczkowiel jest idealne do pieczenia) -150 ml smietanki 38% ( slodka bo smietana jest kwasna ) - 50 gr nasion slonecznika - 10 gr proszku do pieczenia - lyzeczka zmielonego kminu ( dowolnie) - lyzeczka kurkumy dla koloru ( dowolnie ) - 20 gr kakao ( dowolnie ) - przyprawy czy ziola jakie lubicie np oregano, rozmaryn itp Robimy dokladnie jak chleb optymalny opisany w ksiazce dr. Kwasniewskiego. Konsystencja jest bardzie stala niz plynna ale to nic nie szkodzi. Ja robilem bez opcji "dowolnie" i otrzymalem nastepujace: 910 gr chleba BTW: 1:2,2:0,4 W 100 gramach 9,7 bialka, 21 gr tluszczu i 4,3 gr weglowodanow Na wstepie napisalem, ze powstaly trze werje chleba optymalnego. Powyzsza jest pierwsza. W drugiej wersji zastosowalem make migdalowa, ktora ma duzo mnie weglowodanow bo tylko 4-6 gdzie kokosowa ma 21 gr w 100 gr Trzecia wersja to maka z siemienia lnu, tez ma bardzo malo weglowodanow bo okolo 4-6 gr w 100 gramach produktu. Co moge powiedziec na temat tego chleba, to to, ze jest bardzo syty ze wzgledu na duza ilusc fibrow ( tak to sie chyba odmienia ) i jest bardzo dobry w smaku - jezeli jest ktos zmeczony smakiem bialka to jest to super wymiennik. Zycze smacznego.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Ja zastepuje chleb papryka (w sensie podstawki pod jajko, boczek czy ketchup), polecam zdecydowanie bardziej.
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Dasna
Go
|
Ja zastepuje chleb papryka (w sensie podstawki pod jajko, boczek czy ketchup), polecam zdecydowanie bardziej.
Zyon, ortodoksem się stajesz?
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Dlaczego?
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Dasna
Go
|
Dlaczego? Dlatego, co napisałeś powyżej.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Znaczy jak chleba nie jem to jestem ortodoxem? Holender, to jednak moze zaczne ten chleb szamac
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Dasna
Go
|
Znaczy jak chleba nie jem to jestem ortodoxem? Holender, to jednak moze zaczne ten chleb szamac Nie o to mi chodziło. Tylko, że napisałeś, że 'polecam bardziej" . To brzmi, jakbyś właśnie krytykował tych co to chleb jedzą. Ja np. jem chleb taki bez mąki, bez drożdży z samych ziaren. Coś taki jak "adampiowy".
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Nawozu należy pożywać jak najmniej. A mówiłem Dr-owi, "nie daj słonych ciast, jako alternatywy chleba, bo spieprzą sobie dobór pokarmów..." A później gadają: "na każdej imprezie optymalnej jest chleb"... Ale co tam, jak muszą, niech pożywają, bo taka ich karma, tylko dlaczego optymalna?
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Znaczy jak chleba nie jem to jestem ortodoxem? Holender, to jednak moze zaczne ten chleb szamac Nie o to mi chodziło. Tylko, że napisałeś, że 'polecam bardziej" . To brzmi, jakbyś właśnie krytykował tych co to chleb jedzą. W rzeczy samej, choc raczej to smiech niz krytyka Zreszta admin napisal dobitnie
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Dasna
Go
|
A ja właśnie śniadałam z "chlebem" z ziaren, masłem, boczkiem i żółtym serem. Mniam.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Podkład pod masło i wędlinę to placek serowojajeczny, albo ser żółty, twaróg, ale nie słone ciasto! No, ale przecież ostatecznie można, bo cytując klasyka adaśka: "proporcja wyjdzie i na chlebie"... Czy aż tak można nie rozumieć tekstów Kwaśniewskiego?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A ja właśnie śniadałam z "chlebem" z ziaren, masłem, boczkiem i żółtym serem. Mniam. A ja takiego paskudztwa nie tykam od lat! No, ale przecież mogę się mylić i wolność jest...
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
A ja właśnie śniadałam z "chlebem" z ziaren, masłem, boczkiem i żółtym serem. Mniam. A ja takiego paskudztwa nie tykam od lat! No, ale przecież mogę się mylić... Ty ortodoksie !
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Zyon
|
Podkład pod masło i wędlinę to placek serowojajeczny, albo ser żółty, twaróg, ale nie słone ciasto! No, ale przecież ostatecznie można, bo cytując klasyka adaśka: "proporcja wyjdzie i na chlebie"... Czy aż tak można nie rozumieć tekstów Kwaśniewskiego? Ciezko sie nie podpisac. Ja mysle, ze kazda impreze optymalna zaczyna sie najpierw od zakupu chleba a dopiero potem zaproszenia gosci
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Dasna
Go
|
A ja nigdy nie twierdziła, że jestem na DO.
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
"vvv" - rozumiem, bo robi planową robotę pod Witoszkową, ale tu ... Słone ciasta - kupa roboty, często "wprawnym" nie wychodzi, a jeszcze metabolizm rozdmuchuje. Nie warto tego jeść!
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Ja tez tego nie rozumiem, czemu wielokrotnie dawalem wyraz, wyrazajac swoje zdziwienie i dobrze, ze nie ma gavro, bo zaraz by znowu cos zaczal wypominac i majaczyc Ale ja powtarzam od dawna, ze chleb to stan umyslu, a jak sie wezmie pod uwage co mowil dawno temu Staszic, to tylko sie utwierdzam w tym
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Dasna
Go
|
Ja jem to co lubię. Taki chleb bez chleba bardzo mi pasuje. Nigd, nigdzie nie pisałam, że jestem na DO i , że jestem "optymalna". Jestem wielką miłośniczką tłuszczu i podziwiam dr Kwaśniewskiego.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Jak wszyscy Dopiero jak sie cos sp#&^@ to wtedy wszyscy byli i winien jest oczywiscie jeden
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
|