forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-26, 17:46:05

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.
669767 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Sniadanie
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 125 126 127 128 129 [130] 131 132 133 134 135 ... 504 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Sniadanie  (Przeczytany 3167715 razy)
Diogenes z Synopy
Go

Email
Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #2580 : 2015-08-15, 21:05:56 »

i kotlety schabowe

str też 39 ŻO   

Nie nadaje się ono do budowy i przebudowy wątroby, nerek, mózgu, chrząstek, stawów, tkanki łącznej, naczyń krwionośnych.

Smile

białko

wymieniam je więc na ostatnim miejscu
administ
Go

Email
« Odpowiedz #2581 : 2015-08-16, 08:08:51 »

Ale po co przypominać Słowo Doktora wszem i wobec? Rolling Eyes Wink
Niech się sami męczą ze swoimi problemami, bo na pomoc nie zasłużyli.  Very Happy
Albo podagry dostaną i będą pretensje, że ŻrO zaszkodziło...  Laughing
Diogenes z Synopy
Go

Email
« Odpowiedz #2582 : 2015-08-16, 10:26:49 »

dziś śmierdzący kalafior ( został z obiadu wczoraj )  nawet nie przypuszczałem , że wciągnąłem wczoraj 14 g białka kalafiorowego !

na patelni rozgrzałem lekko smalec , dodałem wędzonego pokrojonego w kostkę podgardla, nie smażyłem , podgrzałem, dołożyłem różyczki kalafiora, podsmażyłem i przed końcem dodałem  5 żółtek. Przemieszałem. Na talerzu przystroiłem pietruszką. Ogórka kiszonego zjadłem w trakcie smażenia.  Serem nie posypałem oraz gałką muszkatołową, bo nie miałem ochoty na białko.    Przyprawy to odrobina tymianku, oregano, papryka ostra.   Pasuje też  estragon, wczoraj był.

Do kawy będzie standardowa gęsta maślanka 36 %  Wink   z jagodami i cukrem.

Teresa Stachurska
Go

Email
« Odpowiedz #2583 : 2015-08-16, 10:55:45 »

Wszelkie jagody lubię z (kwaśną) śmietaną 30 % bez cukru. I bez soli, w odróżnieniu od kiszonego ogórka Smile 
jukor
Go

Email
« Odpowiedz #2584 : 2015-08-16, 12:35:53 »

"Warto zaznaczyć, że węglowodany przyswajalne są jedynym źródłem
energii dla układu nerwowego, w tym naszego mózgu. Dlatego po przerwie
nocnej tak ważne jest spożycie pierwszego śniadania, w którym powinna
znaleźć się porcja pieczywa czy płatków zbożowych.
Obok węglowodanów przyswajalnych ważnym czynnikiem regulującym
procesy metaboliczne zachodzące w organizmie jest błonnik pokarmowy
 zawarty w produktach pochodzenia roślinnego. Błonnik pokarmowy poprawia i
przyspiesza pracę jelit, powodując uczucie sytości, wiąże wiele
substancji w przewodzie pokarmowym, np. cholesterol, a także pozytywnie
wpływa na rozwój korzystnej mikroflory jelitowej".

http://zachowajrownowage.pl/app/webroot/uploaded/up/Czytajmy%20Etykiety/Czym%20s%C4%85%20w%C4%99glowodany.pdf

A co Ty dziś zjadłeś, aby odżywić swój mózg i poprawić metabolizm organizmu? Laughing Wink
Blackend
Hero Member
wiadomoci: 57201

« Odpowiedz #2585 : 2015-08-16, 13:05:47 »

Zjadłem omlet z dżemem, bo nic poprawiać nie chcę ponieważ jestem pogodzony ze swoim stanem metabolizmu. Wink
Diogenes z Synopy
Go

Email
« Odpowiedz #2586 : 2015-08-16, 13:07:37 »

A co Ty dziś zjadłeś, aby odżywić swój mózg i poprawić metabolizm organizmu? Laughing Wink

Ja już na całe szczęście okres głupoty mam za sobą. Zostawiłem daleko w tyle pełnoziarniste i błonnik. Właściwie mógłbym powiedzieć, że mam to d...e, ale całe szczęście, że nie mam Wink   , to średnie uczucie.  Widocznie, każdy musi ten etap przejść.  Dopóki nie poprawi się czynność mózgu ( wg tej teorii od jabłek  Wink   )

no to banana w dłoń ( żeby nie zgłodnieć na spacerze   Shocked )  i do przodu !    Wink
jukor
Go

Email
« Odpowiedz #2587 : 2015-08-16, 13:52:08 »

Ja już na całe szczęście okres głupoty mam za sobą. Zostawiłem daleko w tyle pełnoziarniste i błonnik. Właściwie mógłbym powiedzieć, że mam to d...e, ale całe szczęście, że nie mam Wink   , to średnie uczucie.  Widocznie, każdy musi ten etap przejść.  Dopóki nie poprawi się czynność mózgu ( wg tej teorii od jabłek  Wink   )

no to banana w dłoń ( żeby nie zgłodnieć na spacerze   Shocked )  i do przodu !    Wink

A jak ta czynność ma się poprawić przy takich zaleceniach IŻiŻ?
Nawet dyrektor instytutu ma wymowne nazwisko. Wink
Diogenes z Synopy
Go

Email
« Odpowiedz #2588 : 2015-08-16, 19:16:35 »

wpadłem dziś na szatański pomysł.

Idąc za ciosem ( kalafior na śniadanie )  . Zrobiłem Dzień Roślinny!!!

Nie, nie. Smile  Nie przyrządziłem  fasolkę po bretońsku.

Jako, że miałem połuskać worek orzechów włoskich, wyszło tak, że nie mogłem już zjeść obiadu ( próbuje się orzechy w trakcie tej ciężkiej pracy ) . Przy okazji ''skosztowałem''  z drzewa orzechy świeże laskowe ( już są dobre i smaczne ! ) . Zasumplementowałem więc łamaga 3 i łamaga 6. Cały ''obiad ''  Smile .  Minusem tego jest to,iż dolną dziurką wydobywa się po pewnym czasie pentan, metan lub etan.  Więc nie mam powodu  zazdrościć '' dni orzechowych'' czy pestkowych.  Ale da się przeżyć. Może to na mięsożerców tak działa?  Na wszelki wypadek posiedziałam trochę na dworze Wink

Od Pani produkującej dla mnie jajka, kupiłem dziś pomidory Malinówki. E tam , nie takie malinówki z biedronki, jakieś zmodyfikowane. Prawdziwe, PRLowskie. Może niektórzy wiedzą o czym piszę. Dalszy ciąg dnia, czyli kolacja, jak się domyślacie, mógł przebiegać tylko już teraz w jeden w określony wcześniej sposób . Dalszy ciąg dnia według scenariusza roślinnego. Co prawda świerzbiła mnie ręka, aby na pokrojone plastry Malinówki nałożyć gęstą śmietanę. Ale przypomniał mi się Paulo z Mediolanu.
Pomidores i smetana to profananeres  Wink  . I tak zajrzałem do spiżarki, a tam od pół roku nie ruszana oliwa ex virgin. Zalałem oliwą doprawione pomidory uprzednio posolone i popieprzone i szczypiorkowane. Ach,  machnąłem ręką na pentany Smile  . Przypomniała mi się moja włoska dieta śródziemnomorska z dużą ilością NNKT . Łamaga9  w oliwie  nawet mi smakowała, ale ten Pomidor chyba ze wszystkim by smakował Smile  dojrzały mocno, wypasiony!
Nie byłbym sobą, gdybym nie zakończył tradycyjnie dnia, czyli Gouda z masłem duńskim, a później samo masło  Wink . Bo smaczne .  Przeżyłem dzień roślinny, co prawda bez chałwy,  bez większych szkód.  Psiankowaty  nie wszedł z niczym w reakcję.
Powoli zaczynam rozumieć anakina i jego wegetariański pomysł na dietę optymalną  Wink
Gavroche
Hero Member
wiadomoci: 41595

« Odpowiedz #2589 : 2015-08-16, 19:29:08 »

Świeże orzechy to jak warzywa prawie. Wink
Suszone czy prażone z odrobiną soli są "lżej strawne".
Diogenes z Synopy
Go

Email
« Odpowiedz #2590 : 2015-08-17, 09:20:07 »

Dziś śniadanie eklektyczne.

Połączyłem trzy szkoły.

Jajeczka zrobiłem wg pani Jadwigi Kempisty. Żółtko na półśrednio miękkie ( miało być lejące ). Wcześniej wstawiłem do wody, podgrzałem mocno i wyłączyłem, i tak sobie stały i czekały. Wcześniej także pokroiłem w plasterki masło. Lubię takie w temp pokojowej. Żółtka posadowiłem na łódeczkach z masła, posoliłem i posypałem natką.

Zgodnie z przepisem pani Witoszek zrobiłem dwa fantastyczne pomidory, Malinówkę i niemalinówkę, obie pyszne. Podałem w zestawieniu z majonezem.

Ser żółty Tylżycki ( czy ktoś oprócz mnie lubi ten ser ? )   przyrządziłem z masłem.  Ta potrawa to już klasyczne danie Doktora, opatentowane i niepowtarzalne w innych szkołach, nawet tych próbujących  naśladować  Wink
Admin pisał, żeby się jednego trzymać, myślę jednak, że takie spotkanie szkół nic groźnego nie przyniesie   Wink

Było pysznie.
renia
Hero Member
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246

« Odpowiedz #2591 : 2015-08-17, 09:28:04 »

Ty celebrujesz to jedzenie... Shocked a jakieś zaklęcie jeszcze przy tym wymawiasz? Shocked Laughing Wink
Ja jem prosto, można nawet powiedzieć, że prostacko... Cool Laughing
Od święta lubię sobie też trochę "pokomplikować" życie przyrządzaniem potraw bardziej wymyślnych... Cool

Może te Twoje dania nie są tak skomplikowane, tylko tak barwnie opisane...  Rolling EyesLaughing

Diogenes z Synopy
Go

Email
« Odpowiedz #2592 : 2015-08-17, 09:29:21 »

właśnie!  Wink

mały podarek, a dużo radości   Smile
vvv
Go

Email
« Odpowiedz #2593 : 2015-08-17, 11:24:20 »

Dziś śniadanie eklektyczne.

A u mnie elektryczne, nie sieciowe
tylko na baterie i nie śniadanie
tylko ciśnieniomierz zamiast.

Lepiej być nie może,
gdyby było lepiej to byłoby gorzej.

http://s4.postimg.org/nv7rely0d/17sie.jpg

185gB / 7d
 Shocked  Wink
administ
Go

Email
« Odpowiedz #2594 : 2015-08-17, 11:48:10 »

A nie lepiej ciepnąć te normatywne urządzenia do kosza na śmieci, bo to 2-3 mmHg, albo 3-4 mg% za dużo mogą zdrowie zmarnować! Wink  Laughing
No chyba, że kto faktycznie choruje na normy - to ma sens.  Cool
Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #2595 : 2015-08-17, 11:55:49 »

Życie nie ma sensu bez porównywania się z innymi. Wink
administ
Go

Email
« Odpowiedz #2596 : 2015-08-17, 11:56:32 »

Laughing
vvv
Go

Email
« Odpowiedz #2597 : 2015-08-17, 12:13:32 »

Jasne, porównywanie śniadań,
abstrahując od ich rzeczywistego wpływu na przepływ,
zdrowsze jest.
Wink
administ
Go

Email
« Odpowiedz #2598 : 2015-08-17, 12:17:18 »

Zdrowsze to jest 5*wio albo chleb ze smalcem, a tu to przykro czytać, jak się ludzie tymi żółtkami i śmietanką mordują... Wink  Laughing
Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #2599 : 2015-08-17, 12:20:49 »

Włacha. Cool

1000 kcal w kubku:
-8 żółtek
-250 ml śmietanki 36%
-łyżka miodu gryczanego
Bzyk w mikserze i shake z MD może się schować. Wink
Strony: 1 ... 125 126 127 128 129 [130] 131 132 133 134 135 ... 504 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.029 sekund z 19 zapytaniami.