Autor
|
Wtek: Siłownia a ŻO (Przeczytany 3638506 razy)
|
Gavroche
|
Przysiad sumo to na szeroko rozstawionych nogach, stopy na zewnątrz, mocno pracujące biodra i przywodziciele ud? Ale wcale tak głęboko się nie schodzi. Głębokie ugięcia kolan są przy siadach olimpijskich lub ATG(ass to grass ) Paski to nie najszczęśliwszy pomysł dla chwytu, od czasu do czasu może być, powiedzmy na jeden z czterech treningów ciągu. Siła ciągu rośnie, a struktura dłoni i przedramienia nie dostosowuje się do tego, potem mogą być kontuzje, jak zapomnimy pasków. Większe wrażenie na mnie zrobi ktoś, kto pociągnie 150% wagi ciała bez sprzętu, niż 200% w pasie i z paskami. Tak samo jak pół tony na suwnicy skośniej nie imponuje tak, jak porządny przysiad ze 150 kg na sztandze.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Przysiad sumo to na szeroko rozstawionych nogach, stopy na zewnątrz, mocno pracujące biodra i przywodziciele ud? Ale wcale tak głęboko się nie schodzi. Głębokie ugięcia kolan są przy siadach olimpijskich lub ATG(ass to grass ) Paski to nie najszczęśliwszy pomysł dla chwytu, od czasu do czasu może być, powiedzmy na jeden z czterech treningów ciągu. Siła ciągu rośnie, a struktura dłoni i przedramienia nie dostosowuje się do tego, potem mogą być kontuzje, jak zapomnimy pasków. Większe wrażenie na mnie zrobi ktoś, kto pociągnie 150% wagi ciała bez sprzętu, niż 200% w pasie i z paskami. Tak samo jak pół tony na suwnicy skośniej nie imponuje tak, jak porządny przysiad ze 150 kg na sztandze. Mh? No, z tymi paskami tak podejrzewałam. Po prostu sztanga tak , jakby wisi. Aha, z tym sumo to nie wiedziałam. Natomiast taki głęboki przysiad podoba mi się , nie wiedzieć czemu. Jakoś fajnie to wygląda. No, cóż mamy trochę nasze drogi z Jurijem się rozchodzą. On mówi, żebym Good morning nie robiła, bo uszkodzę sobie odcinek szyjny. Ja , że bardzo lubię i że będę robiła. On, że przecież miałam kontuzję barku i kolana. Ja, że to nieważne, bo było kiedyś i na butterfly. No, krótko mówiąc..... Oczywiście miał trening pliometryczny, ale po co mi taki? Teraz nikt tego nie robi?
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Przysiad sumo to na szeroko rozstawionych nogach, stopy na zewnątrz, mocno pracujące biodra i przywodziciele ud? Ale wcale tak głęboko się nie schodzi. Głębokie ugięcia kolan są przy siadach olimpijskich lub ATG(ass to grass ) Paski to nie najszczęśliwszy pomysł dla chwytu, od czasu do czasu może być, powiedzmy na jeden z czterech treningów ciągu. Siła ciągu rośnie, a struktura dłoni i przedramienia nie dostosowuje się do tego, potem mogą być kontuzje, jak zapomnimy pasków. Większe wrażenie na mnie zrobi ktoś, kto pociągnie 150% wagi ciała bez sprzętu, niż 200% w pasie i z paskami. Tak samo jak pół tony na suwnicy skośniej nie imponuje tak, jak porządny przysiad ze 150 kg na sztandze. Mh? No, z tymi paskami tak podejrzewałam. Po prostu sztanga tak , jakby wisi. Aha, z tym sumo to nie wiedziałam. Natomiast taki głęboki przysiad podoba mi się , nie wiedzieć czemu. Jakoś fajnie to wygląda. No, cóż mamy trochę nasze drogi z Jurijem się rozchodzą. On mówi, żebym Good morning nie robiła, bo uszkodzę sobie odcinek szyjny. Ja , że bardzo lubię i że będę robiła. On, że przecież miałam kontuzję barku i kolana. Ja, że to nieważne, bo było kiedyś i na butterfly. No, krótko mówiąc..... Oczywiście miał trening pliometryczny, ale po co mi taki? Teraz nikt tego nie robi? Pliometria zmienia "okablowanie" mięśni w kierunku rekrutacji większej liczby jednostek motorycznych w danej chwili. Jeśli się uczyć plyo, to tylko w krajach byłego ZSRR, ale fakt, przydaje się na poziomie profesjonalnym i tylko niektórym sportowcom. Mam nadzieję, że nie trzymasz sztangi przy GM na odcinku szyjnym! Gryf powinien być ułożony na mięśniu czworobocznym lub nawet niżej na plecach. Spojrzenie skierowane przed siebie, głowa uniesiona, kolana ugięte, a plecy w fizjologicznym łuku. To ćwiczenie robi się z obciążeniem 60-80% martwego ciągu, przy ułożeniu sztangi na szyi, zamiast na plecach, dosłownie łeb urywa Jeśli chodzi o głębokie siady, to niektórzy twierdzą, że to jedyne prawdziwe. Ja nie jestem tak restrykcyjny, choć sam lubię i robię głębokie olimpijskie. Jeśli nie ma dyskomfortu i siada się pupą, a nie nogami, to jest bardzo silna technika. Wykorzystuje odruch prostowników na rozciąganie i energię zmagazynowaną w ścięgnach podczas schodzenia w dół. Jak sama zauważyłaś, robi się dużo łatwiej i ćwiczy się mięśnie dna miednicy, co potem można wykorzystać na innej płaszczyźnie... A drogi z trenerem rozchodzą się prędzej czy później, nic nie poradzisz
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Zanim zaczęłam GM obejrzałam i posłuchałam co pokazują inni m.in.Jan Łuka. Tak, sztanga trzymam nie na szyi a na czworobocznym. Z trójboju siłowego dowiedziałam się, że można ją ładnie zablokować unosząc lekko łokcie w górę i to stosuję. W związku z tym właśnie ciało jest zmuszone do wygięcia w odcinku lędźwiowym , ale jednocześnie ładnie prostuje plecy. Kolana uginam. Ja widzę , że Jurij zna te techniki siadu, bo dzisiaj chciał nie chciał musiał skorygować moje "wypięcie" w sumo. Czegóż on taki przeciwny? Szuka tylko trudności. Pewnie maszyny, otrzepał ruki i poszoł. Jak będzie się mnie słuchał, to może być ok. Znowu powiedziałam, że musi mi dawać najwięcej treningów bez maszyn. I kropka. Wzięłam jego adres mailowy, nie będzie ze mną lekko. Ja mu podeśle parę linków i niech się przygotuje. Potrzebuję asekuracji, i korekcji w czasie ćwiczeń. A poza tym jako osobisty trener to niech podejdzie indywidualnie. Póki mnie to nie bije po kieszeni to może tak być. Póki co. No, co tu gadać. U nich te treningi z trenerem są po prostu tanie. Nie będę się upierać przy pliometrii, ale dzisiaj sam pokazał, gdzie miał ją zastosować. W boksie chodzi przecież o szybkość, moc ciosu. Ja nie chcę tych skoków głębokich, ale szybkość, moc czemu nie? Te ćwiczenia wszystkie bardzo ułatwiają mi życie... potem. Prozaiczna sprawa. Dużo podróżuję i korzystam z toalet publicznych. Przeciez usiaść na desce to mozna coś złapać. Nawet podkładki mnie nie przekonują. Więc na Małysza. Kiedyś, męka. Dzisiaj , luzik.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Oooo, wiele, wiele więcej zastosowań treningu siłowego mamy w codziennym życiu Podnoszenie ciężkich przedmiotów z podłogi bez bólu kręgosłupa, unoszenie nad głowę bez uszkadzania szyi, podnoszenie się z podłogi, sprint, chodzenie po śliskim podłożu, pchanie i ciągnięcie, podtrzymanie omdlewającej niewiasty, rzucanie przeciętnymi bywalcami baru, kurcze, nawet kichanie jest łatwiejsze
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Także do utrzymywania wagi ciała, kontrolowania apetytu.
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Do KOCS-a straciłaś Ewa serce? Przecież to rytualny wątek Forum jest! Raniutko trzeba się przywitać, a kawa dopiero później przecież... Nieeeeeeeee, do swojego dziecka?! A tak naprawdę to dziecko wspólne - moje i Reni Siłownia mnie znudziła. I tak juz nie dorobię się bicepsów
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Musiałaś omyłkowo kliknąć na "powiadamiaj", zamiast na "odpowiedz" (na dole postu). Jak klikniesz na ten link na poczcie to wyskoczy takie pytanie: "czy na pewno chcesz wyłaczyć powiadamianie"? Trzeba kliknąć na "tak". Ja nie czytałam dokładnie i klikałam na "nie"... klikam tylko "cytuj" albo "odpowiedz" A jak wciśnie się "powiadamiaj" to co? na pocztę wysyła maile, no nie? Czy widzicie ten link na górze pod wiadomosciami [o! mam wiadomośc ? - "Pokaż nowe odpowiedzi na twoje wątki." Wcisnijcie go i zobaczycie listę tematów, w których pojawiły się nowe posty, na które nie daliscie odpowiedzi. O to mi chodzi. Nie chcę, żeby mi sie wyświetlały wszystkie tematy, w których sie odezwałam. No kurde, odpowie mi ktoś? Sorry, ale tracę cierpliwość
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Do KOCS-a straciłaś Ewa serce? Przecież to rytualny wątek Forum jest! Raniutko trzeba się przywitać, a kawa dopiero później przecież... I tak juz nie dorobię się bicepsów Nie byłabym taka pewna. http://www.youtube.com/watch?v=pTpz-LnHoY4
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Do KOCS-a straciłaś Ewa serce? Przecież to rytualny wątek Forum jest! Raniutko trzeba się przywitać, a kawa dopiero później przecież... Nieeeeeeeee, do swojego dziecka?! A tak naprawdę to dziecko wspólne - moje i Reni No to z nas taka nowoczecna rodzinka. A mówią, że matka jest jedna...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Musiałaś omyłkowo kliknąć na "powiadamiaj", zamiast na "odpowiedz" (na dole postu). Jak klikniesz na ten link na poczcie to wyskoczy takie pytanie: "czy na pewno chcesz wyłaczyć powiadamianie"? Trzeba kliknąć na "tak". Ja nie czytałam dokładnie i klikałam na "nie"... klikam tylko "cytuj" albo "odpowiedz" A jak wciśnie się "powiadamiaj" to co? na pocztę wysyła maile, no nie? Czy widzicie ten link na górze pod wiadomosciami [o! mam wiadomośc ? - "Pokaż nowe odpowiedzi na twoje wątki." Wcisnijcie go i zobaczycie listę tematów, w których pojawiły się nowe posty, na które nie daliscie odpowiedzi. O to mi chodzi. Nie chcę, żeby mi sie wyświetlały wszystkie tematy, w których sie odezwałam. No kurde, odpowie mi ktoś? Sorry, ale tracę cierpliwość Ze mnie słaby "majster". Ale musiałaś kliknąć w powiadamiania i powiadamia na e-poczcie. Też tak miałam. jakoś sobie z tym poradziłam...Nawet dokładnie nie pamiętam jak to zrobiłam...
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
i co? wtedy dostawałaś na pocztę
a mnie chodzi o powiadamianie na stronie - taka tabelka/lista się pokazuje
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
i co? wtedy dostawałaś na pocztę
a mnie chodzi o powiadamianie na stronie - taka tabelka/lista się pokazuje
A nie możesz "ręcznie" ominąć tych wątków? Nigdy ich nie otwierać? Czy histeria?
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Dzisiaj byłam na zajęciach pilates prowadzonych przez Olę. Malutką , niesamowicie giętką Ukrainkę, ale jednocześnie pięknie umięśnioną. Super. Świetne. Zajęcia prowadziła z gracja i wyczuciem. Zresztą tak jak trenerka w Polsce. Niektóre statyczne ćwiczenia są ciężkie, za to pięknie regulują oddech, poprawiają zmysł równowagi, uelastyczniają stawy, ścięgna. Praca a potem satysfakcja.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A dlaczego dziś nie trenowałaś z Birkutem na lwowskim majdanie? Mogłaś nafikać kilku birkutowcom dla wprawy...
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
A dlaczego dziś nie trenowałaś z Birkutem na lwowskim majdanie? Mogłaś nafikać kilku birkutowcom dla wprawy... Ta , Ty scho? Na lwowskim Majdanie spokój. Pojechali do Kijowa. Dziś może być gorąco. Majdan i władza się radykalizują. Wysłuchałam przed chwilą przemówień Kliczki, Tiahnyboka i Jaceniuka, który stwierdził , że on już wybrał. Albo zwycięstwo albo kula w łeb. A fikać to ja mogę.... Berkut to chłopy po 190 cm nieraz i wytrenowani dobrze.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
No, ale w TV by było, że "Matka Polka dała radę..."
|