Jarek
Go
|
|
Odp: Obiad
« Odpowiedz #100 : 2017-04-20, 18:19:07 » |
|
Reniu z czego tyle radości?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Blackend
|
|
Odp: Obiad
« Odpowiedz #102 : 2017-04-20, 18:49:09 » |
|
Ale Jarkowi nie jest do śmiechu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
|
Odp: Obiad
« Odpowiedz #104 : 2017-04-20, 19:17:03 » |
|
Kryanna zabawnie pisze... O mężu może?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jarek
Go
|
|
Odp: Obiad
« Odpowiedz #105 : 2017-04-20, 19:22:04 » |
|
Kryanna jak pisze, to mi zaraz sie konie chce kraść
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lukas8281
Go
|
|
Odp: Obiad
« Odpowiedz #106 : 2017-04-21, 11:13:53 » |
|
Dzień dobry wszystkim. Jestem tutaj nowy i od niedawna stosuję dietę optymalną. Jestem bardzo zadowolony z rezultatów. Mam pytanie czy gotowanie sous vide czyli w kąpieli wodnej o niskiej temperaturze to coś złego? Pytam, bo mam sprzęt do takiego procesu obróbki i mięsko wychodzi soczyste tyle że czas przygotowania długi ale robi się samo.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
|
Odp: Obiad
« Odpowiedz #107 : 2017-04-21, 13:02:26 » |
|
Wygląda ciekawie. Ale chyba do takiego sposobu przyrządzania mięsa tłuszczu się nie dodaje... Ale zawsze można dodać np. masełko czosnkowe... Może jednak ktoś tutaj ma takie urządzenie, chociaż my raczej proste metody obróbki termicznej stosujemy...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lukas8281
Go
|
|
Odp: Obiad
« Odpowiedz #108 : 2017-04-21, 14:59:51 » |
|
Jedzenie (np. dziś nerka cielęca) zamknąłem w woreczku do pakowania próżniowego. Dodałem pieprz, zioła i kurkumę i smalec, maszynka wyssała powietrze z worka i wykonała zgrzew. I taki zestaw trafił do kąpieli wodnej w 70st. C na noc na 8h. I gotowe. Pytam o taki sposób przyrządzania potraw, bo gdzieś czytałem, że niektóre aminokwasy są wrażliwe na temperaturę jak choćby lizyna. Z innej jednak strony patrząc mamy tu folie czyli coś chemicznego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
|
Odp: Obiad
« Odpowiedz #109 : 2017-04-21, 18:36:05 » |
|
Ta folia to niezły syf, podgrzewana wiele godzin w wilgotnym środowisku. Ludziska to sobie lubią utrudniać życie. Smaży się cynaderki parę minut, dusi z tłuszczem na wolnym ogniu dłużej, ale praktycznie samo. Po co Ci plastyfikatory i ksenobiotyki do zdrowej nerki?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
|
Odp: Obiad
« Odpowiedz #110 : 2017-04-21, 18:38:44 » |
|
Ja ze względu na tę folię darowałabym sobie takie przygotowywanie potraw. Już lepszy byłby wolnowar.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
|
Odp: Obiad
« Odpowiedz #111 : 2017-04-21, 18:45:21 » |
|
No jak? Nie chcecie iść z postępem i osiągnięciami? Dawniej wystarczyło się ożenić aby dobrze zjeść lub dalej zostać pod kuratelą mamy, a dziś to wszystko bardziej skomplikowane widocznie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
|
Odp: Obiad
« Odpowiedz #112 : 2017-04-21, 18:49:10 » |
|
No ale jak ja mam się ożenić? Żenić to się żenię czasem, ale ożenić nie mogę
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
|
Odp: Obiad
« Odpowiedz #116 : 2017-04-21, 19:10:32 » |
|
Pewnie, dobrze jest połączyć przyjemne z pożytecznym.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lukas8281
Go
|
|
Odp: Obiad
« Odpowiedz #117 : 2017-04-21, 19:20:44 » |
|
Macie rację. Lepiej trochę postać przy garach jak kąpać jedzenie w foli.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
|
Odp: Obiad
« Odpowiedz #118 : 2017-04-21, 19:38:34 » |
|
Kup sobie szybkowar lub wolnowar i nie będziesz musiał stać przy garach
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
|
Odp: Obiad
« Odpowiedz #119 : 2017-04-21, 19:43:17 » |
|
Piekarnik też jest dobry.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|