Autor
|
Wtek: Najnowsza historia Polski (Przeczytany 12133870 razy)
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Przytoczę Państwu krótkie fragmenty ( str.270 - 274) z książki pt “Bohater, spisek, śmierć. Wykłady żydowskie” Mari Janion :
“Perechodnik bowiem postanowił precyzyjnie przedstawić szatańską logikę postępowania Niemców z Żydami. Jak pisał z naciskiem: działanie Niemców jasne jest dla mnie teraz, ale wtedy, jeszcze wtedy - rzadko kto zrozumiał, rzadko kto uprzytomnił sobie, że bezapelacyjny wyrok zapadł na wszystkich” (86). Po roku straszliwych doświadczeń Perechodnik zdołał rozszyfrować plan niemiecki. Oto założenia tego przeraźliwego, szatańskiego theatrum, posługującego się ironiczną iluzją jako podstawowym środkiem oddziaływania: “Lipiec 1942 roku. Co robią Niemcy ?” Stoi przed nimi problem, makabryczny problem wymordowania bez wyjątku wszystkich Żydów z terenu całej Generalnej Guberni, przy czym należy spełnić jeszcze następujące warunki:
“a) żeby się nie zorientowali, że zapadł na nich wyrok śmierci,
b) żeby się nie bronili,
c) żeby jak najmniej Niemców zmobilizować w tym celu,
d) żeby sami Żydzi pomogli Niemcom wykonać tę brudną robotę,
e) żeby getta opuszczone przez Żydów przez innych były sprzątnięte,
f) żeby trupy żydowskie chowane były przez Żydów.
g) żeby cały majątek ruchomy, złoto, dolary, biżuteria, wpadł w ręce Niemców,
h) żeby każde miasto żydowskie było pewne, że ono komt nicht in Betracht (nie jest brane pod uwagę),
i) żeby każdy wpływowy lub bogatszy Żyd był na sto procent przekonany, że nie o nim myślą, żeby nie uciekał, tylko sam czekał, aż przyjdzie jego kolej,
j) żeby wymienieni Żydzi nie zorientowali się, że ich wiozą na śmierć,
k) żeby w momencie śmierci nie wpadli w furię, pozostali w nieświadomości do ostatniej chwili,
l) żeby ciała trzech milionów ludzi zużyć jako drogocenny surowiec, na przykład jako nawóz naturalny, czy też wyciągnąć tłuszcz, dla chemicznej przeróbki, i jednocześnie nie pozostawiać śladu w postaci cmentarzyska,
m) żeby uniemożliwić Żydom ratunek w polskiej dzielnicy” (31-32).
Cała opowieść Perechodnika (Calek Perechodnik “Spowiedź”- dopisek TS) będzie się toczyła wokół tego rozszyfrowanego planu. Podłożem ironii Perechodnika są wściekłość, ból, rozpacz, niemoc i bezsilność w obliczu okrutnej przemocy. Na obłudną ironię Niemców odpowiada własną demaskatorską ironią. Efekt jest inny niż w “Testamencie” Milcha, uderzającym nadmiarem wszystkiego - brutalnych opisów, przekleństw, idei wymyślnych tortur, jakie czekają Niemców po przegranej wojnie, itp., itd. Różnica polega na tym, że uczuciom tym u Perechodnika towarzyszy wielkie rozoznanie Losu, nieubłaganego rychłego kresu własnego i całego ludu - przyświeca ono jego narracji, podobnie jak niekiedy bywa w tragedii greckiej. Można o tym rozpoznaniu opowiedzieć tylko na mocy ironicznej świadomości, odsłaniającej ukryty, a często przewrotny sens wydarzeń. …
“Wszyscy żyli się i poruszali się jak w upiornym snie” (130) - tak charakteryzuje Perechodnik poczucie istnienia u Żydów w getcie. Tak zresztą piszą i inni kronikrze. Wszyscy są skazani. Odwlekają wyrok (o którym do końca nie wiedzą), jak mogą, ale Niemcy są bezkonkurencyjni. “W tej wojnie nie było jeszcze Żyda, który by oszukał Niemców, wprost przeciwnie - wszyscy Żydzi, i to ci najmądrzejsi, zostali oszukani przez Niemców” (235). To też jedna z cech szataństwa niemieckiego - ta wszechmoc nadludzkiego oszustwa. … “
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
Trzeba było dwadzieścia lat temu głosować na Komunistów, jeśli ktoś jest na dzień dzisiejszy niezadowolony, a nie dziś się dziwić, że Kapitalizm nie ma "ludzkiej twarzy" dla wszystkich Na pociechę - od 2000 lat Komunizm dobrze się ma, ale obowiązuje dopiero po śmierci. PS Nawet "ucho igielne" nie obowiązuje - taka Urawniłowka!
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
vigo
Go
|
pamiętam tę radość. Wszystkim się zdawało, że będą kapitalistami - Hehe, a mialo byc tak pieknie. 89` akurat bylem swiezo po podstawowce, ale utkwily mi slowa Walesy - cos w tym stylu: ludzie dajdzie nam 20 lat a dogonimy zachod.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
pamiętam tę radość. Wszystkim się zdawało, że będą kapitalistami - Hehe, a mialo byc tak pieknie. 89` akurat bylem swiezo po podstawowce, ale utkwily mi slowa Walesy - cos w tym stylu: ludzie dajdzie nam 20 lat a dogonimy zachod. Jeśli tak Wałęsa deklarował to słowa dotrzymał. Wszak dogonił ten zachód. O stawkach jakie Wałęsa sobie winszuje mówię.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
Ale się role poodwracały - "stara solidarność" - to dziś kapitaliści, a tym dzisiejszym od Śniadka - Komuna się marzy. Tylko krzyknąć "Komuno wróć" - nie ma komu! Komedia.
|
|
|
|
|
|
|
vigo
Go
|
U Walesy ponoc krucho z kasa. Wszak dostaje marne 3 patyki jako byly prezyd"ę"t (bardzo mi sie podobala rubryka w NIE Urbana w polowie lat 90 - "Pan Prezydęt powiedzial" ). Czyzby dlatego wyklady dla Libertas ? Ciekawe co ci ludzie robia z taka kasa. Jak czytam newsy w stylu Mike Tysonowi grozi bankructwo lub podobnie Michael Jackson, to czlowiek sie zastanawia o co im chodzi.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Dziesięć milionów kapitalistów... Plus ich dorosłe już dzieci i dzieci tych dzieci. Na nędzarzy oraz Śniadka miejsca by nie zostało w tej wyliczance. A 70 % żyje za mniej niż wynosi minimum socjalne.
|
|
|
|
|
|
|
michal
Go
|
Dziesięć milionów kapitalistów... Plus ich dorosłe już dzieci i dzieci tych dzieci. Na nędzarzy oraz Śniadka miejsca by nie zostało w tej wyliczance. A 70 % żyje za mniej niż wynosi minimum socjalne.
W normalnym kraju nikt nie żyje za mniej niż wynosi minimum socjalne... (bo ono wynosi zero).
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
Dziesięć milionów kapitalistów... Nie napisałem np: dziewięć milionów dziewięćset dziewięćdziesiąt dwa tys. członków NSZZ "Solidarność", bo tacy członkowie - pozostali przeważnie dalej "członkami", a nie kapitalistami Napisałem: ""stara solidarność"" - i nie chodzi mi tu tylko o niektórych byłych członków NSZZ "Solidarność".
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Piotr Najsztub podniósłszy wysoko głowę wezwał - http://www.przekroj.pl/opinie_inne_artykul,4827.html . Na wsi byłam, to nie widziałam co się w mieście działo, ale w serwisach śladu nie ma by apel odniósł skutek. Autor pewnie zajęty już czymś innym nie zauważy, że rodacy propozycję świętowania uznali za z gruntu fałszywą? Mnie obudziła red. Joanna Solska, akurat dwa lata. Red. P. Najsztubowi nawet Olga Lipińska nic nie zdołała przekazać, nawet osobiście, nawet w cztery oczy? Jest bardzo źle, skoro aż tak bardzo można zadrzeć głowę by nie widzieć, nie słyszeć i nie czuć. Przykro nad wyraz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|