Strony: 1 [2] 3 4
|
|
|
Autor
|
Wtek: "Olej Lorenza" - Film / TVN sobota godz. 21:45 (Przeczytany 46579 razy)
|
Joela
Go
|
Właśnie ,polski olej z rzepaku na polskich szczurach ,a co oni badali ? Jak to jest z tym olejem rzepakowym ? Czy on miał w jakiś sposób ratować uszkodzoną mieline. A co z innymi olejami np pestki winogron ? Pić czy nie pić a może Olej Lorenza" jest dobry na inne schorzenia ?
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Swojego czasu bardzo poszukiwałam "coś", co by mi pomogło, ale z moich dedukcji wynika, że DO jest z tego wszyskiego jest najlepsza.
Olej Lorenza jest dobry dla ALD i to dla małych chłopców, w początkowym stadium choroby - zatrzymuję ją.
|
|
|
|
|
|
|
Joela
Go
|
Swojego czasu bardzo poszukiwałam "coś", co by mi pomogło, ale z moich dedukcji wynika, że DO jest z tego wszyskiego jest najlepsza.
Olej Lorenza jest dobry dla ALD i to dla małych chłopców, w początkowym stadium choroby - zatrzymuję ją.
Jeśli mozna zapytać? W czym pomaga ci DO , na co jest najlepsza co zmienia? moze łagodzi?
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
W książce Rubena Gallego "Na brzegu", bohaterowie - jeden chory na zanik mięśni (Misza), drugi (Ruben)- nie jestem pewna na co. Poraziło mnie stwierdzenie Rubena, narratora: kiedy jest mu bardzo źle, to myśli o tym, że jest szczęśliwym człowiekiem, jest szczęśliwym człowiekiem ... bo sam może skorzystać z ubikacji. To bardzo trudne szczęście.
Z podobnie trudnym szczęściem ma się do czynienia mając SM i nie będąc na DO. Na DO wraca człowieczeństwo.
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Jak się okazuje, szczęscie jest z natury trudne Mówisz o ludziach okaleczonych, którzy próbują być szczęsliwi. Generalnie łatwiej jest narzekać niz byc zadowolonym. Człowiek nieszczesliwy z powodu krzywego nosa czy krzywych nóg, tez często nie jest w stanie pokonać swojej smutnej filozofii pokrzywdzonego przez los. Każdy powinien nauczyc się cieszyć tym co ma i wyciągać z życia, co najlepsze. To jest trudna umiejętność i posiadają ją często ludzie, którzy wg nas powinni zamknięci w domu płakać.
|
|
|
|
|
|
|
Joela
Go
|
W książce Rubena Gallego "Na brzegu", bohaterowie - jeden chory na zanik mięśni (Misza), drugi (Ruben)- nie jestem pewna na co. Poraziło mnie stwierdzenie Rubena, narratora: kiedy jest mu bardzo źle, to myśli o tym, że jest szczęśliwym człowiekiem, jest szczęśliwym człowiekiem ... bo sam może skorzystać z ubikacji. To bardzo trudne szczęście.
Z podobnie trudnym szczęściem ma się do czynienia mając SM i nie będąc na DO. Na DO wraca człowieczeństwo
Napisałam wysłałam iii nie ma Tak bardzo trudne szczęście ,ale mimo to potrafi sie usmiechac .Dla kogos zdrowego nie do wyobrażenia - z czego tu sie cieszyć? Jesli DO daje ci tyle ulgi ? czy to dobre okreslenie? - to niechaj ci słuzy jak najlepiej i najdłużej. Uśmiechaj sie - pomimo to
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Nie należę do cierpiętnic, ani do osób nieszczęśliwych.
Przytaczjąc sołwa Rubena miałam na myśli osoby, które w nieszczęściu (jakim jest choroba) znajdują szczęście jak np. Ruben. Ja tego typu szczęścia nie akceptuję.
Często słyszałam, że z moją chorobą można żyć długo, tylko trzeba nauczyć się z nią żyć, zaprzyjaźnić się tą chorobą.. Nigdy nie zaakceptuję tego stanu rzeczy! A przyjaciół sama sobie wybieram - nie takich jak choroba!
|
|
|
|
|
|
|
Joela
Go
|
Nie należę do cierpiętnic, ani do osób nieszczęśliwych.
Przytaczjąc sołwa Rubena miałam na myśli osoby, które w nieszczęściu (jakim jest choroba) znajdują szczęście jak np. Ruben. Ja tego typu szczęścia nie akceptuję.
Często słyszałam, że z moją chorobą można żyć długo, tylko trzeba nauczyć się z nią żyć, zaprzyjaźnić się tą chorobą.. Nigdy nie zaakceptuję tego stanu rzeczy! A przyjaciół sama sobie wybieram - nie takich jak choroba!
jA BYNAJMNIEJ TAK TO ZROZUMIAłAM Nie ,ze choroba jest przyjacielem ,ze w chorobie mozna znaleźć szczęście , ja zrozumiałam ,ze Ruben jest szczęśliwy pomomo TO co go spotkało , jest szczęsliwy ,ze chociaż w tej tak intymnej sprawie jest samodzielny . Lekarze maja czasem bardzo dziwne podejście do chorych wymagaja od człowieka czegos czego sami nie potrafia zrobic. Podobnie mówia o smierci - przyjaciel , a przeciez napisane jest .Ostatni wróg - śmierć - To przypomina dziury w jezdni zamiast doprowadzic drogi do stanu uzywalności ,to prościej jest postawić ZNAKI - jedź pomału Słusznie nie akceptujesz i nie uważasz za przyjaciela - złodziejaale ,jak sobie radzic skoro TEN nieproszony jest w każdej sekundzie zycia?
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Przytaczjąc sołwa Rubena miałam na myśli osoby, które w nieszczęściu (jakim jest choroba) znajdują szczęście jak np. Ruben. Ja tego typu szczęścia nie akceptuję. To zależy co komu daje szczescie. Są tacy, których życie nauczyło dostrzegać swoje szczęście w innych ludziach.
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Podobnie mówia o smierci - przyjaciel , a przeciez napisane jest .Ostatni wróg - śmierć - Słusznie nie akceptujesz i nie uważasz za przyjaciela - złodziejaale ,jak sobie radzic skoro TEN nieproszony jest w każdej sekundzie zycia?
1, zdanie : Dla kogo z forum śmierć to przyjaciel? Dla mnie nie. 2, zdanie : Odpowiedz jest prosta - miłość/szacunek do siebie do innych leczy wielu nieproszonych gości.
|
|
|
|
|
|
|
Joela
Go
|
=lekarka l 1, zdanie : Dla kogo z forum śmierć to przyjaciel? Dla mnie nie. 2, zdanie : Odpowiedz jest prosta - miłość/szacunek do siebie do innych leczy wielu nieproszonych gości.
Nie mówiłam o forum ,jesli dobrze pamietam to kk nazywa śmierć przyjacióka. Można sie zgodzić ,ze szacunek miłosc Brak goryczy leczy i wygania nieproszonych gości. jednak ja mówie o sytuacjach gdzie nie mozna tak powiedzieć ,chyba ,ze rodzice beda pośrednikami. Bo jak powiedzieć o szacunku czy jego braku np 5 letniemu dziecku choremu na zanik mieśni. a takich dzieci jest coraz wiecej . Ale ogólnie zgadzam sie ze Miłosc Uzdrawia . Choroba moze byc Bożą posługa dla innych by okazali Miłosc. Hiob był oskarżany o wszystko co mozliwe ,chłopina bronił sie rękami i nogami - a przyjaciele powtarzali -zgrzeszyłes ,zgrzeszyłes. Jednak YHVH przyznał sie do słów Hioba a nie do ich słowa.
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Bo jak powiedzieć o szacunku czy jego braku np 5 letniemu dziecku choremu na zanik mieśni.
Jak to jak? Szanując to dziecko. Nie płakać nad nim, tylko obdarzać prawdziwymi uczuciami i emocjami - rozmawiać, śmiać się, gniewać. Traktowac jak czlowieka. Nie grzebać go za zycia.
|
|
|
|
|
|
|
Joela
Go
|
Bo jak powiedzieć o szacunku czy jego braku np 5 letniemu dziecku choremu na zanik mieśni.
Jak to jak? Szanując to dziecko. Nie płakać nad nim, tylko obdarzać prawdziwymi uczuciami i emocjami - rozmawiać, śmiać się, gniewać. Traktowac jak czlowieka. Nie grzebać go za zycia. Jeśli dobrze zrozumiałam lekarke to szacunek miał niejako wyganiac chorobe z chorego . dlatego mije pytanie było ;jak 5latek przez włąsny szacunek ma wypedzić nieproszonego gościa-choroba czy taki maluch choruje z braku szacunku Jona-Joela
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Według ciebie 5 letnie dziecko nie ma swojeg rozumu? Ma. A takze moze byc lękliwe, z poczuciem winy, agresji albo aktywne, optymistyczne, z wiara w siebie, życzliwe.
|
|
|
|
|
|
|
Joela
Go
|
Według ciebie 5 letnie dziecko nie ma swojeg rozumu? Ma. A takze moze byc lękliwe, z poczuciem winy, agresji albo aktywne, optymistyczne, z wiara w siebie, życzliwe.
Ewa albo ja tak niezrozumiale pisze ,albo ty mnie nie rozumiesz , bo niechcesz ,albo nie wiem co? Według mnie 5letnie dzieko ma rozum A gdzie ja pisałam ze niema POKAż Ja napisałam o 5letnim CHORYM dziecku ,któremu mówisz -- szanuj innych to choroba odejdzie
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Jak to jak? Szanując to dziecko. Nie płakać nad nim, tylko obdarzać prawdziwymi uczuciami i emocjami - rozmawiać, śmiać się, gniewać. Traktowac jak czlowieka. Nie grzebać go za zycia. Jeśli dobrze zrozumiałam lekarke to szacunek miał niejako wyganiac chorobe z chorego . dlatego mije pytanie było ;jak 5latek przez włąsny szacunek ma wypedzić nieproszonego gościa-choroba czy taki maluch choruje z braku szacunku Jona-Joela Ty rzeczywiście albo mało wiesz, albo sobie kpisz.
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Choroba moze byc Bożą posługa dla innych by okazali Miłosc.
Coś jednak wiesz.
|
|
|
|
|
|
|
Joela
Go
|
Podobnie mówia o smierci - przyjaciel , a przeciez napisane jest .Ostatni wróg - śmierć - Słusznie nie akceptujesz i nie uważasz za przyjaciela - złodziejaale ,jak sobie radzic skoro TEN nieproszony jest w każdej sekundzie zycia?
1, zdanie : Dla kogo z forum śmierć to przyjaciel? Dla mnie nie. 2, zdanie : Odpowiedz jest prosta - miłość/szacunek do siebie do innych leczy wielu nieproszonych gości. Dlaczego uważasz ,ze kpie ? wyjaśnij mi 2 zdanie - odpowiedź . miłość/szacunek do siebie do innych leczy wielu nieproszonych gości. Napisałaś a teraz rozwin zamiast mnie pomawiac.
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
jak 5latek przez włąsny szacunek ma wypedzić nieproszonego gościa-choroba czy taki maluch choruje z braku szacunku Jona-Joela Odpowiedź na to pytanie przecież znasz. Ja też. Jeżeli nie wiesz dlaczego chorują dzieci to ...przeczytaj dokładnie Biblię. miłość/szacunek do siebie do innych leczy wielu nieproszonych gości. Napisałaś a teraz rozwin zamiast mnie pomawiac. Dużo w Tobie złości. Odpowiedziałam na Twoje pytanie w poprzednim moim poscie.
|
|
|
|
|
|
|
zenon
Go
|
Mam nadzieje ze za jakis czas zrobia reedycje filmu. Film mialby sie tym razem konczyc optymistycznie. Np ostatnia scena: "Oto prawdziwy Lorenzo. Ma obecnie 45 lat. Ma wspaniala zone i 2 synow. Wlasnie gra z synami w pilke.."
To by bylo super zakonczenie.. prawdziwie optymistyczne. Mam nadzieje ze kiedys realia bede pozwalaly taka wersje filmu nakrecic..
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: 1 [2] 3 4
|
|
|