Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

Chleb migdałowy.

Zaczęty przez renia, 2011-01-13, 18:50:38

Poprzedni wątek - Następny wątek

adampio

Cytat: Libertador w 2011-01-22, 13:59:12
Problem taki ze chleb sie rozpada i nawet nie idzie go utrzymac w palcach, nie mowiac juz by na niego cokolwiek polozyc.

Sprobuj zrobic ten, ktory ja robilem. Zrob wszystko tak jak jest napisane w przepisie. Widzr, ze Reni tez wyszedl migdalowy, ktory jest taki sam jak orzechowy. Cos musisz knocic.

Poza tym "Gwidon" ma racje.

kodar

Cytat: Libertador w 2011-01-22, 13:59:12
Problem taki ze chleb sie rozpada i nawet nie idzie go utrzymac w palcach, nie mowiac juz by na niego cokolwiek polozyc.
pieklam bardzo czesto i zawsze byl taki jak w opisie podanym przez  dr Kwasniewskiego.Moze popros dla sprawdzenia,o upieczenie kogos ze znajomych lub rodzinke,byc moze,ze w swoim wykonaniu cos przeoczyles..Temperatura piekarnika oraz czas pieczenia sa rowniez wazne. :P

Libertador

Nikt mi nie pomoze, a o skladniki i ich odpowiednia proporcje zadbalem co do dekagrama. Jedyne co zaimprowizowalem to temperatura, bo w przepisie podana jest srednia temperatura. Wymyslilem wiec ze jest to 180 st. ale moze za malo by piec przez 45 min.

Gwidon

...ja preferuje chleb bialkowy lub buleczki bialkowe,z optymalnego pieczywa dla mnie najsmaczniejsze, innych nie lubie 8)...

WojciechS

Cytat: kodar w 2011-01-24, 22:45:53
pieklam bardzo czesto i zawsze byl taki jak w opisie podanym przez  dr Kwasniewskiego.

To jednak przepis nie jest kiepski!!!  :lol:

WojciechS

Znaczy chciałem napisać, że przepis jest super, tylko co innego jest nie teges...  :wink:

vvv

Też chleb, też migdałowy, od Anny Lewandowskiej, żony Roberta Lewandowskiego.

http://hpba.pl/chleb-dyniowo-bananowy-bez-glutenu-bez-nabialu/

http://s22.postimg.org/ry22lr0r5/image.jpg
(http://s22.postimg.org/ry22lr0r5/image.jpg)

Przeliczyłem szacunkowo na pół porcji, lepiej widać, że cały chlebek jest dla dwojga.

http://s29.postimg.org/a9x7rw4kn/image.png
(http://s29.postimg.org/a9x7rw4kn/image.png)

Składniki na jeden bochenek:

http://hpba.pl/chleb-dyniowo-bananowy-bez-glutenu-bez-nabialu/
Cytat1/2 szklanki masła migdałowego
1/2 szklanki tahini
1 szklanka rozdrobnionego, suszonego, niesłodzonego kokosa
2 średnie bardzo dojrzałe banany
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 szklanki puree z dyni
3 łyżki niesłodzonego kakao w proszku
1 łyżka miodu (opcjonalnie)

8)

administ

Świetna pasza dla początkujących, co im później ŻrO szkodzi.  8) ;)
Tak to jest, jak się Doktora nie czyta albo nie rozumie, co się przeczytało, no ale rozumienia Doktor nie uczy.  :lol:

Diogenes z Synopy

Cytat: vvv w 2015-12-08, 05:11:22
Też chleb, też migdałowy, od Anny Lewandowskiej, żony Roberta Lewandowskiego.

to już wiem, dlaczego córka pobiegła w sobotę po mąkę migdałową po 36 zł za pół kilo   :shock:   ;-)

Cytatno ale rozumienia Doktor nie uczy

no ale Ania L. nie przeczytała Doktora i pewnie nigdy nie przeczyta .   :?  8)

administ

I dobrze, że nie przeczyta... ;)

RafałS

Ostrożnie. Nie takie rzeczy... Na wszystko jest odpowiednie zaklęcie.  :wink:

Diogenes z Synopy

Cytat: vvv w 2015-12-08, 05:11:22
Też chleb, też migdałowy, od Anny Lewandowskiej, żony Roberta Lewandowskiego.

Przeliczyłem szacunkowo na pół porcji, lepiej widać, że cały chlebek jest dla dwojga.

Składniki na jeden bochenek:

http://hpba.pl/chleb-dyniowo-bananowy-bez-glutenu-bez-nabialu/
Cytat1/2 szklanki masła migdałowego
1/2 szklanki tahini
1 szklanka rozdrobnionego, suszonego, niesłodzonego kokosa
2 średnie bardzo dojrzałe banany
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 szklanki puree z dyni
3 łyżki niesłodzonego kakao w proszku
1 łyżka miodu (opcjonalnie)

Oczywiście przeczytałem sporo  publikacji na temat szkodliwości glutenu.  Ale muszę być obiektywny.  Używałem różnych rodzai mąk, ale placki czy gofry są najsmaczniejsze na mące glutenowej  .   :shock: 8)  Jestem przekonany, że gluten szkodzi. Ale nie mi. Na szczęście.


12 jajek  ( 7 białek zostawiłem) , kostka masła , pół kostki twarogu śmietankowego, 2,5 łyżki pszennej maki 500 lub 550 , z 80 gr mielonych orzechów. I na gofrownicę, po uprzednim zabełtaniu.

Chleb Ani wysiada  ;-)    Mój chleb posmarowałem masłem i dla odmiany dziś rolada ustrzycka wędzona.



renia

Mamy w ogrodzie drzewo migdałowe, ale nie wiem jakie ono ma bHLH2 czy LGBT :roll: jakoś tak... 8)
Nawet nie wiem czy jest gorzki. :roll: Ładnie kwitnie, ale owoce ma nieciekawe. :?

admin

Ileż to tych migdałów prosto z drzewa można zjeść? Bo nie wiem, czy nie przesadziłem - takie pyszne, że łatwo dawkę "amigdaliny" przekroczyć...  :?

madre

Skoro szanowny admin potrzebuje porady dietetycznej :lol:, to ja nieśpiesznie nie mogę zmilczeć, że słyszałem od wiewiórek z parku zdrojowego w Nałęczowie, że maksymalna bezpieczna liczba migdałów do spożycia wynosi sztuk dwie. Większa dawka spożycia wg. radzieckich uczonych i hamerykańskich naukowców grozi poważnymi powikłaniami widzenia w zależności od spożytej ilości i indywidualnej odporności na toksyny. :wink:

admin

 :shock:
Ło Matko! Zjadłem aż sześć...  :?
Ale pyszne takie, że co mi tam.  :(

Jarek

Na moje szykuje sie kolejna pandemia :lol:

admin