Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

Chleb optymalny ( nowa wersja )

Zaczęty przez adampio, 2014-08-19, 08:32:33

Poprzedni wątek - Następny wątek

adampio

Witam  :D

Tym razem chce zaproponowac nie omlet a chleb optymalny.
Tyle sie mowi o tym, ze pszenica jest tak przerobiona, ze nie mozna jej unzawac juz dzis pszenica, ze pomyslalem o tym aby zastapic ja czyms cikekawszym/zdrowszym. Zaczalem kombinowac i tak powstaly trzy odmiany chleba optymalnego z duza zawartoscia tluszczu i bardzo mala zawartoscia weglowodanow. Bo w 100 gr okolo 4 gr. BTW podaje na koncu.

Skadniki:
-500 gr bialek
-100 gr maki kokosowej ( nie mylic z wiorkami )
- 100 gr masla sklarowanego ( nie musi byc koniecznie sklarowane aczkowiel jest idealne do pieczenia)
-150 ml smietanki 38% ( slodka bo smietana jest kwasna )
- 50 gr nasion slonecznika
- 10 gr proszku do pieczenia
- lyzeczka zmielonego kminu ( dowolnie)
- lyzeczka kurkumy dla koloru ( dowolnie )
- 20 gr kakao ( dowolnie )
- przyprawy czy ziola jakie lubicie np oregano, rozmaryn itp

Robimy dokladnie jak chleb optymalny opisany w ksiazce dr. Kwasniewskiego.
Konsystencja jest bardzie stala niz plynna ale to nic nie szkodzi.

Ja robilem bez opcji  "dowolnie" i otrzymalem nastepujace:
910 gr chleba
BTW: 1:2,2:0,4
W 100 gramach 9,7 bialka, 21 gr tluszczu i 4,3 gr weglowodanow

Na wstepie napisalem, ze powstaly trze werje chleba optymalnego. Powyzsza jest pierwsza.
W drugiej wersji zastosowalem make migdalowa, ktora ma duzo mnie weglowodanow bo tylko 4-6 gdzie kokosowa ma 21 gr w 100 gr
Trzecia wersja to maka z siemienia lnu, tez ma bardzo malo weglowodanow bo okolo 4-6 gr w 100 gramach produktu.

Co moge powiedziec na temat tego chleba, to to, ze jest bardzo syty ze wzgledu na duza ilusc fibrow ( tak to sie chyba odmienia ) i jest bardzo dobry w smaku - jezeli jest ktos zmeczony smakiem bialka to jest to super wymiennik.

Zycze smacznego. :lol:

Zyon

Ja zastepuje chleb papryka (w sensie podstawki pod jajko, boczek czy ketchup), polecam zdecydowanie bardziej.
Work Buy Consume Die

Dasna

Cytat: Zyon w 2014-08-19, 08:35:06
Ja zastepuje chleb papryka (w sensie podstawki pod jajko, boczek czy ketchup), polecam zdecydowanie bardziej.
Zyon, ortodoksem się stajesz? :roll:

Zyon

Work Buy Consume Die

Dasna

Zyon

Znaczy jak chleba nie jem to jestem ortodoxem?  :shock:  :? Holender, to jednak moze zaczne ten chleb szamac  :?
Work Buy Consume Die

Dasna

Cytat: Zyon w 2014-08-19, 09:06:42
Znaczy jak chleba nie jem to jestem ortodoxem?  :shock:  :? Holender, to jednak moze zaczne ten chleb szamac  :?
Nie o to mi chodziło.
Tylko, że napisałeś, że 'polecam bardziej" . To brzmi, jakbyś właśnie krytykował tych co to chleb jedzą.
Ja np. jem chleb taki bez mąki, bez drożdży z samych ziaren. Coś taki jak "adampiowy".

administ

Nawozu należy pożywać jak najmniej.
A mówiłem Dr-owi, "nie daj słonych ciast, jako alternatywy chleba, bo spieprzą sobie dobór pokarmów..."  8)
A później gadają: "na każdej imprezie optymalnej jest chleb"...  :lol:
Ale co tam, jak muszą, niech pożywają, bo taka ich karma, tylko dlaczego optymalna?   :D

Zyon

Cytat: Dasna w 2014-08-19, 09:11:19
Cytat: Zyon w 2014-08-19, 09:06:42
Nie o to mi chodziło.
Tylko, że napisałeś, że 'polecam bardziej" . To brzmi, jakbyś właśnie krytykował tych co to chleb jedzą.
W rzeczy samej, choc raczej to smiech niz krytyka :D

Zreszta admin napisal dobitnie :D
Work Buy Consume Die

Dasna

A ja właśnie śniadałam z "chlebem" z ziaren, masłem, boczkiem i żółtym serem. Mniam. :P

administ

Podkład pod masło i wędlinę to placek serowojajeczny, albo ser żółty, twaróg, ale nie słone ciasto!
No, ale przecież ostatecznie można, bo cytując klasyka adaśka: "proporcja wyjdzie i na chlebie"...  :shock:
Czy aż tak można nie rozumieć tekstów Kwaśniewskiego?  :roll:

administ

Cytat: Dasna w 2014-08-19, 09:18:52
A ja właśnie śniadałam z "chlebem" z ziaren, masłem, boczkiem i żółtym serem. Mniam. :P

A ja takiego paskudztwa nie tykam od lat!  :shock:
No, ale przecież mogę się mylić i wolność jest...  :D

Zyon

Cytat: admin w 2014-08-19, 09:21:40

No, ale przecież mogę się mylić...  :D
Ty ortodoksie !  :shock: :shock:
Work Buy Consume Die

Zyon

Cytat: admin w 2014-08-19, 09:20:27
Podkład pod masło i wędlinę to placek serowojajeczny, albo ser żółty, twaróg, ale nie słone ciasto!
No, ale przecież ostatecznie można, bo cytując klasyka adaśka: "proporcja wyjdzie i na chlebie"...  :shock:
Czy aż tak można nie rozumieć tekstów Kwaśniewskiego?  :roll:
Ciezko sie nie podpisac.

Ja mysle, ze kazda impreze optymalna zaczyna sie najpierw od zakupu chleba a dopiero potem zaproszenia gosci  :lol: :lol: :lol:
Work Buy Consume Die

Dasna

A ja nigdy nie twierdziła, że jestem na DO. 8)

Dasna

Cytat: Zyon w 2014-08-19, 09:22:11
Cytat: admin w 2014-08-19, 09:21:40

No, ale przecież mogę się mylić...  :D
Ty ortodoksie !  :shock: :shock:
A to inna sprawa. :lol: :lol:

administ

"vvv" - rozumiem, bo robi planową robotę pod Witoszkową, ale tu ...  :roll: :wink:
Słone ciasta - kupa roboty, często "wprawnym" nie wychodzi, a jeszcze metabolizm rozdmuchuje.
Nie warto tego jeść!  8)

Zyon

Ja tez tego nie rozumiem, czemu wielokrotnie dawalem wyraz, wyrazajac swoje zdziwienie i dobrze, ze nie ma gavro, bo zaraz by znowu cos zaczal wypominac i majaczyc :D

Ale ja powtarzam od dawna, ze chleb to stan umyslu, a jak sie wezmie pod uwage co mowil dawno temu Staszic, to tylko sie utwierdzam w tym ;) 8)
Work Buy Consume Die

Dasna

Ja jem to co lubię. Taki chleb bez chleba bardzo mi pasuje. Nigd, nigdzie nie pisałam, że jestem na DO i , że jestem "optymalna". :wink:
Jestem wielką miłośniczką tłuszczu i podziwiam dr Kwaśniewskiego.  :wink:

Zyon

Jak wszyscy  :lol: Dopiero jak sie cos sp#&^@ to wtedy wszyscy byli i winien jest oczywiscie jeden  :lol:
Work Buy Consume Die