Czy ktoś może wie ile białka i tłuszczu maja skwarki?
Z ostatniego wysmażenia słoniny mam sporo skwarków i pomyślałam sobie, że mogę je wykorzystać dodając np. do zupy.
Już raz zrobiłam taki bulion i jest pyszny, tylko nigdzie nie mogę znależdż jaka maja wartość a przecież muszę je wliczyć w posiłek :)
Dodam, że są jasne, czyli maja w sobie tłuszczu.
Jak kupuje "gotowe skwarki" w sklepie to maja okolo 28 gr bialka i 56 gr tluszczu.
Dziękuję adampio. :)
adampio, coś mi tu nie pasuje, poniewaz słonina w tabeli ma w 100 gr.białka- 2,4 , 99 - tł.
więc skad aż taka różnica w skwarkach?
28 gr. białka, czy to w 100 gr?
Krista, proponuję zważyć słoninę przed smażeniem, policzyć ile w niej białka i ile tłuszczu. Białko (proponuję tak przyjąć) zostanie w skwarkach, więc można będzie policzyć ile białka jest w 100 g smażonych skwarek ze słoniny. Oddzielnie proponuję zważyć zlany ze skwarek smalec i będzie można obliczyć ile tłuszczu zostało w skwarkach.
ok.
Rereso ,
zrobię tak następnym razem.a póki co mam te skwarki, które chcę zużyć. Następne wysmażanie będzie gdzies za 2 tygodnie. :)
będę tak obliczać jak adampio mi napisał. :P a potem to juz sie dowiemy ile domowe zawierają.
Krista,
jak szanowne zdrowie?
Cytat: adampio w 2010-12-01, 11:52:49
Jak kupuje "gotowe skwarki" w sklepie to maja okolo 28 gr bialka i 56 gr tluszczu.
No widzisz jak przekrecilem jest odwrotnie: B- 58 a T-28
Za pomylke przepraszam.
Ale widzialem juz takie skwarki gdzie B bylo 70 gr w 100 gr
Dziwne, ze nikt nie zareagowal widzac te bradnie, ktore wczesniej napisalem. Jak moze byc w skwarce , z ktorej juz wytopiono smalec jeszcze wiecej smalcu niz tluszczu?
To tak czytacie internet? :lol:
Cytat: adampio w 2010-12-01, 15:25:44
Dziwne, ze nikt nie zareagowal widzac te bradnie, ktore wczesniej napisalem. Jak moze byc w skwarce , z ktorej juz wytopiono smalec jeszcze wiecej smalcu niz tluszczu?
To tak czytacie internet? :lol:
Cytatjeszcze wiecej smalcu niz tluszczu
mialo byc "wiecej tluszczu niz bialka".
Cytat: adampio w 2010-12-01, 15:25:44
Dziwne, ze nikt nie zareagowal widzac te bradnie, ktore wczesniej napisalem. Jak moze byc w skwarce , z ktorej juz wytopiono smalec jeszcze wiecej smalcu niz tluszczu?
To tak czytacie internet? :lol:
Uznaliśmy to za ciekawostkę :P
W przyrodzie wszystko zdarzyć się może :lol:
A taka sacharyna na ten przykład ma 300% cukru w cukrze ;)
Cytat: adampio w 2010-12-01, 15:25:44
Dziwne, ze nikt nie zareagowal widzac te bradnie, ktore wczesniej napisalem. Jak moze byc w skwarce , z ktorej juz wytopiono smalec jeszcze wiecej smalcu niz tluszczu?
To tak czytacie internet? :lol:
:D :D :D ja zaregowałam, że coś nie grało.. :D :D :D
Cytat: Teresa Stachurska w 2010-12-01, 13:59:57
Krista,
jak szanowne zdrowie?
Tereso przepraszam, ze się zwróciłam do Ciebie 'Rereso', cóz za byk.. :oops:, ta pomyłka nastąpiła raczej z pośpiechu, bo kochane zróweczko dzis jest juz lepsze. :D :D :D
Cytat: adampio w 2010-12-01, 11:52:49
Jak kupuje "gotowe skwarki" w sklepie to maja okolo 28 gr bialka i 56 gr tluszczu.
28 g B w 100 gramach? :shock:
Cytat: adampio w 2010-12-01, 15:25:44
Dziwne, ze nikt nie zareagowal widzac te bradnie, ktore wczesniej napisalem. Jak moze byc w skwarce , z ktorej juz wytopiono smalec jeszcze wiecej smalcu niz tluszczu?
To tak czytacie internet? :lol:
he he, adampio, czym się różni tłuszcz od smalcu? :D :D :D :D :D, dyć obydwa sa tłucszczem , czyz nie? :lol:
Krista, nic się nie stało, domyśliłam się że do mnie :) Dobra wiadomość, że samopoczucie lepsze.
Ilość białka w skwarkach zależeć będzie od stopnia wysmażenia skwarek. Lepiej policzyć własny wyrób i nie błądzić. Jak robię skwarki z 200 g podgrdal to wiem, że B będzie w nich ca 14 g.
Dzień dobry wszystkim :D
Skwarki , skwarki wytapiałam wczoraj słoninę i po prostu stałam nad tą patelnia i ślina no może za dużo powiedziane , że "toczyła mi się z pyska" :lol: :lol:, ale coś koło tego. Mój mąż szaleje i przynosi do domu przeróżne rzeczy do wytopienia. A to słoninę , a to sadło, a to łój, a to znowu po powrocie z Ukrainy zastałam wielką puszkę konserwowej słoniny. Najpierw go zbeształam, że pewnie jakieś konserwanty , ale nie sól i słonina. W smaku jak masło. wczoraj tez wytapiałam z niej smalec , zapach był jakiś nie miły. Na koniec jak zastygło okazało się , że w smaku super.
Mam wiele radości po powrocie do domu , bo przeprowadzam rozmowy jak to kiedyś się ludzie żywili.Czy dużo używali soli, cukru. Pamiętam , że mój dziadek jadł i słoninę, tłusty boczek ,ale niestety b.dużo solił. Zmarł po wylewie w wieku 76 lat.O wiele za krótko żył.
Wreszcie tez dorwałam się do robienia nóżek. :D mniam. Nóżki , golonki i absolutnie po raz pierwszy bez soli. W naturalnej galarecie.Oj jak dobrze być w domu. Tylko syn ciągle twierdzi , ze totalnie rzuciło mi się na mózg i normalni ludzie tak się nie żywią. :D :D :lol:
Cytat: Dasna w 2010-12-02, 09:01:55
Tylko syn ci±gle twierdzi , ze totalnie rzuciło mi się na mózg i normalni ludzie tak się nie żywi±. :D :D :lol:
Tylko że "normalni" ludzie żyją te swoje 67-75 lat max !! ;) jak chcesz to równaj do "normalnych"
Prawda, zaprogramowani jesteśmy na życie powyżej 100 lat. Jemu w wieku 14 lat trudno to pojąć, bo dla niego cytuję"właśnie przeszła starsza kobieta koło 30-tki :D", ale powolutku i on doceni wartość dobrego jakościowo jedzenia. :) Ja mu przemycam pewne składniki , co tu dużo mówić oszukuję go ,jednocześnie uświadamiając :)
Cytat: Dasna w 2010-12-02, 10:47:39
Prawda, zaprogramowani jesteśmy na życie powyżej 100 lat.
Skąd ta wiedza? 8)
Z "Żywienia Optymalnego" dr Kwaśniewskiego a i z różnych artykułów . Dr Kwasniewski pisze , że to co przeszkadza żyć długo komórce to uboczne efekty spalania węgla :D czyli węglowodanów. A jeszcze co ciekawe to zjawisko apoptozy. Całe życie pracujemy na szybszą śmierć komórki. Jest także ciekawy system , który się :) nazywa arNox i jest naszym wewnętrznym zaprogramowanym enzymatycznym systemem starzenia :)
To tak w skrócie :)
Co za czasy, że normalne jedzenie świadczy o nienormalności.. :shock: :lol: Wczoraj, na angielskim, rozmawialiśmy o tym co kto je na śniadanie. Wyszło z tego, że tylko ja jadłam "nienormalnie" . Inni zwyczajnie chleb, płatki śniadaniowe..Jedna babka mi powiedziała,( bardzo tęga zresztą), że jej wątroba by nie pozwoliła na codzienne jedzenie jajecznicy.. :( :(
:lol: :lol: jak fajnie byc nienormalnym.
..mi to też odpowiada.. :D czuję się wybrańcem losu.. :D Nie każdemu jest dane to zrozumieć.. :?
A słonina, pasztetowa i podgardlana niech żyją!! :lol: :lol:
O podgardlanej to nawet nie słyszałam.. :roll:
Cytat: Dasna w 2010-12-02, 12:04:04
To tak w skrócie :)
Tak? :) A czemu nie ponad 200,albo 300? Skąd ta niewiara? ;)
Z drugiej strony zalecałabym powściągliwość w wyrażaniu takich opinii,bo nam podniosą wiek emerytalny,do 105 lat i wszyscy będą "mieli z czapki". ;)
Kiszka podgardlana to rodzaj kiszki napchanej słonina , drobno posiekanym podgardlem i jajkami i bułką tartą.
Wiek emerytalny he, he niech nam podnoszą jak będziemy mieć po 80 lat , śmigać na łyżwach, pląsać na dyskotekach. a co same młódki :D
Babcia mojej pracownicy ma 93 lata, "opala" się w ogromnej panamie i pod parasoleczką. Siedzi na balkoniku w swoim mieszkaniu. Potem pokazuje nogi i mowi popatrz jaka skóra. I fakt ma młoda skórę. Mieszka sama , robi wszystko sama i nie myśli chorować czy wybierać się na tamten świat. Ja wierzę , że możemy żyć bardzo długo w doskonałej formie. ta wiara tez mnie napędza. :D :)
Cytat: Iga w 2010-12-02, 12:34:01
Cytat: Dasna w 2010-12-02, 12:04:04
To tak w skrócie :)
Tak? :) A czemu nie ponad 200,albo 300? Sk±d ta niewiara? ;)
Z drugiej strony zalecałabym pow¶ci±gliwo¶ć w wyrażaniu takich opinii,bo nam podnios± wiek emerytalny,do 105 lat i wszyscy będ± "mieli z czapki". ;)
«Nie może pozostawać duch mój w człowieku na zawsze, gdyż człowiek jest istotą cielesną: niechaj więc żyje tylko sto dwadzieścia lat».
http://www.biblia.pl/rozdzial.php?id=6&slowa=dwadzieścia
A napisane jest coś takiego w Koranie?
PS.Jeśli tak by było,to niezależnie od jakiejkolwiek diety,czy od czegokolwiek,tyle każdy powinien żyć.Fakt,niektórzy tak mogą,ale sęk w tym,że przerażająca większość nie może.I dobrze.
Cytat: Iga w 2010-12-02, 18:12:58
A napisane jest coś takiego w Koranie?
PS.Jeśli tak by było,to niezależnie od jakiejkolwiek diety,czy od czegokolwiek,tyle każdy powinien żyć.Fakt,niektórzy tak mogą,ale sęk w tym,że przerażająca większość nie może.I dobrze.
:D Nie no Iga , daj pożyć .Dlaczego" I dobrze" :?
Jak byśmy żyli po 200 lat to ja myślę , że wtedy wiele spraw toczyło by się innym torem. Można snuć tylko różne wizje bądż katastroficzne bądż optymistyczne. Ja mam nadzieję , że bylibyśmy mądrzejsi. 8)
A czy ja Ci żyć nie daję? :D Żyj i 150 lat,jak tylko jesteś tak zaprogramowana. ;)
Ja piszę,jakie są realia,a nie że ludzie są zaprogramowani na 120 lat i tyle.
Ba , realia . :( To i ja je znam. :) Natomiast zainteresowało mnie , że piszesz , "że niektórzy żyją krócej. I dobrze" I to twoje "I dobrze" :) skłoniło mnie do przemyśleń czy to dobrze czy źle. :P I co by było gdyby.
Cytat: Dasna w 2010-12-02, 18:31:13
Cytat: Iga w 2010-12-02, 18:12:58
A napisane jest coś takiego w Koranie?
PS.Jeśli tak by było,to niezależnie od jakiejkolwiek diety,czy od czegokolwiek,tyle każdy powinien żyć.Fakt,niektórzy tak mogą,ale sęk w tym,że przerażająca większość nie może.I dobrze.
:D Nie no Iga , daj pożyć .Dlaczego" I dobrze" :?
Jak byśmy żyli po 200 lat to ja myślę , że wtedy wiele spraw toczyło by się innym torem. Można snuć tylko różne wizje bądż katastroficzne bądż optymistyczne. Ja mam nadzieję , że bylibyśmy mądrzejsi. 8)
nie wystarczy,ze dusza jest niesmiertelna,czy to za malo??Przeciez gatunek ludzki,zyje dluzej niz 200 lat i co ilu z naszych przodkow widzialo raj na ziemi???
Ilu zrozumialo,ze jest zycie po zyciu??Ilu zrozumialo,ze nalezy sie obudzic i zyc tu i teraz?A ci,ktorzy widzieli zostali okrzyknieci szamanami,albo byli paleni na stosie albo pospolitymi wariatami. :?
Jestem ciekaw czy dusze optymalnych tez zywia sie optymalnie. Co Ty na to Kodar?
Kodar dusza nieśmiertelna jest i odżywia się pewnie (adampio) :D optymalnie.Raj na ziemi każdy tworzy sam dla siebie.Ja osobiscie chwilami jestem w raju :) Ale ciało jest tu i teraz i ono chce żyć jak najdłużej a rozum ? Cóż to już inna sprawa. historia ludzkości to tak na prawde historia wojen.Ciągle się wyrzynamy i pracujemy nad jeszcze lepszymi sposobami unicestwiania jedni drugich. Nie wyklucza to jednak dążenia do życia cielesnego jak najdłużej. A stosując ŻO nie chcemy żyć dłużej?
Cytat: adampio w 2010-12-02, 20:08:23
Jestem ciekaw czy dusze optymalnych tez zywia sie optymalnie. Co Ty na to Kodar?
nic nie stroi na przeszkodzie aby samemu sprawdzic,koniecznie napisz,jak juz sie dowiesz :P
Cytat: kodar w 2010-12-02, 20:31:14
Cytat: adampio w 2010-12-02, 20:08:23
Jestem ciekaw czy dusze optymalnych tez zywia sie optymalnie. Co Ty na to Kodar?
nic nie stroi na przeszkodzie aby samemu sprawdzic,koniecznie napisz,jak juz sie dowiesz :P
Adampio ja tez proszę o kontakt :D
W żadnym "liczydle" nie ma skwarek?
To może trujące są? :lol:
Cytat: Iga w 2010-12-02, 18:12:58
A napisane jest co¶ takiego w Koranie?
Islam był trochę później ;) więc mogli tego nie zerżnąć ;)
Cytat: slawek w 2010-12-03, 13:35:25
Islam był trochę później ;) więc mogli tego nie zerżnąć ;)
Po prostu wiedzieli,że to są mrzonki.
Cytat: Iga w 2010-12-03, 14:10:31
Cytat: slawek w 2010-12-03, 13:35:25
Islam był trochę póĽniej ;) więc mogli tego nie zerżn±ć ;)
Po prostu wiedzieli,że to s± mrzonki.
Tak tak ;) w "internacie" o tym gadali ;P
Pożyjemy,zobaczymy.
Cytat: Iga w 2010-12-03, 16:15:58
Pożyjemy,zobaczymy.
Ty lepiej ucz się na innych przykładach ;) bo sama możesz nie dożyć :(
Cytat: slawek w 2010-12-03, 17:03:09
... bo sama możesz nie dożyć :(
Nie martw się o to ile będę żyła.Będę żyła tyle, ile mam żyć i ani sekundy dłużej.
Cytat: Iga w 2010-12-03, 17:05:39
Cytat: slawek w 2010-12-03, 17:03:09
... bo sama możesz nie dożyć :(
Nie martw się o to ile będę żyła.Będę żyła tyle, ile mam żyć i ani sekundy dłużej.
Dokladnie. :lol:
Cytat: adampioNo widzisz jak przekrecilem jest odwrotnie: B- 58 a T-28
Za pomylke przepraszam.
Ale widzialem juz takie skwarki gdzie B bylo 70 gr w 100 gr
Trochę trzeba uważać żeby nie przebiałczyć ;) , ale w sumie wagowo dużo się tego nie je ...
Właśnie robię smaluch i już skwareczki są dobrze złociste , nie mogę się doczekać spróbować ....
Zważe z ciekawości ile to jest te 100 g skwarków :)
Mam jakis smaluch ze skwarami w lodowce i nie wiem czy sie nie zestarzal. Czy jak wytopie go to wroci do normy? Czy w ogole czas ma na to wplyw?
Tzn jak wytopić jeszcze raz smalec, czy te skwarki ?
U mnie w pewnym momencie juz nie da rady wytopić więcej , po prostu wtedy skwary robiąsię twardsze i chrupiące , ja wolę jak maja jeszcze trochę fatu są takie miekkie jak poduszeczki :lol: ...
Jak słoik był dobrze zakręcony na ciepło i nie otwieranu w ogóle to wszystko ok chyba ...
Nie wiem też w sumie :? , bo ja nie zostawiam tego po kątach ;) , robię na bieżąco co ok. 2 tygodnie ...
A ile on tam leżakował ?
Nie wiem, jak sprzatalem lodowke to znalazlem, smalec nie jest taki kleisty tylko taki "wiorkowaty", lamiacy. Sprobuje to stopic i wylowic same skwary
15g skwarków u mnie to duża łyżka ....
Czyli wg adampio to mniej więcej 8-10 g B w łyżce ?
Nie za dużo ? :?
Cytat: Zyon w 2013-05-22, 13:18:48
Mam jakis smaluch ze skwarami w lodowce i nie wiem czy sie nie zestarzal. Czy jak wytopie go to wroci do normy? Czy w ogole czas ma na to wplyw?
Wróci, a jak nie wróci, to zabaw się w "hanniusia" :lol:
To znaczy na drzewo z tym sloikiem? :lol: :lol:
Trochę żółtków rano i 3 łyżki skarków na obiad ze smalcem i po łuszczycy ? :lol:
Ale bym zaoszczędził na papierów w portfelu na białku :lol:
Cytat: Zyon w 2013-05-22, 13:44:53
To znaczy na drzewo z tym sloikiem? :lol: :lol:
Jak tylko będą odpowiednio waniać! :D
Cytat: Zyon w 2013-05-22, 13:44:53
To znaczy na drzewo z tym sloikiem? :lol: :lol:
:lol: :lol: i kukać jak kukułka... :lol:
Albo jak ta ... no ... synogarlica, ale to na szczęście da się odróżnić. :D
Cytat: Zyon w 2013-05-22, 13:36:02
Nie wiem, jak sprzatalem lodowke to znalazlem, smalec nie jest taki kleisty tylko taki "wiorkowaty", lamiacy. Sprobuje to stopic i wylowic same skwary
Według mnie jest Twój smalec jest cacy. :D Skwary też. ;) :lol:
wiem, ze czasami jak jest z cebulka to ona plesnieje ale nie ma. wyciagnalem z lodowy, bede topil
Pisz relację na bieżąco, jestem strasznie ciekawa co z tego wyjdzie... :shock: :lol:
Cytat: renia w 2013-05-23, 08:35:00
Pisz relację na bieżąco, jestem strasznie ciekawa co z tego wyjdzie... :shock: :lol:
A ja właśnie zjadłem śniadanie w knajpce na Starówce.
Wiecie, że mieli smalec ze skwarkami i usmażyli mi na tym jajecznicę?!
Z rzodkiewką.
Na pewno smalec byl sojowy a rzodkiewki gmo
I śmietanka też sojowa?
Chamstwo normalnie :lol:
Nieee, śmietanka była z kubeczka :P :lol:
Cytat: MariuszM w 2013-05-23, 13:23:32
Nieee, śmietanka była z kubeczka :P :lol:
Sojowego GMO?