Aktualności:

6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.

Menu główne

Najnowsza historia Polski

Zaczęty przez Teresa Stachurska, 2008-05-21, 21:28:35

Poprzedni wątek - Następny wątek

RafałS

Cytat: Blackend w 2025-04-11, 20:04:41Spoko.
Podaj jakiś przykład jakiegoś tam ludu komunistycznego przestrojonego na dobrobyt.  8)
A proszę się łaskawie cofnąć kilka zdań. Podałem przykład "Wilczek na podpuchę" bo sam kiedyś o Wilczkowych reformach wspominałeś. Oczywiście zapomniałeś dodać że to taka podpucha tylko na przestrojenie ludu, żeby lud poparł wyrabunek. Jak już lud zaczął brać handel, usługi, produkcje, itd. w swoje ręce to okazało się że szybko się kończy bo wpuszczenie korporacji, banksterki itd. było celem nadrzędnym. A proszę bardzo.  8)

Blackend

No i bardzo dobrze, że napłynął zagraniczny kapitał, dzięki temu nastąpiły szybkie zmiany.  8)
Gdyby zachowano ustawę Wilczka i nie wprowadzano tak licznych (teraz są próby deregulacji) regulacji, wzrost gospodarczy byłby jeszcze szybszy.

renia

Cytat: RafałS w 2025-04-11, 20:40:12
Cytat: Blackend w 2025-04-11, 20:04:41Spoko.
Podaj jakiś przykład jakiegoś tam ludu komunistycznego przestrojonego na dobrobyt.  8)
A proszę się łaskawie cofnąć kilka zdań. Podałem przykład "Wilczek na podpuchę" bo sam kiedyś o Wilczkowych reformach wspominałeś. Oczywiście zapomniałeś dodać że to taka podpucha tylko na przestrojenie ludu, żeby lud poparł wyrabunek. Jak już lud zaczął brać handel, usługi, produkcje, itd. w swoje ręce to okazało się że szybko się kończy bo wpuszczenie korporacji, banksterki itd. było celem nadrzędnym. A proszę bardzo.  8)

I raje podatkowe dla zagranicznych marketów i firm...

RafałS

Cytat: renia w 2025-04-11, 21:12:18I raje podatkowe dla zagranicznych marketów i firm...
Przede wszystkim bo na wolnym rynku przecież nie będą rywalizować (jak to komuchy-kapitalisty).

RafałS

Cytat: Blackend w 2025-04-11, 21:04:49No i bardzo dobrze, że napłynął zagraniczny kapitał, dzięki temu nastąpiły szybkie zmiany.  8)
Gdyby zachowano ustawę Wilczka i nie wprowadzano tak licznych (teraz są próby deregulacji) regulacji, wzrost gospodarczy byłby jeszcze szybszy.
Skoro dobrze że priorytetem było wpuszczenie komunistów kapitałowych (nie dopuszczających konkurencji na rynkowych zasadach) i nastąpiły "szybkie zmiany" w przejmowaniu zasobów na nierównych prawach, to co tu dodać...

Blackend

Dino sobie nieźle radzi. ;)
A co powiecie Chorwatom, którzy zostali zdominowani przez polską sieć.
A może niemieckich rolników wam żal, którzy muszą się z roku na rok dzielić swoim rynkiem z dynamicznie rosnącym eksportem żywności z Polski?

Blackend

Cytat: RafałS w 2025-04-11, 21:50:03Skoro dobrze że priorytetem było wpuszczenie komunistów kapitałowych (nie dopuszczających konkurencji na rynkowych zasadach) i nastąpiły "szybkie zmiany" w przejmowaniu zasobów na nierównych prawach, to co tu dodać...

Oczywiście, to Ukraińcy do Polski jeżdżą zarobić, a nie odwrotnie.
Startowaliśmy z podobnego poziomu.
Kolega narodowiec?
Bo jak tak, to pewnie to nas różni.

RafałS

Cytat: Blackend w 2025-04-11, 21:51:49Dino sobie nieźle radzi. ;)
A co powiecie Chorwatom, którzy zostali zdominowani przez polską sieć.
A może niemieckich rolników wam żal, którzy muszą się z roku na rok dzielić swoim rynkiem z dynamicznie rosnącym eksportem żywności z Polski?
Ale Dino to konstrukcja widmo. Zachodni "inwestor" z większościowym magicznym 51%  :lol: w rękach polaka. Taki był przynajmniej stan ostatnio gdy sprawdzałem.
A niemców może wyzwolą z globalistycznej polityki jeśli globaliści nie przekupią Trumpa.  :wink:

RafałS

Cytat: Blackend w 2025-04-11, 21:54:19...
Kolega narodowiec?
Bo jak tak, to pewnie to nas różni.
Tzn. kolega międzynarodówka czy jak?

RafałS

...Narodowce źle ostatnio wypadają. Ja tubylec co lubić inwestycje obce, ALE... Na uczciwe zasady. 8)

Blackend

Nie ma nigdzie na świecie w pełni wolnego handlu, są tylko większe lub mniejsze ograniczenia.
Po przemianach ustrojowych w Polsce wielu tubylców się wygodnie uwłaszczyło.
Nie ma już sensu rzucać nazwiskami, większość z nas wie kto jakie wały robił.
Ogólnie patrząc wstecz, Polska przeszła ogromne zmiany na lepsze, choć zawsze znajdą się malkontenci, to zrozumiałe.

RafałS

Cytat: Blackend w 2025-04-11, 22:20:09Nie ma nigdzie na świecie w pełni wolnego handlu, są tylko większe lub mniejsze ograniczenia.
Po przemianach ustrojowych w Polsce wielu tubylców się wygodnie uwłaszczyło.
Nie ma już sensu rzucać nazwiskami, większość z nas wie kto jakie wały robił.
Ogólnie patrząc wstecz, Polska przeszła ogromne zmiany na lepsze, choć zawsze znajdą się malkontenci, to zrozumiałe.
O! ciekawe... A podasz taką jaką zmianę lepszą? :roll:

Zyon

Towarzysz szMaciak wczoraj wypadl tragicznie :D
Work Buy Consume Die

RafałS

Cytat: Zyon w 2025-04-12, 09:19:06Towarzysz szMaciak wczoraj wypadl tragicznie :D
Nie oglądałem, ale słyszałem że najlepiej wypadł. Najmrockie, trzaski i mętceny ponoć poleciały w dół. :lol:

Prymulka5

Cytat: Zyon w 2025-04-12, 09:19:06Towarzysz szMaciak wczoraj wypadl tragicznie :D
Jak na pierwszy raz, wypadł dobrze. Ciekawe, jak poradziłaby sobie ta ekipa starych wyjadaczy na jego miejscu :)

RafałS

Koszty uzyskania kandydatury Maciaka na tym etapie wypadają druzgocąco dla partyjniaków i przystawek odwodowych. 8)

Blackend

Blackend

Przewijałem tak na szybko (całości jeszcze nie oglądałem i chyba nie będę) i w prostym pytaniu od Stanowskiego "kim jest" poległ.  8)

RafałS

Cytat: Blackend w 2025-04-12, 13:25:08Przewijałem tak na szybko (całości jeszcze nie oglądałem i chyba nie będę) i w prostym pytaniu od Stanowskiego "kim jest" poległ.  8)
Bardzo dobrze odpowiedział. Podstawczak UStanowski poległ z tą "wiedzą". :lol:

RafałS

Nawet Endemol hołownia zauważył, szkoda że się nie oburzał jak ginęli ludzie w Donbasie od 2014.
Jak zwykle konkret, reszta może tylko powtarzać, a i tak zrobi po linii sponsporskiej
https://www.youtube.com/live/NJuQZA5gNq0?si=TV9DV7bJg_1Cy8aK&t=6045