Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

Proszę o radę

Zaczęty przez innersmile, 2007-05-26, 19:44:04

Poprzedni wątek - Następny wątek

Mirek

Cytat: renia w 2016-12-30, 16:39:12
Dr Kwaśniewski pisze tak:
'U chorych na kamicę woreczka czy dróg żółciowych i kamicę nerkową Żywienie Optymalne prawie zawsze powoduje szybkie rozpuszczenie kamieni, które gdy się zmniejszą na tyle, że zmieszczą się w przewodzie żółciowym czy moczowym mogą spowodować kolkę. Nie należy panikować, należy przyjąć leki rozkurczowe i przeciwbólowe, a prawie zawsze kamień zostanie wydalony i choroba ustąpi. Kamienie rozpuszczają się zwykle już po 3-5 tygodniach przy kamieniach w woreczku, a przy kamicy dróg moczowych chorzy zaczynają siusiać piaskiem zwykle po 2-3 tygodniach diety".

http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=79

Chyba Mirek będziesz musiał odstawić suplementy i z ołówkiem w ręku (a w drugiej z wagą) przestrzegać DO... :roll: 8) :lol:
Aż pozbędziesz się kamieni... :roll:

Małe i malutkie - kilka szt 2 do 4 mm "znikły". Największy zmniejszył się z 8 na 6 mm. Zainstalowany (bez mojej zgody) cewnik JJ straszliwie mi dokucza. Aż mi ołówek z ręki wypada i waga sama się resetuje.
Reasumując:
złota proporcja + waga i ołówek = pożądany efekt

renia

Czyli już nie masz kamieni? :roll: Czy jeszcze jakieś zostały... :roll:

Mirek

Cytat: renia w 2017-03-05, 13:41:38
Czyli już nie masz kamieni? :roll: Czy jeszcze jakieś zostały... :roll:
Mam. Ten 6mm. W październiku był większy, no i nie był jedyny. Uległ zmniejszeniu.
Dokucza mi teraz najbardziej "pig tail" inaczej cewnik JJ.
Stawiłem się w szpitalu na jego usunięcie, a tu... mój lekarz zachorował.
Termin odwleczony co najmniej o tydzień.

renia

Nie znam się na tym, ale może to kajakarstwo nie jest zdrowe na nerki. Zimno chyba w tych kajakach. Może nie ma to związku z kamieniami, ale można rozważyć sprawę... :roll:

Siostry zięć miał w Niemczech parę tygodni temu atak kamieni nerkowych. Mocz z krwią. Był w szpitalu, też mu coś tam zakładali i wszystkie kamienie już "urodził". Jest dobrze.