Aktualności:

3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.

Menu główne

Pomoc w ustaleniu B/T/W oraz kcal na start

Zaczęty przez dzilo, 2010-01-09, 01:27:58

Poprzedni wątek - Następny wątek

viola44

Cytat: Radzio w 2010-01-13, 21:24:56
Cytat: viola44 w 2010-01-13, 21:17:47
..........czasami trąbią z tyl bo sie niecierpliwią... :-) ale czym byłby ten swiat bez uroczych kobiet o wlosach w kolorze blond? ;-)

Trąbieniem na światłach nie ma powodu się niepokoić(bez względu na kolor włosów kierowcy). Przecież dzięki temu powstała słynna "definicja" nanosekundy. :) :)

Świat byłby ................. mniej radosny??? ;)
dzieki Twoim skojarzeniom poczytalam o jednostce czasu jaka jest nanosekunda :-) okazuje sie ze ma zastosowanie w cyfrowych ukladach elektronicznych, ale jak to sie przeklada na trabienie na swiatlach? Ty pewnie doskonalne wiesz , ja nie bardzo.... ale co tam, swiat dla mnie jest tak samo piekny bez skomplikowanych praw fizyki.... ;-)

bredda

A przy DO panuje ta sama zasada z (hmm ...) "kalibracją" BTW ?

adamel

Kalibracja z ewentualnym działaniem mimośrodowym zrobi Ci wodę z mózgu - i po co? :lol:

bredda

Chyba cały czas żyłem w błędzie. To chodzi o to, że ilość spożywanych węglowodanów nie jest zależna od białka, a od masy ciała tak ?

anakin

Cytat: admin w 2010-01-09, 14:20:48
Tak na wszelki wypadek podaję, że z 30g tłuszczu w 100g śmietanki, tłuszcze nasycone stanowią jedynie 20g z czego 4:0 - 1%*, 16:0 - 10%*, 18:0 - 4%*. Resztę - reszta.
Natomiast nienasyconych około 10g z czego 18:1 - 8%*.
Do tego w skład aminakwasowy białka śmietanki wchodzi głównie glutaminian (około 50% z około 2g białka ogółem), który w razie potrzeby może być łatwo utleniony - dając z mola, aż około 16 moli ATP netto!.

* w tym przypadku podany %, to również dokładnie gram (g)
Czyli w 350g śmietanki jest około 70g tłuszczu nasyconego, około 35g tłuszczu nienasyconego i 1 gram glutaminianu.

PS
czy już jasne dlaczego "straszą" szkodliwoącią glutaminianu sodu? - tuczy równie dobrze niektórych - jak alkohol  :wink:

Jest zbyt późno... Może jutro.

Radzio